Μπάσκετ: Ο Ιάπωνας Χοβάσε θέλει το αστέρι του, τον Γουατανάμπε, να του ανταποδώσει τη χάρη

Παρά την κούραση από την έλλειψη προπόνησης και τα προβλήματα στο σουτ, ένας “φανταστικός” Γιούτα Γουατανάμπε πρέπει να συνεχίσει να παίζει όπως έκανε στην πρώτη ήττα της Ιαπωνίας από τη Γερμανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ της FIBA, σύμφωνα με τον προπονητή Τομ Χοβάσε.

Μιλώντας μετά τη νίκη της Γερμανίας με 81-63 επί των συνδιοργανωτών του τουρνουά την Παρασκευή, ο Hovasse είχε μόνο επαίνους για τον πρωταγωνιστή του, ο οποίος έχει χάσει όλα τα παιχνίδια προετοιμασίας της Ιαπωνίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο από τότε που στραμπούληξε τον αστράγαλό του σε ένα παιχνίδι επίδειξης εναντίον της Αγκόλας στις 15 Αυγούστου.

Ο swingman των Φοίνιξ Σανς ηγήθηκε της Ακατσούκι Ιαπωνίας με 20 πόντους, έξι ριμπάουντ, δύο ασίστ, δύο μπλοκ και ένα κλέψιμο. Φάνηκε να είναι ο μόνος Ιάπωνας παίκτης ικανός να συγκρατήσει τη γεμάτη αστέρια γερμανική ομάδα στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου στην Okinawa Arena.

Ο Γιαπωνέζος Yuta Watanabe (L) καρφώνει κατά τη διάρκεια του αγώνα του Ε’ ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ της FIBA με τη Γερμανία στην Okinawa Arena στην Οκινάουα στις 25 Αυγούστου 2023. ( WeLoveSports)

Ο Watanabe ανέλαβε την ευθύνη για την πρώιμη αριθμητική υστέρηση της Ιαπωνίας, έχοντας 2 στα 10 σουτ από τη γραμμή του τριπόντου και 9 στα 19 συνολικά στο παιχνίδι, αλλά ο Hovasse δήλωσε ότι ήθελε ο 28χρονος να συνεχίσει να παίρνει τα ίδια σουτ στα υπόλοιπα παιχνίδια του Ομίλου Ε με τη Φινλανδία και την Αυστραλία.

“Ήταν ακριβώς τα σουτ που θέλαμε. Απλά δεν έπεσαν σήμερα”, δήλωσε ο Hovasse.

Ο Αμερικανός προπονητής δήλωσε ότι ο Watanabe αντιστάθμισε την έλλειψη φυσικής κατάστασης με μια μετρημένη και έξυπνη από άποψη τακτικής απόδοση που βοήθησε την Ιαπωνία να αποφύγει μεγαλύτερο έλλειμμα σε ένα τουρνουά όπου η διαφορά πόντων μπορεί να καθορίσει την τελική κατάταξη.

“Ξεκίνησε να προπονείται τις τελευταίες τρεις ημέρες. Θέλω να πω ότι δεν είναι σε θέση να παίξει. Αλλά νομίζω ότι ήταν φανταστικός που έπαιξε έτσι απέναντι σε μια ομάδα όπως η Γερμανία”, δήλωσε ο Χόβας.

“Πήρε ριμπάουντ, αμύνθηκε, μπλόκαρε και έπαιξε σχεδόν 30 λεπτά. Έτσι, αν παίζεις 30 λεπτά και δεν είσαι 100% καλά, παίζεις έξυπνα.

Με τον φόργουορντ των Λος Άντζελες Λέικερς, Ρούι Χατσιμούρα, να μην συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου στην Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στον Γουατανάμπε, τον μοναδικό εκπρόσωπο της Ακατσούκι Ιαπωνίας στο ΝΒΑ.

Αν και το μέλλον του στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου δεν ήταν πάντα σίγουρο, η επιμονή και η προθυμία του Watanabe να συνεχίσει να προσθέτει νέες πτυχές στο παιχνίδι του του επέτρεψαν να χαράξει καριέρα στο ΝΒΑ.

Αυτές οι ιδιότητες τον έχουν επίσης καταστήσει το σημείο αναφοράς και στις δύο πλευρές του γηπέδου για την Ιαπωνία, η οποία πρέπει να νικήσει τη Φινλανδία την Κυριακή για να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες της να βγει από έναν από τους πιο δύσκολους ομίλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Watanabe δήλωσε ότι η (36η) απόδοση της Ιαπωνίας στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι στην (11η) Γερμανία, στο οποίο ξεπέρασε την χάλκινη κάτοχο του Ευρωμπάσκετ με 32-28, θα δώσει θετική ώθηση στην (24η) ομάδα της Φινλανδίας με επικεφαλής τον αστέρα των Utah Jazz Lauri Markkanen.

“Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”, δήλωσε την Παρασκευή ο Βατανάμπε. “Πρέπει να ξεκουραστούμε, να συγκεντρωθούμε στο επόμενο παιχνίδι και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κερδίσουμε.