Μπάσκετ: Η Ιαπωνία κατακτά το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο νικώντας τη Φινλανδία

Η συνδιοργανώτρια ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ της FIBA, η Ιαπωνία, έμεινε ζωντανή με μια δραματική νίκη 98-88 επί της Φινλανδίας την Κυριακή, ξεπερνώντας ένα έλλειμμα 18 πόντων και ολοκληρώνοντας τη μεγαλύτερη ανατροπή του τουρνουά μέχρι στιγμής.

Ο σέντερ Τζος Χόκινσον οδήγησε την Ιαπωνία, που βρίσκεται στην 36η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με 28 πόντους και 19 ριμπάουντ, ενώ ο γκαρντ Γιούκι Καβαμούρα σημείωσε 25 πόντους, εκ των οποίων 15 στην τελευταία περίοδο της αναμέτρησης του ομίλου Ε στην Οκινάουα Αρένα.

Ο Ιάπωνας Keisei Tominaga παίρνει ένα ριμπάουντ στην τέταρτη περίοδο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπάσκετ για το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Φινλανδία στην Okinawa Arena στην Οκινάουα, στη νότια Ιαπωνία, 27 Αυγούστου 2023. ( WeLoveSports)

Ο σέντερ των Utah Jazz, Lauri Markkanen, σημείωσε 27 πόντους για τους Φινλανδούς που κατέλαβαν την 24η θέση, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να προκριθούν στη φάση των ομίλων του τουρνουά, το οποίο διεξάγεται στην Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Ο Makoto Hiejima και ο τερματοφύλακας των Nebraska Cornhuskers Keisei Tominaga πρόσθεσαν από 17 πόντους για την Ιαπωνία Akatsuki. Ο αστέρας Γιούτα Γουατανάμπε, ο οποίος σημείωσε μόνο τέσσερις πόντους αλλά είχε μεγάλη αμυντική συνεισφορά, δεν σημείωσε πολλούς πόντους.

Ο προπονητής της Ιαπωνίας Τομ Χοβάσε συνεχάρη τους παίκτες του που δεν τα παράτησαν ποτέ σε ένα “τρελό παιχνίδι”.

“Υπήρξε μια στιγμή που δεν πήγαινε καλά. Δεν είχαμε σουτάρει καλά την μπάλα για τρία ή τέσσερα παιχνίδια. Νομίζω ότι οι νεαροί Καβαμούρα και Τομινάγκα μπήκαν και μας έδωσαν μεγάλη ώθηση επιθετικά”, δήλωσε ο Αμερικανός προπονητής.

Η Ιαπωνία ήθελε να ανακάμψει από την ήττα με 81-63 από τη Γερμανία στην πρεμιέρα του τουρνουά, ενώ η Φινλανδία προερχόταν από την ήττα με 98-72 από την Αυστραλία.

Η Ιαπωνία βρέθηκε πίσω με 18 πόντους στην τρίτη περίοδο και με 10 πόντους στην τελευταία περίοδο, πριν ο 172 εκατοστών γκαρντ Kawamura της Yokohama B-Corsairs εξαπολύσει ένα μπαράζ βολών που είδε τους γηπεδούχους να ξεπερνούν τη Φινλανδία με 35-15 στη διάρκεια της περιόδου.

Ο Hovasse εξήρε την εσωτερική παρουσία του 28χρονου αμερικανικής καταγωγής Hawkinson, ο οποίος έχει παίξει όλη την επαγγελματική του καριέρα στην ιαπωνική B-League.

“Είναι ένας πολύ έξυπνος παίκτης, παίζει πολύ καλά τις γωνίες και ξέρει πώς να κάνει ριμπάουντ στην κίνηση”, δήλωσε ο Hovasse. “Αυτό είναι κάτι που η Ιαπωνία δεν είχε πραγματικά για πολύ καιρό. Έναν παίκτη που να μπορεί να κάνει ριμπάουντ μαζί με τους καλύτερους μεγάλους παίκτες στον κόσμο.

