Καλλιτεχνικό πατινάζ: Ο Σακαμότο προηγείται στον τελικό του GP και ο Σιμάντα κερδίζει ξανά στην κατηγορία των νέων

Η δύο φορές κυρίαρχη παγκόσμια πρωταθλήτρια της Ιαπωνίας, Καόρι Σακαμότο, κυριάρχησε στο σύντομο πρόγραμμα των γυναικών στον τελικό του Γκραν Πρι του καλλιτεχνικού πατινάζ την Παρασκευή, ενώ η Μάο Σιμάντα έγινε η πρώτη πρωταθλήτρια της χώρας στην κατηγορία junior που κερδίζει τον ίδιο τίτλο δύο φορές.

Η Sakamoto, η οποία επιδίωκε την πρώτη της νίκη σε τελικό Grand Prix, πραγματοποίησε μια άψογη εμφάνιση στο Εθνικό Κλειστό Στάδιο του Πεκίνου, με συνδυασμό τριπλού lutz και τριπλού flip-toe loop για 77,35 βαθμούς, την καλύτερη βαθμολογία μεταξύ των γυναικών πατινέρ αυτή τη σεζόν.

Η Ιαπωνέζα Kaori Sakamoto εκτελεί το σύντομο πρόγραμμα των γυναικών στον τελικό του Grand Prix Καλλιτεχνικού Πατινάζ στο Πεκίνο στις 8 Δεκεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

“Κατάφερα να κάνω την καλύτερη δυνατή εμφάνιση και είμαι πραγματικά ικανοποιημένη”, δήλωσε η Σακαμότο, η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο. “Θέλω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των ανθρώπων γύρω μου, αλλά και στις δικές μου.

Η Loena Hendrickx ήταν δεύτερη με 73,25 και η Βελγίδα συμπατριώτισσά της Nina Pinzarrone τρίτη με 66,72 στον διαγωνισμό που διεξήχθη από τις έξι καλύτερες επιδόσεις στους έξι αγώνες της σειράς Grand Prix της φετινής σεζόν.

“Είχα καλά αποτελέσματα μέχρι το σύντομο πρόγραμμα στις προηγούμενες συμμετοχές μου, συμπεριλαμβανομένου του τελικού”, δήλωσε η Sakamoto. “Η μάχη ξεκινάει εδώ. Πρέπει να ξεπεράσω τον εαυτό μου. Θα προσπαθήσω να μείνω συγκεντρωμένος μέχρι αύριο.

Η Γιαπωνέζα Hana Yoshida είναι τέταρτη με 60.65 και η Rion Sumiyoshi πέμπτη με 58.63.

Η Shimada, εν τω μεταξύ, ανέβηκε από τη δεύτερη θέση στο σύντομο πρόγραμμα των νεανίδων στην πρώτη θέση του βάθρου, αφού συγκέντρωσε 138,06 βαθμούς στο ελεύθερο πατινάζ για συνολικά 206,33 βαθμούς.

Η 15χρονη είναι η δεύτερη Γιαπωνέζα που κατακτά δύο φορές τον τίτλο των νεανίδων στη διοργάνωση μετά τη Miki Ando, η οποία κέρδισε το 2001 και το 2003.

“Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος στόχος μου και είμαι πολύ χαρούμενη”, δήλωσε η Shimada αφού έγινε η πρώτη Γιαπωνέζα που προσγειώνει τριπλό άξελ και τετραπλό toe loop στην ίδια επίδοση.

Δεν θα μπορέσει να λάβει μέρος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026 στο Μιλάνο και την Cortina d’Ampezzo στην Ιταλία λόγω ηλικιακών περιορισμών.