Μπάσκετ: Ο προπονητής της Αυστραλίας Γκουρτζιάν δηλώνει ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι χρυσός ή αποτυχία

Η Αυστραλία μπορεί να είναι ικανοποιημένη μόνο με ένα χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ της FIBA, δήλωσε ο προπονητής Μπράιαν Γκούρτζιαν το Σάββατο στο Τόκιο, όπου η ομάδα του ολοκληρώνει την προετοιμασία της για το τουρνουά.

Μετά την κατάκτηση του χάλκινου ολυμπιακού μεταλλίου πριν από δύο χρόνια στο Τόκιο, ο Γκούρτζιαν δήλωσε ότι οι Μπούμερς, νούμερο 3 στον κόσμο, πρέπει να στοχεύσουν ψηλότερα και να παραδώσουν ένα χρυσό μετάλλιο στο αυστραλιανό κοινό με υψηλές προσδοκίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο που συνδιοργανώνουν η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Ο προπονητής της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Αυστραλίας Μπράιαν Γκουρτζιάν μιλάει στους δημοσιογράφους στην Ariake Arena στο Τόκιο στις 19 Αυγούστου 2023. ( WeLoveSports)

Ο Γκούρτζιαν θα πάρει στο τουρνουά μια ομάδα γεμάτη με ταλέντα του ΝΒΑ, μεταξύ των οποίων ο βετεράνος Πάτι Μιλς, που αποκτήθηκε πρόσφατα από τους Ατλάντα Χοκς, και ο ανερχόμενος σταρ Τζος Γκίντι, 20 ετών, των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, τον οποίο ο προπονητής χαρακτήρισε ως το μέλλον του αυστραλιανού μπάσκετ.

“Είναι εύκολο να δίνεις λόγια, αλλά έχουμε βάλει τους εαυτούς μας σε θέση να χτυπήσουμε αυτή την πόρτα τα τελευταία δέκα χρόνια. Και δεν θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω τώρα… όταν όλη η χώρα θέλει αυτό το χρυσό μετάλλιο”, δήλωσε ο Γκουρτζιάν, ο οποίος χαρακτήρισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο “το καλύτερο τουρνουά της ζωής μου”.

Παρόλο που η ομάδα του αναμένεται να τερματίσει στην κορυφή του ομίλου Ε με έδρα την Οκινάουα, ο Goorjian δήλωσε ότι οι συμπαίκτες του Φινλανδία, Γερμανία και μια “τρομακτική” Ιαπωνία με προπονητή τον Tom Hovasse αντιπροσωπεύουν έναν από τους πιο δύσκολους δρόμους προς τη φάση των νοκ άουτ αγώνων του τουρνουά των 32 ομάδων.

“Συνήθως στην πισίνα σου υπάρχει κάποιος που σε κυριαρχεί, αλλά στη δική μας πισίνα δεν συμβαίνει αυτό”, δήλωσε ο Goorjian. “(Παίζοντας) με την Ιαπωνία στην Ιαπωνία, (με) τον προπονητή που έχουν, για τον οποίο έχω τεράστιο σεβασμό… είναι τρομακτικό. Επιπλέον, η Φινλανδία και η Γερμανία ανήκουν στην ελίτ. Οπότε ο όμιλός μας είναι πολύ δύσκολος.

Ενώ αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, θα πάνε στο Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς αστέρια του NBA, ο Goorjian δήλωσε ότι η Αυστραλία έχει καλλιεργήσει μια μπασκετική κουλτούρα που εξασφαλίζει ότι κάθε παίκτης θα έχει ως προτεραιότητα να φοράει την πράσινη και χρυσή στολή των Boomers.

“Ανέπτυξαν μια κουλτούρα στη χώρα μας, αν σε θέλει το πράσινο και το χρυσό, παίζεις. Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να φτάσουμε εκεί. Αλλά έτσι είναι στη χώρα μας”, είπε.

Η Αυστραλία θα συνεχίσει την προετοιμασία της με ένα φιλικό την Κυριακή απέναντι σε μια επιβλητική ομάδα της Γαλλίας στην Ariake Arena, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους ασημένιους Ολυμπιονίκες χωρίς τον ψηλό των Houston Rockets, Jock Landale, ο οποίος αναμένεται να χάσει το Παγκόσμιο Κύπελλο μετά τον τραυματισμό του στον αστράγαλο.

“Είναι ένα καλό τεστ γιατί (η Γαλλία) είναι μεγάλη ομάδα. Και αυτό θα είναι ένα από τα βασικά μας εμπόδια – πώς θα χειριστούμε τους μεγάλους και τι θα κάνουμε με τους μεγάλους”, δήλωσε ο Γκουρτζιάν. “Και είναι οι ακραίοι εκεί έξω, οπότε αυτό το παιχνίδι θα είναι πολύ, πολύ καλό για εμάς.