Ιάπωνες παίκτες πανηγυρίζουν τη νίκη τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ επί της Φινλανδίας στην Οκινάουα Αρένα στην Οκινάουα, 27 Αυγούστου 2023. ( WeLoveSports)

Η Ιαπωνία προηγήθηκε με 22-15 στο πρώτο διάλειμμα χάρη σε μια πολύ ενεργή άμυνα, με τον Γουατανάμπε των Φοίνιξ Σανς να δίνει τον τόνο διασχίζοντας τον διάδρομο για να μπλοκάρει την προσπάθεια του Έντον Μαξούνι να ανοίξει το σκορ στη ρακέτα.

Παγιδεύοντας τους Φινλανδούς πασέρ σε κάθε ευκαιρία, η Ιαπωνία του Ακατσούκι ανάγκασε σε έξι λάθη στην πρώτη περίοδο, ενώ ο Χιεζίμα πέτυχε εννέα πόντους στην περίοδο, μεταξύ των οποίων και ένα τετράποντο που ξεσήκωσε τους 7.374 φιλάθλους των γηπεδούχων.

Η Φινλανδία άρχισε να ελέγχει το παιχνίδι με βελτιωμένη ευστοχία στη δεύτερη περίοδο, ξεκινώντας ένα σερί 8-3 και παίρνοντας το προβάδισμα με 30-28 με τρίποντο του Μίκαελ Γιάντουνεν 4:31 πριν το τέλος.

Η ομάδα του προπονητή Lassi Tuovi πήγε στην ανάπαυλα με 46-36, έχοντας 12 πόντους στο πρώτο ημίχρονο από τον Markkanen.

Η Ιαπωνία, που χρειαζόταν αμυντικές στάσεις για να μειώσει τη διαφορά, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα καλύτερο από το να ανταλλάξει καλάθια στην τρίτη περίοδο με την ευρωπαϊκή ομάδα, η οποία συνέχισε να επωφελείται από την τεράστια παραγωγή του Μαρκάνεν.

Παλεύοντας στην τελευταία περίοδο, η Ιαπωνία πήρε προβάδισμα με 79-78 με τρίποντο του Καβαμούρα. Ο Καβαμούρα, ο οποίος μοίρασε εννέα ασίστ, στη συνέχεια πέτυχε τρίποντο για να δώσει προβάδισμα στους γηπεδούχους με 82-78, 3:51 πριν από το τέλος.

Η 11η Γερμανία κατέκτησε την κορυφή του Ε’ ομίλου με νίκη 85-82 επί της τρίτης Αυστραλίας νωρίτερα την Κυριακή στην Οκινάουα, προετοιμάζοντας την αναμέτρηση των “Μπούμερς” με την Ιαπωνία την Τρίτη, όπου διακυβεύεται μια θέση στον επόμενο γύρο.

Ο Γιαπωνέζος Yuta Watanabe μπλοκάρει μια βολή του Φινλανδού Lauri Markkanen κατά τη διάρκεια του αγώνα τους για το Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ στην Okinawa Arena στην Οκινάουα, στη νότια Ιαπωνία, 27 Αυγούστου 2023. ( WeLoveSports)

Ο Yuki Kawamura της Ιαπωνίας πανηγυρίζει το τρίποντο που πέτυχε στην τέταρτη περίοδο κατά τη διάρκεια της νίκης τους εναντίον της Φινλανδίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ στην Okinawa Arena στην Οκινάουα, στη νότια Ιαπωνία, 27 Αυγούστου 2023. ( WeLoveSports)

Ο Lauri Markkanen (L) της Φινλανδίας προστατεύεται από τον Yuta Watanabe της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια της δεύτερης περιόδου του αγώνα τους στον όμιλο Ε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ στην Okinawa Arena στην Οκινάουα, στη νότια Ιαπωνία, 27 Αυγούστου 2023. ( WeLoveSports)