Μπάσκετ: Η Ιαπωνία επέστρεψε και νίκησε τη Βενεζουέλα στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Η συνδιοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ Ιαπωνία επέστρεψε από το εις βάρος της σκορ και κέρδισε τη Βενεζουέλα με 86-77 στις καθυστερήσεις του αγώνα και έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την Ολυμπιακή πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ της FIBA την Πέμπτη.

Αφού μπήκε στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα κατάταξης πίσω στο σκορ με 62-53, η ομάδα του Τομ Χοβάσε, που βρίσκεται στην 36η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, νίκησε τη Βενεζουέλα (17η) με 33-15 και κατέκτησε τη δεύτερη νίκη της στο τουρνουά, που διεξάγεται στην Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Ο Makoto Hiejima σημείωσε 23 πόντους για την Ιαπωνία, ευστοχώντας σε 6 από τα 7 τρίποντα που πέτυχε στην Okinawa Arena.

Ο Γιαπωνέζος Yuta Watanabe (R) ντριμπλάρει πέρα από τη Βενεζουέλα μαζί με τον Makoto Hiejima (L) κατά τη διάρκεια του αγώνα κατάταξης για το Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ στην Okinawa Arena στην Okinawa, στη νότια Ιαπωνία, στις 31 Αυγούστου 2023. ( WeLoveSports)

Ο swingman των Phoenix Suns, Yuta Watanabe, πέτυχε 21 πόντους και μάζεψε οκτώ ριμπάουντ, ενώ ο Yuki Kawamura είχε άλλη μια καθοριστική συμβολή στα τέλη του αγώνα με 19 πόντους και 11 ασίστ.

Αποκλεισμένη από τη διοργάνωση μετά την ήττα από την Αυστραλία στο τελευταίο παιχνίδι του Ομίλου Ε, η Ιαπωνία Ακατσούκι μπήκε στον γύρο κατάταξης στην 17η και 32η θέση, με την Ολυμπιακή πρόκριση να είναι ακόμα ζητούμενο.

Το ρεκόρ 1-2 της ομάδας στην πρώτη φάση των ομίλων την φέρνει σε θέση pole position για το μοναδικό απευθείας εισιτήριο για τους Αγώνες του 2024 στο Παρίσι που προορίζεται για τον καλύτερο Ασιάτη που θα τερματίσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

“Επειδή η Ολυμπιακή πρόκριση είναι ακόμα σε κίνδυνο, το κίνητρό μας ήταν ακόμα πολύ υψηλό”, δήλωσε ο Kawamura, του οποίου οι ηρωισμοί στο τέταρτο δεκάλεπτο εξασφάλισαν τη μοναδική νίκη της Ιαπωνίας στη φάση του ομίλου επί της Φινλανδίας.

Αφού τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου F με ρεκόρ 0-3, η Βενεζουέλα ήθελε να σώσει την περηφάνια της και να προκριθεί στα Ολυμπιακά προκριματικά του επόμενου έτους. Ο σμολ φόργουορντ Garly Sojo ήταν ο κορυφαίος για τους Νοτιοαμερικανούς με 20 πόντους, ενώ ο μεγάλος φόργουορντ Nestor Colmenares πρόσθεσε 17.

Ο σέντερ Τζος Χόκινσον, ο πιο αξιόπιστος σκόρερ της Ιαπωνίας στη φάση των ομίλων, πέτυχε μόλις έξι πόντους, αλλά μάζεψε 11 ριμπάουντ, μεταξύ των οποίων και κρίσιμα σε κρίσιμες στιγμές.

Ο Ιάπωνας Hirotaka Yoshii (C) σουτάρει κατά τη διάρκεια της τρίτης περιόδου του αγώνα του γύρου κατάταξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ της FIBA με τη Βενεζουέλα στην Okinawa Arena στην Οκινάουα, στη νότια Ιαπωνία, στις 31 Αυγούστου 2023. ( WeLoveSports) == WeLoveSports

Η Ιαπωνία βρέθηκε πίσω με 12 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο, πριν τελειώσει δυνατά την περίοδο και πάει στην κύρια διακοπή με 41-36.

Ο Γουατανάμπε μείωσε σε 45-44 στο 7:40 της τρίτης περιόδου, αλλά η Βενεζουέλα ακολούθησε με ένα σερί 14-2 για να προηγηθεί με 59-46 στα 2:46 που απέμεναν.

Με την Ιαπωνία να χρειάζεται απεγνωσμένα ένα κρίσιμο τέταρτο δεκάλεπτο, οι τερματοφύλακες Kawamura και Hiejima στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, δίνοντας ώθηση σε ένα σερί που είδε τους γηπεδούχους να παίρνουν το προβάδισμα με 75-74 με 1:55 να απομένουν.

Ο Hovasse δήλωσε ότι ήθελε να δει την ένταση του τέταρτου δεκαλέπτου της Ιαπωνίας από τη σέντρα του τελευταίου αγώνα κατάταξης με το Πράσινο Ακρωτήρι το Σάββατο.

“Πρέπει να παίξουμε όπως παίξαμε στο τέλος αυτού του παιχνιδιού από την αρχή του επόμενου”, δήλωσε ο Hovasse.

Οι παίκτες της Ιαπωνίας πανηγυρίζουν τη νίκη τους επί της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια ενός αγώνα για τον γύρο κατάταξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ της FIBA στην Okinawa Arena στην Οκινάουα, στη νότια Ιαπωνία, στις 31 Αυγούστου 2023. ( WeLoveSports) == WeLoveSports