Μπέιζμπολ: Η ταχύτητα των Τάιγκερς συγκρούεται με τη δύναμη των Μπάφαλο στη σειρά της Ιαπωνίας

Για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια, το επαγγελματικό πρωτάθλημα μπέιζμπολ της Ιαπωνίας, το Japan Series, θα διεξαχθεί μεταξύ ομάδων από την περιοχή Κανσάι, με επίκεντρο την Οσάκα, ξεκινώντας το Σάββατο στο Kyocera Dome Osaka.

Η τρεις φορές πρωταθλήτρια της Pacific League Orix Buffaloes και η πρωταθλήτρια της Central League Hanshin Tigers κέρδισαν αμφότερες τα πρωταθλήματά τους με κάτω τα χέρια, η Orix με 15,5 παιχνίδια, η Hanshin με 11,5 παιχνίδια. Και οι δύο ομάδες είναι συμπαγείς όσον αφορά τις ρίψεις, τα γήπεδα και τα χτυπήματα, αλλά παρουσιάζουν λεπτές αντιθέσεις.

Οι Τίγρεις, με επικεφαλής τον κεντρικό παίκτη Koji Chikamoto και τον δεύτερο παίκτη Takumu Nakano, είναι η ταχύτερη ομάδα της Ιαπωνίας, ενώ οι Μπάφαλοι, με επικεφαλής τον εξαιρετικό δεξιό παίκτη Yoshinobu Yamamoto, είναι η καλύτερη ομάδα της Ιαπωνίας που ρίχνει δυνατά.

Οι Τίγρεις πέτυχαν 34 τρίπλες φέτος, με πρώτο τον Τσικαμότο με 12, και ήταν πρώτοι στο CL σε κλεψίματα με 79, με τον Τσικαμότο να κλέβει 28, ρεκόρ πρωταθλήματος, και τον συμπαίκτη του Νακάνο να κλέβει 20.

Ο Koji Chikamoto των Hanshin Tigers πετυχαίνει ένα two-run home run εναντίον των Yomiuri Giants κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπέιζμπολ της Central League στο Tokyo Dome στις 10 Αυγούστου 2023. ( WeLoveSports)

Τα άλλα δυνατά σημεία της Hanshin επικεντρώνονται στους περιπάτους και τα διπλά παιχνίδια. Οι μπασκετμπολίστες της είναι πρώτοι και στα δύο πρωταθλήματα με 494 περιπάτους, οι πίτσερ της έκαναν 315, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ιαπωνία, και η ομάδα είναι πολύ καλή στο να γυρίζει double plays στην άμυνα και να μένει έξω από αυτά στην επίθεση.

Ο Γιαμαμότο – ο οποίος ήταν πρώτος στην PL σε ERA, strikeouts, νίκες και ποσοστό νίκης για τρεις διαδοχικές σεζόν – αναδεικνύει ένα επιτελείο του οποίου τα 1.155 ήταν τα δεύτερα περισσότερα στην Ιαπωνία, ενώ επέτρεψε 73 home runs, τα λιγότερα στην Ιαπωνία.

Ο καλύτερος πίτσερ των Τίγρεων αυτή τη σεζόν, ο Shoki Murakami, ο κορυφαίος ERA της CL και σοβαρός υποψήφιος για το βραβείο CL Rookie of the Year, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει τον Yamamoto. Ο δεξιόχειρας έχασε μια μονομαχία pitcher’s duel με 2-0 από τον Yamamoto στις 13 Ιουνίου στο Koshien Stadium, όπου τα παιχνίδια 3, 4 και 5 είναι προγραμματισμένα για τις 31 Οκτωβρίου, 1 και 2 Νοεμβρίου.

“Το να τον παρακολουθώ (τον Yamamoto) είναι πραγματική εκπαίδευση”, δήλωσε πρόσφατα ο Murakami. “Αλλά αν παίξουμε μεταξύ μας, δεν θέλω να χάσω.

Παρόλο που οι Τίγρεις χρειάζονταν μόνο τρία παιχνίδια για να προκριθούν στην Ιαπωνική Σειρά στα πλέι οφ του CL, ενώ η Orix χρειαζόταν τέσσερα, τα περιθώρια των Τίγρεων ήταν πολύ μικρά, καθώς η επίθεση δεν κατάφερε να χτυπήσει καλά την μπάλα, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινωθεί απέναντι στην καλύτερη ομάδα πίτσινγκ του PL.

Ο Yoshinobu Yamamoto της Orix Buffaloes ρίχνει εναντίον της Lotte Marines στο Game 1 των τελικών της σειράς Pacific League Climax Series στο Kyocera Dome Osaka στις 18 Οκτωβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Οι Buffaloes θα πρέπει να επωφεληθούν περισσότερο από τον κανόνα του καθορισμένου παίκτη στα παιχνίδια 1 και 2, και 6 και 7 αν χρειαστεί, στο Kyocera Dome Osaka, όπου η Orix έχει πολύ περισσότερη δύναμη από τον πάγκο.

Στο Koshien Stadium, η άμυνα στα εξωτερικά γήπεδα θα αποτελέσει πρόβλημα για την Orix. Στα τρία από τα τέσσερα παιχνίδια της post-season που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής στο Osaka Dome, ο catcher Tomoya Mori ήταν στο δεξί γήπεδο και ο βραχύσωμος Yutaro Sugimoto στο αριστερό.

Ωστόσο, η φυσική κατάσταση του Sugimoto είναι υπό αμφισβήτηση, όπως και αυτή του βασικού κοντού Kotaro Kurebayashi.

“Αν δεν είναι διαθέσιμοι, αυτό είναι πρόβλημα”, δήλωσε ο αρχηγός της Orix, Satoshi Nakajima. “Με κάνει να πονάει το κεφάλι μου.

Ωστόσο, η ικανότητα να αλλάζει τις συνθέσεις των ομάδων και τις αμυντικές παρατάξεις, ενώ παράλληλα φέρνει αποτελέσματα, είναι το σήμα κατατεθέν του Νακατζίμα.

Ο αρχηγός των Τίγρεων Akinobu Okada έχει προτιμήσει μια σταθερή σύνθεση και μέχρι στιγμής έχει αποδώσει. Μετά από χρόνια εναλλαγής μεταξύ πρώτης και τρίτης βάσης, ο Yusuke Oyama έχει σταθεροποιηθεί στην πρώτη βάση από τον Okada, όπου έχει γίνει ο κινητήριος μοχλός της ομάδας φέτος.

Αν η επίθεση των Τίγρεων δεν καταφέρει να ξυπνήσει κόντρα στην Ορίξ, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο ο Οκάντα θα παραμείνει σε αυτό που έχει δουλέψει κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Οι Τίγρεις, που αγωνίζονται στο πρώτο τους Japan Series από το 2014 και αναζητούν τον δεύτερο τίτλο τους, κατέκτησαν το μοναδικό τους πρωτάθλημα το 1985. Για την Orix, ένας τίτλος στο Japan Series θα ήταν ο δεύτερος στη σειρά και ο έκτος του franchise.