Κορυφή τένις στη Σαουδική Αραβία: «Δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά τα ραντεβού μπορεί να είναι περίεργα»

WeLoveSports.gr

  • Sander Maassen van den Brink

    συντάκτης WeLoveSports.gr

  • Sander Maassen van den Brink

    συντάκτης WeLoveSports.gr

“Τα τουρνουά επίδειξης έχουν πραγματικά διαφορετικό καθεστώς. Έχουν επίσης λιγότερη δημοσιότητα. Τελικά, ελπίζω ότι αυτού του είδους οι χώρες θα κινηθούν όπως εμείς στη Δύση αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας, έτσι ώστε ο καθένας να είναι ο εαυτός του”, λέει ο Davids. που είναι και στο διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ITF).

Αξιοσημείωτος

Αξιοσημείωτη είναι η χρονική στιγμή του τουρνουά επίδειξης «6 Kings Slam», στο οποίο εκτός από τους Τζόκοβιτς και Ναδάλ, συμμετέχουν κορυφαίοι παίκτες Carlos Alcaraz, Jannik Sinner, Daniil Medvedev και Holger Rune: στα μέσα της τρέχουσας σεζόν.

Ο Olivier van Lindonk, ο Ολλανδός μάνατζερ του Daniil Medvedev, δεν θέλει ακόμα να σχολιάσει γιατί ο Ρώσος επέλεξε αυτό το τουρνουά. Δεν θέλει να σχολιάσει μέχρι το τουρνουά να ανακοινώσει όλες τις λεπτομέρειες.

Το τουρνουά στο Ριάντ, όπου δεν μπορούν να κερδηθούν βαθμοί, δεν έχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά αναμένεται να προγραμματιστεί μεταξύ των masters τουρνουά στη Σαγκάη (2-13 Οκτωβρίου) και στο Παρίσι (28 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου).

Μεταξύ των masters τουρνουά στη Σαγκάη και το Παρίσι υπάρχουν τέσσερα μικρότερα τουρνουά: στην Αμβέρσα, την Αστάνα, τη Βασιλεία και τη Βιέννη. Αυτά τα γεγονότα μπορούν τώρα σχεδόν να ξεχάσουν τη συμμετοχή των Τζόκοβιτς, Ναδάλ, Αλκαράζ, Σίνερ, Μεντβέντεφ και Ρούνε.

Περίεργος

Ωστόσο, ο Davids δεν εκπλήσσεται από το τουρνουά εκδηλώσεων επίδειξης της Σαουδικής Αραβίας. “Υπάρχουν τουρνουά επίδειξης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό λαμβάνει χώρα σε άλλα μέρη του κόσμου. Αλλά αυτό είναι άλλου είδους, ολόκληρος ο κορυφαίος του κόσμου συμμετέχει σε αυτό.”

Ο πρόεδρος του KNLTB πιστεύει ότι το ‘6 Kings Slam’ και τα τουρνουά ATP δεν θα συγκρουστούν σύντομα. “Οι κορυφαίοι παίκτες δεν θα παίξουν εύκολα ένα τουρνουά “250” (όπως η Αμβέρσα και η Αστάνα, εκδ.). Δεν θα το εκτιμούσα αν δεν έρχονταν. Εάν το τουρνουά επίδειξης πέσει ταυτόχρονα με το Παρίσι, θα ήταν πολύ περίεργο».

Οι κορυφαίοι τενίστες είναι συνδεδεμένοι με την παγκόσμια ένωση τένις ATP και ως εκ τούτου έχουν επίσης υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, πρέπει να συμμετέχουν στα τουρνουά masters. Η ATP δεν έχει σχολιάσει ακόμη την άφιξη της διοργάνωσης της Σαουδικής Αραβίας.

Το να παίζεις τένις στη Σαουδική Αραβία είναι επικερδές. Σύμφωνα με αγγλικά ΜΜΕ, για τον νικητή διατίθεται το αντίστοιχο ποσό των 5,6 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το ποσό είναι υψηλότερο από το χρηματικό έπαθλο στο Wimbledon.

Επίσης, δεν πρέπει να γίνει τίποτα ενάντια στη συμμετοχή των παικτών, λέει ο Davids. “Αν οι παίκτες θέλουν να παίξουν εκεί και τους προσφέρεται, υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για αυτό από πρακτική άποψη. Οι επαγγελματίες κάνουν τις επιλογές τους με αυτόν τον τρόπο.”

Ο Tallon Greekpoor είπε: «Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι αυτό δεν είναι ενδιαφέρον για εμάς, επίσης επειδή μπορεί να χρειαστεί να κερδίσουμε περισσότερα αν συγκρίνετε το τένις με άλλα αθλήματα». Νικ Κρύγιος: «Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο».

Ο θρύλος του τένις Billie Jean King είπε ότι οι γυναίκες πρέπει επίσης να παίζουν στη χώρα που επικρίνεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Πιστεύω πολύ στη συμμετοχή αν θέλεις να αλλάξεις κάτι», είπε ο Αμερικανός. «Αν δεν συναντάς ανθρώπους και δεν θέλεις να κάνεις συζήτηση για να αλλάξεις τα πράγματα, τότε τίποτα δεν θα αλλάξει».

Σαουδάραβες οπαδοί

Και οι ίδιοι οι Τζόκοβιτς και Ναδάλ, τι λένε για το γεγονός; «Είμαι χαρούμενος που παίζω μπροστά σε όλους τους Σαουδάραβες θαυμαστές μου», είπε ο Τζόκοβιτς. Και ο Ναδάλ, που πρόσφατα άνοιξε τη δική του ακαδημία τένις στο Ριάντ: «Ανυπομονώ απίστευτα για αυτό».

Μεντβέντεφ: “Οι καλύτεροι παίκτες στον κόσμο όλοι στο ίδιο μέρος, αυτό είναι συναρπαστικό.”