Η υποψηφιότητα του Σαπόρο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2030 εγκαταλείφθηκε και εξετάζεται η υποβολή υποψηφιότητας για το 2034 ή για μεταγενέστερη ημερομηνία.

Η πόλη Σαπόρο και η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιαπωνίας εγκατέλειψαν την Τετάρτη την υποψηφιότητά τους για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2030 και αποφάσισαν να στοχεύσουν στο 2034 ή αργότερα.

Το Σαπόρο δεν μπόρεσε να αναπτύξει δυναμική, καθώς η κοινή γνώμη επιδεινώθηκε μετά την αποκάλυψη μιας τεράστιας υπόθεσης διαφθοράς και χειραγώγησης της υποψηφιότητας για τους Αγώνες του Τόκιο, οι οποίοι διεξήχθησαν το καλοκαίρι του 2021.

Ο δήμαρχος Κατσουχίρο Ακιμότο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΚΟΕ Γιασουχίρο Γιαμασίτα στο Τόκιο για να επιβεβαιώσει την απόφαση.

Το Σαπόρο, το οποίο φιλοξένησε τους Χειμερινούς Αγώνες του 1972, θεωρούνταν κάποτε φαβορί για να φιλοξενήσει μια δεύτερη διοργάνωση, αλλά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή φαίνεται να έχει στραφεί σε άλλους υποψηφίους.

Ο δήμαρχος του Σαπόρο, Κατσουχίρο Ακιμότο (αριστερά), και ο πρόεδρος της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Γιασουχίρο Γιαμασίτα, παραχωρούν συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο στις 11 Οκτωβρίου 2023 σχετικά με την απόφαση να εγκαταλειφθεί η υποψηφιότητα του Σαπόρο για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2030. ( WeLoveSports)