Με ηγέτη τον Ρώσο, ο Tamaela βλέπει ευκαιρίες απέναντι σε Ουκρανούς τενίστες

WeLoveSports.gr

«Σίγουρα πιστεύω ότι έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε κάτι όμορφο αυτό το Σαββατοκύριακο». Με καλή διάθεση ταξιδεύει στο Βίλνιους η προπονήτρια της Εθνικής Ελίζ Ταμαέλα, όπου οι Ολλανδοί τενίστες θα αντιμετωπίσουν την Ουκρανία στα πλέι οφ του Billie Jean King Cup το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Με τον Ρώσο ως ηγέτη, η Ολλανδία βλέπει ευκαιρίες απέναντι στην Ουκρανία στο Billie Jean King Cup

Η ολλανδική ομάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη δουλειά στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, όπου ο αντίπαλος του «γηπεδούχου» έχει μεταναστεύσει λόγω του πολέμου με τη Ρωσία. Η Ουκρανία μπορεί να αντλήσει από ένα ισχυρό οπλοστάσιο παικτών, τουλάχιστον τέσσερις από τους οποίους μπορούν να βρεθούν στους 50 καλύτερους στον κόσμο, με το νούμερο 25 της Jelina Svitolina να πρωτοστατεί.

«Αλλά δεν παίζουν και τα τέσσερα, έτσι δεν είναι», σημειώνει η Tamaëla, γνωρίζοντας ότι η φιγούρα Svitolina δεν θα είναι ούτως ή άλλως εκεί. «Δύο κορίτσια από τα 100 καλύτερα παίζουν. Άρα έχουμε πραγματικά καλύτερες πιθανότητες από ό,τι πιστεύαμε εκ των προτέρων. Και έχουμε επίσης έναν παίκτη που είναι σχεδόν στο τοπ 50. Η Arantxa απλά παίζει καλά».

“Η καλύτερη χρονιά”

Η Arantxa είναι φυσικά η Arantxa Rus, η οποία έστω και για λίγο έφτασε στο νούμερο 41 τον Αύγουστο, την υψηλότερη θέση της ποτέ. «Ήταν η καλύτερη μου χρονιά», επιβεβαιώνει η σχεδόν 33χρονη σταρ του τένις που κέρδισε τον πρώτο της τίτλο WTA τον Ιούλιο. «Ο στόχος μου για την επόμενη χρονιά είναι το top 30».

Όχι μια προσπάθεια που βγαίνει από το μπλε. Ο Ρώσος στοχεύει να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και γι’ αυτό μια τόσο υψηλή κατάταξη στην παγκόσμια κλίμακα είναι μια ολλανδική απαίτηση. «Γι’ αυτό είναι καλό να παίζεις απέναντι σε τόσο δυνατούς αντιπάλους». Όχι ότι υπάρχουν βαθμοί κατάταξης που πρέπει να κερδίσεις στο Βίλνιους. Αλλά είναι και πάλι μια καλή δοκιμαστική στιγμή.

Ωστόσο, η Rus έχει ένα δεύτερο σίδερο στη φωτιά των Ολυμπιακών Αγώνων: την ειδικό στα διπλά Demi Schuurs, μια κορυφαία παίκτρια στην κατηγορία της που θα ήθελε να πάει στο Παρίσι με τη Rus. «Αν είσαι στο top 10, μπορείς να επιλέξεις έναν σύντροφο», λέει ο Rus. “Έτσι, τότε θα μπορούσε να με επιλέξει. Σούπερ κουλ φυσικά.”

Μπορεί να γίνει «εξάσκηση» κόντρα στην Ουκρανία, γιατί ο 30χρονος Schuurs, ο αριθμός 19 στον κόσμο στο διπλό, αλλά που εδώ και χρόνια βρίσκεται γύρω στη δέκατη θέση, συμπεριλήφθηκε επίσης στην επιλογή για το Billie Jean King Cup. Ακριβώς όπως η Arianne Hartono (WTA-180) και η Suzan Lamens (WTA-216).

Ο Μπέρτενς δίνει κίνητρο

Με νίκη επί της Ουκρανίας, η ομάδα έρχεται λίγο πιο κοντά στον τελικό όμιλο των οκτώ χωρών, στον οποίο ανήκε η Ολλανδία το 2016, το 2017 και το 2018. Φυσικά, με τη βοήθεια της Κίκι Μπέρτενς, που ήταν στην κορυφή εκείνα τα χρόνια. Ωστόσο, ο συνταξιούχος πλέον Wateringse έχει ακόμα το δάχτυλο στην πίτα, πλέον ως βοηθός του προπονητή της εθνικής.

«Είναι πολύ σημαντικό να είναι εκεί», λέει η Tamaela. “Όλοι ξέρουν την καριέρα της, φυσικά. Μου αρέσει πολύ τα σπάρινγκ μαζί της. Ξέρει επίσης όλους τους αντιπάλους με τους οποίους παίζουμε. Η Κική είναι πάντα πολύ φανατική και είναι εκεί για τα κορίτσια. Παρακινεί τους παίκτες και μοιράζεται εμπειρίες. Αυτό δίνει ακριβώς αυτό λίγο παραπάνω για να το κάνουν όλοι».

Η Rus, που έχασε τη φάση των ομίλων τον Απρίλιο με σκοπό τη δική της καριέρα, δεν το χρειάζεται πραγματικά. “Είναι σίγουρα διασκεδαστικό να παίζεις με μια ομάδα, για τη χώρα σου. Και είναι επίσης διασκεδαστικό να προπονείσαι με αυτά τα κορίτσια. Ανυπομονώ πολύ για αυτό.”