Μπάσκετ: Η Γαλλία επικράτησε της Ιαπωνίας στον τελευταίο αγώνα προθέρμανσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Η βαριά ομάδα του μπάσκετ, η Γαλλία, δυσκολεύτηκε από νωρίς, προτού νικήσει την Ιαπωνία με 88-70 σε έναν αγώνα προθέρμανσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ της FIBA.

Ο σέντερ των Minnesota Timberwolves, Rudy Gobert, πέτυχε 16 πόντους και μάζεψε εννέα ριμπάουντ για τη Γαλλία, που βρίσκεται στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ το αστέρι του κολεγίου Keisei Tominaga, που εδρεύει στις ΗΠΑ, πέτυχε 20 πόντους για την Ιαπωνία, που βρίσκεται στην 36η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, στην Ariake Arena.

Ο Keisei Tominaga (C) της Ιαπωνίας εκτελεί σουτ τριών πόντων μπροστά από τους Γάλλους αμυντικούς Nando de Colo (L) και Evan Fournier (R) κατά τη διάρκεια του αγώνα προθέρμανσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ στην Ariake Arena στο Τόκιο στις 17 Αυγούστου 2023. ( WeLoveSports)

Η Γαλλία, αργυρή Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος της Ιαπωνίας σε μια σειρά αγώνων προθέρμανσης με αποκορύφωμα τον αγώνα με τη Σλοβενία το Σάββατο.

Έχοντας καταπλήξει τη Γαλλία με 81-75 τον Ιούλιο του 2021 σε φιλικό αγώνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η Ιαπωνία του Ακατσούκι έχει δώσει στους οπαδούς της την ελπίδα για άλλη μια ανατροπή απέναντι στην ευρωπαϊκή ομάδα.

Παίζοντας χωρίς τον swingman των Φοίνιξ Σανς Γιούτα Γουατανάμπε, ο οποίος τραυματίστηκε στον αστράγαλο στη νίκη της Τρίτης επί της Αγκόλας, η Ιαπωνία του Ακατσούκι βασίστηκε και πάλι στον ζωηρό Τομινάγκα, ο οποίος ήταν σε θέση να σουτάρει για τους Nebraska Cornhuskers, για να δημιουργήσει μια επιθετική σπίθα.

Ο 22χρονος γκαρντ τα κατάφερε, βάζοντας την Ιαπωνία μπροστά με 7-3 με τρίποντο και συνεχίζοντας να ξεσηκώνει το κοινό των 13.009 θεατών με πολλαπλές επιτυχίες έξω από το τόξο.

Η Ιαπωνία πάλεψε για να μπει στο παιχνίδι αναγκάζοντας τα λάθη και ευστοχώντας σε σουτ τριών πόντων, παίρνοντας δύο φορές το προβάδισμα πριν τελειώσει το πρώτο δεκάλεπτο με 23-20.

Η ομάδα του Τομ Χόβας συνέχισε να ανταλλάσσει καλάθια με τους πιο κυριλέ αντιπάλους της και πήγε στην κύρια ανάπαυλα με 45-40.

Η Γαλλία διεύρυνε το προβάδισμά της στο 53-44 στην αρχή της τρίτης περιόδου, αλλά η Ιαπωνία συνέχισε να πετυχαίνει σημαντικά καλάθια για να μείνει σε απόσταση αναπνοής.

Με τον Gobert, τον Evan Fournier των New York Knick και τον πρώην San Antonio Spur Nando de Colo να τρέχουν στον πίνακα των σκόρερ, η Γαλλία τελικά ξεπέρασε την Ιαπωνία με 25-17 στην τρίτη περίοδο για να πάρει τον έλεγχο του παιχνιδιού.

“Μέχρι το ημίχρονο, νιώθαμε ότι είχαμε πιθανότητες να κερδίσουμε”, δήλωσε ο Χόβας.

“Χάσαμε το παιχνίδι, αλλά κερδίσαμε αυτοπεποίθηση. Χάσαμε τον αγώνα, αλλά κερδίσαμε σε αυτοπεποίθηση. Το ποσοστό ευστοχίας μας δεν ήταν αυτό που έπρεπε και δεν φτάσαμε αρκετά στη γραμμή των βολών. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να διορθώσουμε.

Ο Γκομπέρ, τρεις φορές αμυντικός παίκτης της χρονιάς στο ΝΒΑ, δήλωσε ότι η ομάδα του δεν εξεπλάγη από την πρώιμη ένταση της Ιαπωνίας, παρά την απουσία του Γουατανάμπε και του επιθετικού των Λος Άντζελες Λέικερς Ρούι Χατσιμούρα, οι οποίοι επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο διαρκεί από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου και συνδιοργανώνεται από τις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και την Ινδονησία.

“Η ομάδα έχει πολλούς σουτέρ και πολύ γρήγορους παίκτες”, δήλωσε ο Γκομπέρ. “Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν λίγο δύσκολο, αλλά στη συνέχεια καταφέραμε να επιταχύνουμε, να γίνουμε πιο φυσικοί και να επιβάλλουμε το παιχνίδι μας.

Η Γαλλία θα δώσει άλλο ένα παιχνίδι προθέρμανσης στο ίδιο γήπεδο στο Τόκιο εναντίον της Αυστραλίας, μιας άλλης υποψήφιας για μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο, την Κυριακή. Η ομάδα του Vincent Collet θα αντιμετωπίσει τον Καναδά, τη Λετονία και τον Λίβανο στον όμιλο H, με έδρα την Τζακάρτα.

Η Ιαπωνία ξεκινά την εκστρατεία της στον όμιλο Ε του Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στην 11η Γερμανία στην Okinawa Arena στις 25 Αυγούστου, πριν αντιμετωπίσει την 24η Φινλανδία και την τρίτη Αυστραλία.