Η F1 μπλοκάρει τη συμμετοχή του Andretti στο πρωτάθλημα: “Δεν προσθέτει καμία αξία

WeLoveSports.gr

Η ομάδα του Αμερικανού Μάικλ Αντρέτι ενδέχεται να μην αγωνιστεί στη Φόρμουλα 1 από την επόμενη χρονιά. Η αμερικανική αγωνιστική σταθερά υπέγραψε πέρυσι για να αγωνιστεί στην κορυφαία κατηγορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού από το 2025 ή το 2026, αλλά η Formula 1 βάζει τώρα ένα τέλος σε αυτό το σχέδιο.

“Η έρευνά μας κατέστησε σαφές ότι η παρουσία μιας 11ης ομάδας δεν προσθέτει αξία στο πρωτάθλημα”, αναφέρει η ανακοίνωση της Formula 1.

Η συζήτηση σχετικά με την παραδοχή του Andretti σέρνεται για περισσότερο από ένα χρόνο. Η FIA, ως διοργανώτρια ομοσπονδία, έδωσε όντως το πράσινο φως για τη συμμετοχή του Andretti τον περασμένο Οκτώβριο. Η ίδια η F1, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων των ομάδων, είναι κατά της ιδέας, λέγοντας ότι ο Andretti δεν θα προσέθετε έτσι αξία στο άθλημα.

Ωστόσο, ρόλο παίζουν και τα οικονομικά συμφέροντα στο παρασκήνιο, καθώς η συμμετοχή μιας ενδέκατης ομάδας θα ήταν εις βάρος των εσόδων των υπόλοιπων συμμετεχόντων. Πράγματι, η F1 κατανέμει ετησίως ένα συγκεκριμένο ποσό χρηματικών επάθλων μεταξύ των δέκα υφιστάμενων ομάδων. Με την προσθήκη μιας επιπλέον ομάδας, κάθε αγωνιστική στάνη πρέπει να τα βγάλει πέρα με λίγο λιγότερα.

Motor deal

Ο Andretti υπέγραψε με τη General Motors, η οποία ήθελε να γίνει προμηθευτής κινητήρων υπό το σήμα της Cadillac. Με τους δικούς της κινητήρες, είπε ότι η ομάδα θα προσέθετε μεγάλη αξία. Μέχρι το 2028, ωστόσο, η Andretti θα έπρεπε να χρησιμοποιεί κινητήρες πελατών.

Το όνειρο της Andretti δεν έχει τελειώσει εντελώς. Η F1 εξακολουθεί να κρατάει την πόρτα ανοιχτή για την Andretti, η οποία μπορεί ακόμα να της επιτραπεί να κάνει την είσοδό της το 2028 με δικούς της κινητήρες.