Μπάσκετ: Η ιστορία ενός άνδρα, μιας γυναίκας, ενός άνδρα, ενός άνδρα.

Μετά την ένταξή του στους Φοίνιξ Σανς, την τέταρτη ομάδα του στο ΝΒΑ μέσα σε έξι σεζόν, ο φόργουορντ Γιούτα Γουατανάμπε ετοιμάζεται να ηγηθεί της Ιαπωνίας, συνδιοργανώτριας του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ της FIBA, το οποίο αρχίζει στις 25 Αυγούστου.

Ο 28χρονος sharpshooting swingman κάθισε πρόσφατα μαζί με τον Takehiko Inoue, δημιουργό της εμβληματικής σειράς manga μπάσκετ Slam Dunk, για να μιλήσει για το κόμικ, την καριέρα του στο ΝΒΑ και το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο swingman των Phoenix Suns Yuta Watanabe (αριστερά) συνομιλεί με τον δημιουργό του manga Slam Dunk Takehiko Inoue στο Τόκιο στις 14 Ιουλίου 2023. ( WeLoveSports)

Το Slam Dunk εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1990 και είναι μια από τις πιο αγαπημένες σειρές manga της Ιαπωνίας. Έχει δώσει το έναυσμα για πολυάριθμες προσαρμογές κινουμένων σχεδίων, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχημένης ταινίας The First Slam Dunk, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Watanabe είναι ένας από τους οπαδούς του manga, το οποίο έχει συμβάλει στην αύξηση της δημοτικότητας του μπάσκετ στην Ιαπωνία.

Watanabe: Είμαι μεγάλος θαυμαστής. Το διαβάζω αρκετά τακτικά ώστε να θυμάμαι κάθε πρόταση κάθε παίκτη. Η ταινία ήταν επίσης πολύ διασκεδαστική. Υπήρχε τόση προσοχή στη λεπτομέρεια. Πραγματικά ένιωθα σαν να παρακολουθούσα έναν αγώνα μπάσκετ.

Inoue: Χαίρομαι που το ακούω αυτό. Ήθελα οι άνθρωποι που παίζουν μπάσκετ να αισθάνονται ανήσυχοι και ανακουφίστηκα που άκουσα αυτά τα λόγια από έναν παίκτη του ΝΒΑ.

Ένας οπαδός που φοράει τη μάσκα ενός χαρακτήρα από την ιαπωνική αθλητική ταινία First Slam Dunk ποζάρει για μια φωτογραφία σε έναν κινηματογράφο της Σαγκάης στις 19 Απριλίου 2023, μπροστά από μια διαφημιστική οθόνη για την ταινία, μια μέρα πριν την προβολή της στην Κίνα ( WeLoveSports) == WeLoveSports

Τη σεζόν 2022-23 στο ΝΒΑ, ο Γουατανάμπε είχε μέσο όρο 16 λεπτά συμμετοχής, 5,6 πόντους και 44,4% τρίποντα στην καριέρα του, ως μέλος της ομάδας των Μπρούκλιν Νετς, η οποία έφτασε στα πρωτοσέλιδα με την ανταλλαγή των σούπερ σταρ Κέβιν Ντουράντ και Κάιρι Ίρβινγκ πριν από τη λήξη της προθεσμίας ανταλλαγών στα μέσα της σεζόν.

Ο Γουατανάμπε θα παίξει ξανά δίπλα στον Ντουράντ στο Φοίνιξ με τους Σανς, οι οποίοι έχουν σηματοδοτήσει τις φιλοδοξίες τους για το πρωτάθλημα μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας.

Watanabe: Αυτή η σεζόν (2022-23) ήταν μια πραγματική επανάσταση για μένα. Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να παίξω σημαντικά λεπτά συμμετοχής τις προηγούμενες σεζόν. Αυτή τη σεζόν, πήρα λίγο χρόνο συμμετοχής στο τέλος των αγώνων, όταν μας χώριζε ένας ή δύο πόντοι, και μπόρεσα να βάλω και κάποια καθοριστικά σουτ. Για πρώτη φορά ένιωσα ότι με θεωρούσαν ως επιλογή.

Inoue: Πετύχατε πράγματα που κανένας Ιάπωνας παίκτης δεν είχε πετύχει στο παρελθόν, το ένα μετά το άλλο, αλλά αυτή η σεζόν ήταν απίστευτη. Μου έδωσε πραγματικά ώθηση. Ήμουν πολύ ενθουσιώδης καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Μπορούσα να σε δω να κερδίζεις την εμπιστοσύνη του Κέβιν Ντουράντ και άλλων σούπερ σταρ. Κι αυτό είναι απίστευτο.

