Μπάσκετ: Φινλανδία και Ιαπωνία στοχεύουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Η Φινλανδία θα διδαχθεί από την ήττα της πρεμιέρας από την Αυστραλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ της FIBA και είναι “έτοιμη για την Ιαπωνία”, δήλωσε την Παρασκευή ο σταρ φόργουορντ Λάουρι Μαρκάνεν.

Η Φινλανδία, που βρίσκεται στην 24η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, αντάλλαξε γροθιές με την Αυστραλία, που βρίσκεται στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, στο πρώτο ημίχρονο της πρεμιέρας του ομίλου Ε στην Οκινάουα Αρένα, πριν η χάλκινη Ολυμπιονίκης ανεβάσει την αμυντική ένταση στην πορεία προς τη νίκη με 98-72.

Ο Markkanen των Utah Jazz ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του με 19 πόντους, οκτώ ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ, ενώ δέχθηκε μεγάλη προσοχή από την άμυνα της Αυστραλίας που ήταν αποφασισμένη να κρατήσει την μπάλα μακριά από τα χέρια του.

Το αστέρι της Φινλανδίας Lauri Markkanen (R) παρακολουθείται από έναν Αυστραλό παίκτη κατά τη διάρκεια του FIBA Basketball World Cup στην Okinawa Arena στην Οκινάουα, στις 25 Αυγούστου 2023. ( WeLoveSports)

Ο 26χρονος All-Star του ΝΒΑ δήλωσε ότι η Φινλανδία κέρδισε παρ’ όλα αυτά αυτοπεποίθηση από το παιχνίδι ενόψει της συνάντησης με τη συνδιοργανώτρια του τουρνουά και 36η στην κατάταξη Ιαπωνία την Κυριακή.

“Δείξαμε ότι μπορούμε να παίξουμε με οποιονδήποτε στο τουρνουά”, δήλωσε ο Μαρκάνεν.

“Η Αυστραλία είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο για κάποιο λόγο. Πραγματικά μας τιμώρησαν για τα λάθη μας στις χαλαρές μπάλες και όταν δεν εκτελέσαμε τόσο καλά όσο στο πρώτο ημίχρονο”.

Νικητής του βραβείου του πιο βελτιωμένου παίκτη του ΝΒΑ την περίοδο 2022-23, ο Μαρκάνεν προέρχεται από μια εξαιρετική πρώτη σεζόν στη Γιούτα μετά από ένα χρόνο στους Κλίβελαντ Καβαλίερς και τέσσερις σεζόν στους Σικάγο Μπουλς, οι οποίοι τον επέλεξαν στην έβδομη θέση το 2017.

Πρέπει να συνεχίσει να λάμπει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αν οι Φινλανδοί θέλουν να βγουν από το λεγόμενο γκρουπ του θανάτου, στο οποίο περιλαμβάνεται και η χάλκινη κάτοχος του χάλκινου μεταλλίου του Ευρωμπάσκετ Γερμανία, που βρίσκεται στην 11η θέση στον κόσμο. Αλλά προς το παρόν, ο σέντερ-φόργουορντ ύψους 2,13 μέτρων είναι σταθερά συγκεντρωμένος στη νίκη απέναντι στην Ιαπωνία μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό στην έδρα του.

“Θα είναι ένα διασκεδαστικό περιβάλλον. Θα ζητωκραυγάζουν για την ομάδα τους. Αλλά είμαστε ενθουσιασμένοι”, δήλωσε. “Απλά θα παρακολουθήσουμε το φιλμ αυτού του παιχνιδιού (θα δούμε) τα πράγματα που κάναμε καλά και αυτά που έκανε η Αυστραλία και μας δυσκόλεψαν το παιχνίδι.

Αν και δεν ήταν μέλος της φινλανδικής ομάδας που νίκησε δύσκολα την Ιαπωνία με 76-71 σε φιλικό στην Οκινάουα τον Ιούλιο του 2021, ο Μαρκάνεν δήλωσε ότι ήξερε τι να περιμένει από την ομάδα του προπονητή Τομ Χόβασε.

“Είχαμε πολλούς παίκτες που έπαιξαν εναντίον της ομάδας τους πριν από μερικά χρόνια, οπότε γνωρίζουμε μερικούς από τους παίκτες τους και το στυλ παιχνιδιού τους”, είπε.

“Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα γρήγορο παιχνίδι, με πολλά σουτ και φυσικά έχουν και κάποια εμπειρία από το ΝΒΑ. Θα έχει πλάκα.