Μπάσκετ: Η επιτυχία της Ιαπωνίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι αποτέλεσμα σκληρά κερδισμένων μεταρρυθμίσεων

Κερδίζοντας τρία παιχνίδια στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ και προκρίνοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μη διοργανώτρια χώρα για πρώτη φορά μετά τους Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976, η εθνική ομάδα ανδρών της Ιαπωνίας ξεπέρασε μια ιστορία χαμηλών επιδόσεων που συνδέεται με την κακή διαχείριση του αθλητισμού στη χώρα.

Το ασιατικό μπάσκετ, πόσο μάλλον ο υπόλοιπος κόσμος, αποτελούσε πολύ μεγάλο εμπόδιο για τους άνδρες της Ιαπωνίας, οι οποίοι κατέλαβαν τη 10η θέση στο ηπειρωτικό πρωτάθλημα του 2009, πριν οι ριζικές μεταρρυθμίσεις στο άθλημα οδηγήσουν στη δημιουργία της B-League το 2016.

Η διοργανώτρια αρχή FIBA είχε αποκλείσει την Ιαπωνία από τις διεθνείς διοργανώσεις ανδρών και γυναικών το 2014, αφού η Ιαπωνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης απέτυχε να εκπληρώσει το τελεσίγραφο για τη συγχώνευση των δύο ανδρικών πρωταθλημάτων της χώρας, το ένα εξ ολοκλήρου επαγγελματικό και το άλλο με τη συμμετοχή εταιρικών ομάδων.

Σε φωτογραφία αρχείου φαίνεται ο Takehiko Orimo (L) της Levanga Hokkaido να εκτελεί σουτ κατά τη διάρκεια αγώνα της B-League με τους Seahorses Mikawa στην Wing Arena Kariya στις 4 Ιανουαρίου 2019. ( WeLoveSports)

Ο Saburo Kawabuchi, ο πρώτος πρόεδρος της J-League, ο οποίος διορίστηκε για να επιβλέψει τη συγχώνευση, ανέλαβε τον ίδιο ρόλο στην JBA και έλυσε το αδιέξοδο.

Ο 53χρονος πρώην διεθνής Ιάπωνας Takehiko Orimo, ο οποίος έπαιζε μέχρι το 49 με τη Levanga Hokkaido, βίωσε την αλλαγή από πρώτο χέρι.

“(Το μπάσκετ) έγινε ένα βιώσιμο επάγγελμα και η φυσική κατάσταση των παικτών, η αυτογνωσία τους, όλα άλλαξαν”, δήλωσε ο Orimo για το νέο πρωτάθλημα, το οποίο άρχισε γρήγορα να προσελκύει ταλέντα από άλλα έθνη. “Το επίπεδο ανέβηκε αποφασιστικά.

Οι εξαιρετικές επιδόσεις των παικτών της Β’ κατηγορίας Yuki Kawamura εναντίον της Φινλανδίας και Makoto Hiejima εναντίον της Βενεζουέλας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Οκινάουα ήταν μια ορατή απόδειξη της ποιότητας του εγχώριου πρωταθλήματος.

Φωτογραφία αρχείου που δείχνει τον Yuta Tabuse (L) να κάνει το ντεμπούτο του με τους Phoenix Suns εναντίον των Atlanta Hawks στο Φοίνιξ της Αριζόνα, τον Νοέμβριο του 2004, και να γίνεται ο πρώτος Ιάπωνας παίκτης στο NBA ( WeLoveSports).

Οι νεαροί Ιάπωνες παίκτες ονειρεύονταν το ΝΒΑ εδώ και πολύ καιρό, αλλά μέχρι το σύντομο πέρασμα του point guard Yuta Tabuse από τους Phoenix Suns το 2004, ένας παίκτης από τη χώρα δεν συμμετείχε στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Η αναμονή για άλλον έναν Ιάπωνα παίκτη στο ΝΒΑ διήρκεσε πολύ, αλλά η ανάδειξη του Γιούτα Γουατανάμπε, ο οποίος εντάχθηκε στους Μέμφις Γκρίζλις από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον το 2018, και του Ρούι Χατσιμούρα, ο οποίος επιλέχθηκε από τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς από το Πανεπιστήμιο Γκονζάγκα την επόμενη χρονιά, δημιούργησε ελπίδες για το ιαπωνικό μπάσκετ.

Ο φόργουορντ των Λος Άντζελες Λέικερς, Χατσιμούρα, επέλεξε να μην συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην πατρίδα του, αλλά ο Γουατανάμπε, που τώρα ανήκει στους Σανς, και ο γκαρντ του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα-Λίνκολν, Κεϊσέι Τομινάγκα, έδειξαν ότι μπορούν άνετα να ανταγωνιστούν τους καλύτερους του κόσμου.

Η φωτογραφία αρχείου δείχνει τον Rui Hachimura (R) των Λος Άντζελες Λέικερς να οδηγεί προς το καλάθι κατά τη διάρκεια του Game 4 των τελικών της Δυτικής Περιφέρειας του NBA εναντίον των Ντένβερ Νάγκετς στην Crypto.com Arena στο Λος Άντζελες τον Μάιο του 2023. (NBAE /Getty/ WeLoveSports)

“Έχουν εμπειρία από το να παίζουν στην παγκόσμια σκηνή και έχουν πληροφορίες (για τον αντίπαλο)”, δήλωσε ο Takuya Kita, 51 ετών, πρώην παίκτης της Ιαπωνίας. “Νομίζω ότι αυτό θα δώσει στους άλλους παίκτες την εντύπωση ότι μπορούν να το κάνουν και αυτοί.

Η επιτυχία στην Οκινάουα σηματοδότησε την αναγέννηση της ιαπωνικής ανδρικής ομάδας υπό τον προπονητή Τομ Χοβάσε, ο οποίος οδήγησε την εθνική ομάδα γυναικών στο ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ο Ταμπούσε, ο οποίος εξακολουθεί να παίζει για την ομάδα της B-League Utsunomiya Brex στα 42 του χρόνια, μίλησε πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο για την αλλαγή της νοοτροπίας της Ιαπωνίας από το “ελπίζω να παίξω εναντίον του κόσμου” στο “κερδίζω εναντίον του κόσμου”. Ο swingman του ΝΒΑ Watanabe επανέλαβε αυτό το συναίσθημα, λέγοντας ότι όλα τα σκαμπανεβάσματα του ιαπωνικού μπάσκετ οδήγησαν σε αυτή την επανάσταση.

“Επιτέλους ανταμειφθήκαμε”, είπε.

Ο Yuki Togashi (R) των Chiba Jets και ο Jack Cooley των Ryukyu Golden Kings αναμετρώνται κατά τη διάρκεια της 3ης περιόδου του αγώνα 2 του τελικού της B-League στην Yokohama Arena στις 28 Μαΐου 2023. ( WeLoveSports)