Ο Γιούτα Γουατανάμπε (κόκκινος) των Φοίνιξ Σανς συμμετέχει σε ένα σεμινάριο μπάσκετ στο Τόκιο για μαθητές γυμνασίου, το οποίο χρηματοδοτεί το ΝΒΑ, στις 16 Ιουλίου 2023. ( WeLoveSports) == WeLoveSports

Οι αποχωρήσεις των Ντουράντ και Ίρβινγκ στα μέσα της σεζόν μεταμόρφωσαν πλήρως τους Νετς και ο Γουατανάμπε πέρασε περισσότερο χρόνο στον πάγκο. Ωστόσο, η μείωση των λεπτών συμμετοχής δεν κλόνισε την αυτοπεποίθησή του.

Watanabe: Πραγματικά ένιωθα ότι αποδίδω καλά αυτή τη σεζόν, οπότε ήμουν εκπληκτικά ήρεμος. Η ομάδα άλλαξε μετά την αλλαγή και δεδομένης της πολιτικής της ομάδας, δεν είχα αυταπάτες και αποδέχτηκα ότι τα λεπτά μου θα μειωθούν.

Inoue: Σκέφτηκες ότι δεν ήταν εξαιτίας των εμφανίσεών σου;

Watanabe: Για να είμαι ειλικρινής, ήμουν πεπεισμένος ότι θα μπορούσα να συνεισφέρω αν αυξάνονταν τα λεπτά συμμετοχής μου.

Ο swingman των Phoenix Suns, Yuta Watanabe (Δ) ποζάρει με τον δημιουργό του manga Slam Dunk, Takehiko Inoue, στο Τόκιο στις 14 Ιουλίου 2023. ( WeLoveSports)

Αφού έμεινε αδιόριστος, ο Γουατανάμπε έπρεπε να δουλέψει σκληρά για να χαράξει καριέρα στο ΝΒΑ, υπογράφοντας μεταξύ άλλων συμβόλαια διπλής κατεύθυνσης που τον πήγαιναν πέρα δώθε μεταξύ του ΝΒΑ και της G-League, του πρωταθλήματος ανάπτυξης. Λέει ότι μπορεί να παραμείνει στο ΝΒΑ μόνο αν δουλέψει ακόμα πιο σκληρά.

Watanabe: Αφού παρακολούθησα πολλούς παίκτες τα τελευταία πέντε χρόνια, το πιο σημαντικό πράγμα είναι αν προσπαθείς σκληρά. Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη κλίση (για παίκτης του ΝΒΑ) και για το λόγο αυτό, πρέπει να επικεντρωθώ σε αυτή την πτυχή.

Ινόουε: Είμαι πολύ συγκινημένος (που βλέπω Ιάπωνες παίκτες να πετυχαίνουν στο ΝΒΑ). Είναι πέρα από κάθε φαντασία και τα συναισθήματά μου δεν μπορούν να ξεπεραστούν.

Οι θαυμαστές του ιαπωνικού anime “Slam Dunk” φωτογραφίζουν μια ισόπεδη διάβαση που απεικονίζεται στη σειρά στην Καμακούρα της ανατολικής Ιαπωνίας, στις 15 Δεκεμβρίου 2022. ( WeLoveSports)

Η Ιαπωνία συνδιοργανώνει το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ της FIBA με τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία. Όλοι οι αγώνες της Ιαπωνίας στη φάση των ομίλων θα διεξαχθούν στην Okinawa Arena, όπου η 36η διοργανώτρια χώρα θα αντιμετωπίσει την 11η Γερμανία, την 24η Φινλανδία και την 3η Αυστραλία σε έναν δύσκολο όμιλο Ε.

Watanabe: Η δημοτικότητα του μπάσκετ στην Ιαπωνία μπορεί να εκτοξευθεί ή να μείνει και πάλι στάσιμη. Αισθάνομαι προσωπικά υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση.

Δεν έχουμε το πλεονέκτημα του μεγέθους ή της δύναμης, οπότε πρέπει να αυξήσουμε τον ρυθμό του παιχνιδιού, και αυτό θα εξαρτηθεί από ένα υψηλό ποσοστό τριπόντων. Αν μπορούμε να σκοράρουμε σε υψηλό ποσοστό, μπορούμε να έχουμε κλειστά παιχνίδια.

Inoue: Ο προπονητής Τομ Χόβασε έχει κάποιους συγκεκριμένους στόχους για το Παγκόσμιο Κύπελλο;

Watanabe: Ο προπονητής θέλει να τερματίσουμε στην κορυφή των ασιατικών ομάδων για να κερδίσουμε μια αυτόματη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Inoue: Ελπίζω να συμβεί αυτό. Θέλω η Ιαπωνία να εκπλήξει τους θεατές. Το μπάσκετ του Χοβάσε είναι πραγματικά διασκεδαστικό και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν περισσότεροι οπαδοί της ομάδας του. Οι μεταβιβάσεις είναι γρήγορες και είναι ωραίο να βλέπεις τα τρίποντα να μπαίνουν μέσα. Νομίζω ότι τα παιδιά μπορούν πραγματικά να ταυτιστούν με το να βλέπουν μια ομάδα που αποτελείται από μικρούς παίκτες να κερδίζει μεγαλύτερους αντιπάλους.