Μπάσκετ: Η συνδιοργανώτρια Ιαπωνία εκπληρώνει τον Ολυμπιακό στόχο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA

Εξασφαλίζοντας την απευθείας Ολυμπιακή πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ της FIBA το 2023, η συνδιοργανώτρια Ιαπωνία πέτυχε τον υψηλό στόχο που είχε θέσει ο προπονητής Τομ Χόβας και οι παίκτες του ενόψει του τουρνουά.

Η Ιαπωνία, που βρίσκεται στην 36η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, εξασφάλισε το μοναδικό απευθείας εισιτήριο της Ασίας για τους Αγώνες του επόμενου καλοκαιριού στο Παρίσι, τερματίζοντας πρώτη στις ασιατικές ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο, που διεξήχθη από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου στην Οκινάουα, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, μετά τη νίκη της με 80-71 επί του Πράσινου Ακρωτηρίου το Σάββατο.

Αντιμετωπίζοντας έναν ανελέητο όμιλο Ε με την 11η Γερμανία, την 24η Φινλανδία και την τρίτη Αυστραλία, η Ιαπωνία έκανε το 1-2 στην πρεμιέρα του ομίλου στην Οκινάουα Αρένα, πριν κερδίσει και τα δύο παιχνίδια της στην 17η και 32η αγωνιστική της κατάταξης και τερματίσει με 3-2.

“Νομίζω ότι δείξαμε στον κόσμο τι είμαστε ικανοί να κάνουμε. Τώρα είμαστε στο ραντάρ όλων, είμαστε στις κάρτες όλων. Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός”, δήλωσε ο Χοβάσε, ο οποίος οδήγησε τους Ιάπωνες στο ασημένιο μετάλλιο στους Αγώνες του Τόκιο.

Οι παίκτες της Ιαπωνίας ποζάρουν για μια φωτογραφία αφού εξασφάλισαν μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι με μια νίκη επί του Πράσινου Ακρωτηρίου κατά τη διάρκεια ενός αγώνα του γύρου κατάταξης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Μπάσκετ της FIBA στην Okinawa Arena στην Οκινάουα, στη νότια Ιαπωνία, στις 2 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports) == WeLoveSports

Οι συνδιοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν κατώτεροι των περιστάσεων, αλλά δεν ντράπηκαν, χάνοντας με 81-63 και 109-89 αντίστοιχα από τα βαριά ονόματα της Γερμανίας και της Αυστραλίας, εκατέρωθεν της μεγαλύτερης πρόσφατης νίκης τους σε μεγάλο τουρνουά.

Η νίκη της Ιαπωνίας με 98-88 επί της Φινλανδίας, η πρώτη νίκη της στο Παγκόσμιο Κύπελλο από την τελευταία φορά που το φιλοξένησε το 2006, ήταν επίσης η μοναδική νίκη ασιατικής ομάδας στη φετινή πρώτη φάση των ομίλων, βάζοντας την Ιαπωνία σε θέση pole position για το Παρίσι.

Με το μεγαλύτερο όνομα του ιαπωνικού μπάσκετ, τον φόργουορντ των Λος Άντζελες Λέικερς, Ρούι Χατσιμούρα, να επιλέγει να μην συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στον ακραίο επιθετικό των Φοίνιξ Σανς, Γιούτα Γουατανάμπε, τον μοναδικό παίκτη της εθνικής ομάδας που παίζει στο ΝΒΑ.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο για την Ιαπωνία και τον Γουατανάμπε, αφού ο 28χρονος στραμπούληξε τον αστράγαλό του σε έναν αγώνα επίδειξης με την Αγκόλα στις 15 Αυγούστου, 10 ημέρες πριν από την έναρξη του τουρνουά.

Ο τραυματισμός τον ανάγκασε να αγωνιστεί για να επιστρέψει εγκαίρως στον αγωνιστικό χώρο για την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της Γερμανίας και τα 12 λεπτά του εναντίον της Αγκόλας ήταν ο μοναδικός χρόνος συμμετοχής του στους αγώνες προθέρμανσης της Ιαπωνίας.

