Μετά την ισοφάριση του Senna, ο Verstappen μπορεί πλέον να υπερισχύσει του Mansell

WeLoveSports.grs

Έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι συναρπαστικό στη Formula 1. Ο Max Verstappen είναι ο κυρίαρχος της βασιλικής κατηγορίας του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής έχει υποβιβάσει ολόκληρο το αρχικό γήπεδο – συμπεριλαμβανομένου του συμπαίκτη του Sergio Pérez – σε έξτρα. Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πού και πότε ο οδηγός της Red Bull Racing θα επεκτείνει τον τίτλο του.

“Έχουμε ένα υπέροχο αυτοκίνητο, αλλά όταν κάθομαι πίσω, καταρρέει. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί”, λέει ο Verstappen στην Αυστρία, όπου διεξάγεται το ένατο γκραν πρι αυτής της σεζόν.

Ο 25χρονος Ολλανδός λέει συνεχώς ότι τα στατιστικά δεν τον ενδιαφέρουν, αλλά σπάει ρεκόρ μετά από ρεκόρ και εξακολουθεί να δείχνει το ίδιο οδηγημένος όπως στην πρώτη του σεζόν. «Η νίκη δεν παλιώνει ποτέ», λέει.

224 γύροι

Ο Verstappen δεν ήταν ποτέ τόσο κυρίαρχος όσο τις τελευταίες εβδομάδες. Οδήγησε τρεις αγώνες από την αρχή μέχρι το τέλος και οδήγησε το γήπεδο για 224 διαδοχικούς γύρους. Μια λογική συνέπεια αυτής της ηγεμονίας: μπορεί να κερδίσει ένα άλλο μεγάλο όνομα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Εάν ο Limburger προηγηθεί στους δώδεκα πρώτους γύρους την Κυριακή, θα περάσει τον Nigel Mansell στην κατάταξη όλων των εποχών. Ο Βρετανός κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο το 1992 και ήταν ο ηγέτης σε έναν αγώνα για 235 γύρους σερί στη χρονιά του πρωταθλήματος. Μόνο ο Alberto Ascari (304 γύροι το 1952) και ο Ayrton Senna (264 το 1988 και 237 το 1989) ήταν πιο κυρίαρχοι στο παρελθόν.

Μια νίκη γκραν πρι είναι πλέον το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο, συμφωνεί και ο Verstappen. “Δεν είναι πια τόσο ιδιαίτερο. Τώρα σκέφτομαι συχνά μετά από έναν αγώνα: εκεί, αυτός είναι άλλος. Τώρα είναι περισσότερο θέμα να σηκώσουμε και να συνεχίσουμε. Φτάσαμε σε αυτή τη φάση, ναι.”

“Αν ξέρεις ότι έχεις την ευκαιρία να κερδίσεις μόνο μια στο τόσο, είναι διαφορετικά. Τότε η νίκη είναι φυσικά πολύ πιο ξεχωριστή. Όταν παλεύεις για ένα πρωτάθλημα, επικεντρώνεσαι σε όλη τη σεζόν. Γι’ αυτό η χαρά μετά τη νίκη είναι τώρα λίγο λιγότερο, αλλά αυτό είναι επίσης ένα καλό σημάδι. Και τίποτα δεν αλλάζει: Θέλω να βεβαιωθώ ότι υπάρχει ένα νέο τρόπαιο στην τροπαιοθήκη μας.”

Ανήσυχο Σαββατοκύριακο

Παρά το μεγάλο προβάδισμα στη βαθμολογία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο δύο φορές πρωταθλητής προετοιμάζεται για ένα πολυάσχολο και ανήσυχο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο. Το Red Bull Ring στον οικισμό του Spielberg bei Knittelfeld είναι το σπίτι του εργοδότη του και αυτό δημιουργεί υποχρεώσεις. Επιπλέον, υπάρχει αγώνας σπριντ το Σάββατο.

«Ένας επιπλέον αγώνας όπως αυτός το Σάββατο κάνει πάντα το Σαββατοκύριακο ταραχώδες», λέει ο Verstappen. “Υπάρχει πολύ λιγότερος χρόνος για να ρυθμίσετε σωστά το αυτοκίνητο, επομένως είναι πολύ εύκολο να κάνετε λάθος με το στήσιμο. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, αλλά αυτός είναι και ο λόγος που εισήγαγαν αυτό το σπριντ. Είναι λίγο λαχείο. Οτιδήποτε μπορεί πηγαίνετε σωστά ή λάθος».

