Θα σταθεί το GP Zandvoort ανάμεσα στα μεγάλα χρήματα; «Δεν χρειάζεται να είναι μεγαλύτερο και πιο συναρπαστικό»

WeLoveSports.grs

Το απόγευμα της Παρασκευής, 29 κλασικά αγωνιστικά αυτοκίνητα σκίζουν την επικλινή πίστα των αμμόλοφων του Zandvoort. Στη γωνία του Ταρζάν βρίσκεται μια παλιά Lotus, πιο κάτω μια θορυβώδης Ferrari περνάει με σπριντ από την κεντρική κερκίδα.

Είναι πριν από 75 χρόνια που κατασκευάστηκε αυτό το κύκλωμα. Για να σκεφτούμε αυτό, το Ιστορικό Grand Prix θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο.

Για την περίσταση έχει στηθεί ένα είδος (υπαίθριου) μουσείου. Ένα από τα εκθέματα είναι ένα παλιό Williams, στο οποίο ο Nigel Mansell έκανε πάταγο στη Formula 1 τη δεκαετία του 1980.

Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με πολλά γκραν πρι νωρίτερα αυτή τη σεζόν. Για παράδειγμα, το Miami GP, όπου ο ράπερ LL Cool J φώναζε αμήχανους οδηγούς στην πίστα και όπου οι θεατές παρακολουθούσαν τον αγώνα σε μια ψεύτικη μαρίνα.

Τα μεγάλα χρήματα έχουν αποκτήσει όλο και περισσότερο έλεγχο στη Formula 1 τα τελευταία χρόνια: σίγουρα οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία, αφήνουν το στίγμα τους και προσελκύουν όλο και περισσότερα Grand Prix.

Χωρίς αμερικανικές σκηνές

Είναι ο νέος εναντίον του παλιού κόσμου. Και το Grand Prix του Zandvoort ανήκει στην τελευταία κατηγορία. Για να διατηρήσει τη θέση του στο καλεντάρι της Formula 1, ακόμα κι αν το τρέχον συμβόλαιο λήγει το 2025, η Zandvoort πρέπει να ξεχωρίσει από αυτό το νέο γκραν πρι με τα πολλά χρήματα.

Ο σκηνοθέτης Robert van Overdijk το αντιλαμβάνεται πολύ καλά. Είχε επίσης παρακολουθήσει αυτή την πολυσυζητημένη πράξη του LL Cool J. Την επόμενη μέρα του GP του Μαϊάμι, ρώτησε τον Αμερικανό συνάδελφό του πώς το είχαν βιώσει οι οδηγοί.

“Μου είπε: “Αν θέλουν να αγωνιστούν εδώ, οι οδηγοί θα πρέπει να το καταπιούν αυτό. Αυτή είναι η Αμερική”. Και είναι επίσης ωραίο που έχεις αυτές τις νέες παρορμήσεις. Αυτό κάνει το άθλημα πιο παγκόσμιο».

Ο Van Overdijk ξέρει ότι θα έχανε εντελώς το σημάδι με τέτοιες πράξεις στον παλιό κόσμο των αγώνων. “Δεν μας ταιριάζει, δεν θα δείτε ποτέ αμερικανικές σκηνές εδώ. Θέλαμε να στήσουμε μια σύγχρονη εκδήλωση, αλλά με τον τρόπο μας”.

Εκτός από την ιστορία του και την ιδιαίτερη τοποθεσία ανάμεσα στους αμμόλοφους, το GP Zandvoort θέλει κυρίως να διακρίνεται όντας καινοτόμος. Για παράδειγμα, πηγαίνοντας τους οπαδούς των αγώνων στην πίστα με ποδήλατο ή μέσα μαζικής μεταφοράς.

“Δεν προσπαθούμε απλώς να λύσουμε προβλήματα, αλλά προσπαθούμε επίσης να είμαστε προοδευτικοί σε αυτό και έτσι δίνουμε το παράδειγμα για άλλα γκραν πρι. Μπορείτε επίσης να διαπρέψετε σε αυτό: δεν χρειάζεται να είναι πάντα μεγαλύτερο και πιο επιτακτικό. “

Πέρυσι το Zandvoort κατακλύζονταν από 105.000 θαυμαστές αγώνων την ημέρα. Δεν υπάρχει πολύ μεγαλύτερη έκταση στους αριθμούς. Οι κερκίδες είχαν ήδη ξεχειλίσει και ήταν ήδη πολύ δύσκολο να βεβαιωθούμε ότι όλα πήγαν ομαλά.

Σημαίες και Verstappen

Μετά το γκραν πρι του 2022, δύο εικόνες έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέει ο Van Overdijk: μια φωτογραφία από τη διάσημη παρέλαση των Πορτοκαλιών που βαδίζει προς την πίστα και ένα βίντεο στο οποίο δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές κυματίζουν κόκκινες, λευκές και μπλε σημαίες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του κυκλώματος, παραδείγματα για το πώς μπορείτε ακόμα να ξεχωρίσετε παγκοσμίως χωρίς να επενδύσετε πολλά χρήματα.

Θα υπάρχει όμως αυτή η εντυπωσιακή πορτοκαλί θάλασσα αν σταματήσει ποτέ ο Verstappen; Πόσοι οπαδοί εξακολουθούν να κυματίζουν σημαίες της Ολλανδίας κατά μήκος της κεντρικής κερκίδας; Ο Verstappen έχει ήδη υπονοήσει μερικές φορές ότι μπορεί να θέλει να τελειώσει την καριέρα του στη Formula 1 σε περίπου πέντε χρόνια.

Ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής πιστεύει ότι το ημερολόγιο είναι πολύ γεμάτο και το άθλημα αλλάζει πολύ γρήγορα. Δεν του αρέσει η νέα ρύθμιση στα Σαββατοκύριακα των αγώνων σπριντ, για παράδειγμα.

Ο Van Overdijk συνειδητοποιεί πόσο κρίσιμη είναι η απόδοση του Verstappen για τον Zandvoort. Δεν τολμά να υποσχεθεί ότι ένα ολλανδικό γκραν πρι μπορεί να επιβιώσει χωρίς τον Βερστάπεν. Έχει ελπίδα.

Ο διευθυντής σιρκουί Van Overdijk για το μέλλον του GP στο Zandvoort, πιθανώς σε συνδυασμό με τον GP στο Spa στο Βέλγιο:

Van Overdijk: “Φυσικά η Formula 1 επέστρεψε εδώ χάρη σε αυτόν, χωρίς την επιτυχία του δεν θα είχαμε αυτή την ευκαιρία. Αλλά η ιδέα ήταν πάντα να σταθούμε στα πόδια μας και να μην εξαρτόμαστε μόνο από τη δημοτικότητα του Max. Ή αυτό αρκετά θα πρέπει να προβληθούν στο μέλλον».

Με τα κλασικά αυτοκίνητα στο παρασκήνιο, αυτό το μέλλον, ο νέος κόσμος της Formula 1, φαίνεται πλέον πολύ μακριά στο Zandvoort. Αν και, ακόμη και η παλιά Williams του Mansell έχει ένα αυτοκόλλητο. «Σαουδία» είναι γραμμένο πάνω του: ο νέος κόσμος έχει ήδη σηκώσει το κεφάλι του πριν από σαράντα χρόνια.