Αν και δεν ήταν ακόμη σε θέση να παίξει, διακρίθηκε απέναντι στη Γερμανία με 20 πόντους. Αν και πέτυχε μόνο τέσσερις πόντους στη νίκη επί της Φινλανδίας, είχε μεγάλη αμυντική συνεισφορά απέναντι στην ομάδα με επικεφαλής τον αστέρα σέντερ-φορ των Γιούτα Τζαζ, Λάουρι Μαρκάνεν.

Ο Γουατανάμπε, ο οποίος είχε σκεφτεί να αποσυρθεί από την εθνική ομάδα αν η Ιαπωνία δεν κατάφερνε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξέφρασε την ανακούφισή του μετά την εξασφάλιση της πρόκρισης με τη νίκη επί του Πράσινου Ακρωτηρίου.

“Φοβόμουν ότι θα ήταν η τελευταία φορά που θα έπαιζα για την Ιαπωνία. Είμαι ευγνώμων σε όλους”, δήλωσε.

Ο Γουατανάμπε ήταν αναμφίβολα το πρόσωπο της ομάδας, αλλά ο αμερικανικής καταγωγής ψηλός Τζος Χόκινσον ήταν ο βασικός άξονας, έχοντας κατά μέσο όρο 21 πόντους και 10,8 ριμπάουντ στα πέντε παιχνίδια.

Οι 28 πόντοι και τα 19 ριμπάουντ του έκαναν δυνατή τη νίκη επί της Φινλανδίας, ενώ στήριξε την Ιαπωνία απέναντι στο τελευταίο ξέσπασμα του Πράσινου Ακρωτηρίου, πετυχαίνοντας τους τελευταίους έξι πόντους της ομάδας του σε ένα παιχνίδι με 29 και 7.

Οι παίκτες της Ιαπωνίας πανηγυρίζουν τη νίκη τους επί του Πράσινου Ακρωτηρίου κατά τη διάρκεια ενός αγώνα για τον γύρο κατάταξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ της FIBA στην Okinawa Arena στην Οκινάουα, στη νότια Ιαπωνία, στις 2 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports) == WeLoveSports

Με ύψος 1,72 μέτρα, ο αμυντικός της Yokohama B-Corsairs Yuki Kawamura ανακοίνωσε τον εαυτό του στη διεθνή σκηνή με μια εκθαμβωτική εμφάνιση με 25 πόντους και 9 ασίστ εναντίον της Φινλανδίας. Το τρίποντο που πέτυχε πίσω από το τόξο απέναντι στον Μαρκάνεν έστειλε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε φρενίτιδα.

“Από τότε που ο Τομ έγινε προπονητής, δουλεύουμε κάθε μέρα με μοναδικό στόχο να γίνουμε το νούμερο ένα στην Ασία. Νομίζω ότι πρέπει να απολαύσουμε αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο 22χρονος Καβαμούρα το Σάββατο.

Αφού ξεχώρισε από τον προπονητή του για αμυντικές αδυναμίες, ο τερματοφύλακας του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα-Λίνκολν, Keisei Tominaga, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων στην τελική ευθεία του τουρνουά, σκοράροντας 22 πόντους εναντίον του Πράσινου Ακρωτηρίου χάρη στα 6 από τα 8 σουτ του από μακριά.

“Ήμουν αποφασισμένος να βοηθήσω την ομάδα με τα τρίποντά μου, ό,τι κι αν γινόταν. Χαίρομαι που τα πέτυχα”, δήλωσε ο 22χρονος Tominaga.

Ο τερματοφύλακας Makoto Hiejima, το γηραιότερο μέλος της ομάδας στα 33 του, πραγματοποίησε νικηφόρα εμφάνιση στην πρεμιέρα του γύρου κατάταξης απέναντι στη Βενεζουέλα για να διατηρήσει την Ιαπωνία σε τροχιά για το Παρίσι.

Ο βετεράνος πέτυχε 17 από τους 23 πόντους του στην τέταρτη περίοδο της νίκης με 86-77 επί του Νο 17 στον κόσμο, βοηθώντας να ξεπεραστεί ένα έλλειμμα 15 πόντων.

“Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είμαι χαρούμενος που καταφέραμε να κάνουμε την ομάδα μας ανταγωνιστική στην παγκόσμια σκηνή”, δήλωσε ο Χιεζίμα.