Ο Verstappen δεν ανησυχεί πολύ. “Προφανώς έχουμε προετοιμαστεί με τον προσομοιωτή και αυτό που έχω κάνει μέχρι τώρα είναι καλό. Είμαστε συνήθως δυνατοί σε αυτήν την πίστα ούτως ή άλλως, αλλά ποτέ δεν ξέρεις με σιγουριά. Η βροχή μπορεί επίσης να τα χαλάσει όλα. Ο καιρός φαίνεται ιδιαίτερα άστατος το Σάββατο έξω και είναι πολύ απρόβλεπτο».

Το να πάρεις pole position στο Spielberg δεν είναι φιστίκια, λέει ο Verstappen. “Είναι μια αρκετά δύσκολη πίστα. Υπάρχουν σημαντικές αλλαγές υψομέτρου και αν κάνετε λάθος, επειδή η πίστα είναι τόσο μικρή, δεν υπάρχει χρόνος για να την ολοκληρώσετε στον ίδιο γύρο. Πρέπει να κάνετε σχεδόν τέλειες στροφές στους κατατακτήριους, διαφορετικά δεν είναι οι πιο γρήγοροι εδώ».

“Ο εξαναγκασμός δεν λειτουργεί”

Δεν ξεφεύγει από τον Verstappen ότι ο συμπατριώτης του Nyck de Vries δυσκολεύεται στην πρώτη του σεζόν στη Formula 1. Ο 28χρονος Φριζίας δεν έχει σημειώσει ακόμη ούτε έναν βαθμό στο Παγκόσμιο Κύπελλο, μοιράζεται ολισθήματα και χρειάστηκε επίσης να υπομείνει ένα φρέσκο ​​μειδίαμα από τον ισχυρό άνδρα που τον υπέγραψε: τον Χέλμουτ Μάρκο.

Ο κορυφαίος σύμβουλος της Red Bull αποκάλυψε ότι το αφεντικό της ομάδας του Verstappen, Christian Horner, είχε επιφυλάξεις σχετικά με την υπογραφή του De Vries. «Προς το παρόν, φαίνεται ότι ο Christian είχε δίκιο σε αυτή την περίπτωση και εγώ έκανα λάθος», είπε πρόσφατα ο Marko σε ένα podcast.

“Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτός ο κόσμος έχει να κάνει με τις επιδόσεις. Δεν χρειάζεται να το εξηγήσω αυτό στον Nyck”, απαντά ο Verstappen.

Δήλωση για την περίοδο ολίσθησης

Ο κυρίαρχος πρωταθλητής έχει μια εξήγηση για την αγωνιστική σεζόν του συναδέλφου του. “Φυσικά δεν βοηθάει το γεγονός ότι δεν ξέρει πραγματικά τις μισές πίστες ακόμα. Ο συμπαίκτης του Yuki Tsunoda έχει ήδη οδηγήσει παντού, αισθάνεται πιο άνετα και γνωρίζει καλύτερα τους ανθρώπους της ομάδας. Είναι δύσκολο να ανταγωνιστείς με αυτό.”

«Ας ελπίσουμε ότι ο Nyck θα γίνει καλύτερα σύντομα», λέει ο Verstappen. “Είναι αρκετά έμπειρος και ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει. Πολλά πράγματα είναι στα χέρια σου. Πρέπει να εστιάσετε σε αυτό. Δεν έχει νόημα να πιέζετε περισσότερο τον εαυτό σας. Όχι άγχος. Το να ζορίζετε δεν λειτουργεί. Πρέπει να Καθίστε με την ομάδα σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Μιλήστε με ανθρώπους που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Με τους μηχανικούς σας, φροντίστε να αισθάνεστε πιο άνετα.”

Όσο καλά κι αν πάνε τα πράγματα με τον Max Verstappen, ο Nyck de Vries περνάει δύσκολα στη χρονιά του ντεμπούτου του στη Formula 1:

Και αυτό το άσχημο σχόλιο από τον Μάρκο; “Στο τέλος, δεν έχει σημασία. Το παν είναι αυτό που δείχνεις στην πίστα. Μαθαίνοντας από τα λάθη σου. Απόκτηση εμπειρίας. Τροφοδοτώντας την αυτοπεποίθηση. Το τι λένε ή γράφουν οι άνθρωποι δεν έχει σημασία. Απλά πρέπει να δουλεύεις σκληρά. Κάθε Σαββατοκύριακο . On Σε κάποιο σημείο κάνει κλικ και όλα μπαίνουν στη θέση τους.”