Μπάσκετ: Η Γερμανία κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο στις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και την Ινδονησία

Η Γερμανία κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ της FIBA με νίκη επί της Σερβίας με 83-77, καθώς το τουρνουά που συνδιοργάνωσαν οι Φιλιππίνες, η Ιαπωνία και η Ινδονησία ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

Ο Γερμανός Dennis Schroder (17) οδηγεί στο καλάθι εναντίον της Σερβίας κατά τη διάρκεια του τελικού του Παγκόσμιου Κυπέλλου Μπάσκετ της FIBA στην Mall of Asia Arena στη Μανίλα στις 10 Σεπτεμβρίου 2023. (NBAE/Getty/ WeLoveSports)

Ο MVP του τουρνουά Ντένις Σρέντερ οδήγησε τη Γερμανία με 28 πόντους στη Mall of Asia Arena στη Μανίλα, η οποία φιλοξένησε τη φάση των νοκ άουτ αγώνων μετά τους αγώνες ομίλου και κατάταξης στην Okinawa Arena και σε άλλες εγκαταστάσεις των τριών χωρών.

Οι δύο φιναλίστ εξασφάλισαν αυτόματη πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι ως οι δύο υψηλότερα βαθμολογημένες ευρωπαϊκές ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο Παρίσι θα τους ακολουθήσει η Ιαπωνία, η οποία έκλεισε το εισιτήριό της ως η ομάδα της Ασίας με την υψηλότερη βαθμολογία.

Η Γερμανία άνοιξε τον τελικό με ένα σερί 13-2 στην τρίτη περίοδο, προτού μια καθυστερημένη άνοδος της Σερβίας, με ηγέτη τον Aleksa Avramovic με 21 πόντους, βάλει το παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού στα τελευταία λεπτά. Ο Σρόντερ σφράγισε την υπόθεση με ένα λέι απ 21 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Η ομάδα του προπονητή Γκόρντι Χέρμπερτ ολοκλήρωσε το τουρνουά με το απόλυτο ρεκόρ 8-0, έχοντας ανοίξει τις υποχρεώσεις της με νίκη επί της Ιαπωνίας με 81-63 στον όμιλο Ε της Οκινάουα στις 25 Αυγούστου.

“Είναι μια λίγο σουρεαλιστική στιγμή”, δήλωσε ο Χέρμπερτ. Είναι λίγο σουρεαλιστική στιγμή”, δήλωσε ο Χέρμπερτ. Πρώτα ήμασταν μια ομάδα, μετά είχαμε ατομικά ταλέντα.

Ο βετεράνος γκαρντ του ΝΒΑ Σρόντερ δήλωσε ότι ολόκληρη η γερμανική ομάδα ήταν πλήρως αφοσιωμένη στη μπασκετική φιλοσοφία του Χέρμπερτ, που περιλαμβάνει σταθερή άμυνα και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας.

“Ο τρόπος που παίξαμε ως ομάδα ήταν ξεχωριστός”, δήλωσε ο Σρόντερ. “Όλοι κινούν (τη μπάλα), την αγγίζουν και παίζουν άμυνα.

Ο Καναδάς κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με νίκη 127-118 στην παράταση επί των ΗΠΑ στον αγώνα της τρίτης θέσης.

Καναδοί παίκτες πανηγυρίζουν τη νίκη τους επί των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του αγώνα για την τρίτη θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ της FIBA στην Mall of Asia Arena στη Μανίλα στις 10 Σεπτεμβρίου 2023. (Anadolu Agency/Getty/ WeLoveSports)

Η Ιαπωνία ολοκλήρωσε το τουρνουά με ρεκόρ 3-2 και προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μη διοργανώτρια χώρα για πρώτη φορά μετά τους Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976.

Η ομάδα του προπονητή Tom Hovasse σημείωσε τη μεγαλύτερη πρόσφατη νίκη της σε μεγάλο διεθνές τουρνουά, όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ και νίκησε τη Φινλανδία, αντίπαλο στον όμιλο Ε, με 98-88.

Αφού έχασε τη δεύτερη φάση του ομίλου για τις 16 καλύτερες ομάδες, η Ιαπωνία κέρδισε τους αγώνες κατάταξης με τη Βενεζουέλα και το Πράσινο Ακρωτήριο με 2-0 για να εξασφαλίσει ότι θα τερματίσει μπροστά από τους αντιπάλους της ηπείρου στην τελική κατάταξη.