Μπέιζμπολ: Ο άσος του Ορίξ, Γιοσινόμπου Γιαμαμότο, σε πορεία προς το πρώτο συμβόλαιο ρεκόρ στο MLB

Όταν ο Γιοσινόμπου Γιαμαμότο βγει στην αγορά αυτόν τον χειμώνα μετά την υπογραφή του από τους Orix Buffaloes της Pacific League, οι ομάδες του MLB αναμένουν ότι το συμβόλαιό του θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 155 εκατομμύρια δολάρια που έλαβε ο Μασαχίρο Τανάκα, το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχει υπογράψει σήμερα Ιάπωνας παίκτης πριν από το ντεμπούτο του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Μπορεί να είναι ο καλύτερος πίτσερ που έχουμε δει ποτέ να βγαίνει από την Ιαπωνία”, δήλωσε σκάουτερ ομάδας του MLB στο WeLoveSports News. “Θα μπορούσε να πάρει 200 εκατομμύρια δολάρια, εν μέρει λόγω αυτού και εν μέρει λόγω της φετινής αγοράς.

Ενώ ο Τανάκα προερχόταν από σεζόν-τέρας το 2011 και το 2013, όταν έκανε 24-0 για ένα ρεκόρ συνεχόμενων νικηφόρων αποφάσεων, η επιτυχία του Γιαμαμότο τις τελευταίες τρεις σεζόν είναι επίσης πρωτοφανής.

Ο Yoshinobu Yamamoto ρίχνει κατά τη διάρκεια του ημιτελικού του Παγκόσμιου Κλασικού Μπέιζμπολ της Ιαπωνίας εναντίον του Μεξικού στο LoanDepot Park στο Μαϊάμι της Φλόριντα στις 20 Μαρτίου 2023. ( WeLoveSports)

“Ο Γιαμαμότο είναι μόλις 25 ετών και, στην εποχή της ανάλυσης, είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Οι ομάδες θέλουν να υπογράφουν νέους παίκτες με μακροχρόνια συμβόλαια”, δήλωσε ο σκάουτερ. “Και εδώ είναι ένας τύπος που πρόκειται να γίνει ένας Νο 1 ή Νο 2 starter.

Ο Γιαμαμότο, ένας δεξιόχειρας 178 εκατοστών, είναι ο τρίτος πίτσερ στην ιστορία του ιαπωνικού επαγγελματικού μπέιζμπολ που ρίχνει no-hitters σε συνεχόμενα χρόνια. Για τρεις διαδοχικές σεζόν, ήταν πρώτος στην PL σε strikeouts, ERA, νίκες και ποσοστό νίκης.

MVP της PL για τις δύο προηγούμενες σεζόν και ισχυρός υποψήφιος για να κερδίσει άλλο ένα φέτος, ο Yamamoto είναι ο δεύτερος παίκτης που κερδίζει τρία συνεχόμενα βραβεία Eiji Sawamura ως ο πιο εντυπωσιακός αρχικός pitcher στο ιαπωνικό μπέιζμπολ, μετά τον Hall of Famer Masaichi Kaneda από το 1956 έως το 1958.

“Έχει όλα όσα θα μπορούσες να θέλεις: ταχύτητα, αντοχή, χάρισμα, τα break pitches του λειτουργούν, έχει αυτοπεποίθηση και δίνει το παράδειγμα”, δήλωσε ένας άλλος σκάουτερ.

Ο pitcher των Orix Buffaloes Yoshinobu Yamamoto (L) περιλούζεται με νερό από έναν συμπαίκτη του αφού πέταξε το δεύτερο no-hitter της καριέρας του στο Zozo Marine Stadium στην Chiba κοντά στο Τόκιο στις 9 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Ο Γιαμαμότο είναι άτυπος μεταξύ των σημερινών κορυφαίων παικτών, καθώς δεν σηκώνει βάρη και δεν είναι ψηλός για τα δεδομένα του MLB. Και ενώ δεν αντιμετώπισε εμφανή σωματικά προβλήματα το 2023, αρκετές από τις εκκινήσεις του μετατέθηκαν λίγες μέρες πίσω.

“Αυτή μπορεί να είναι η μόνη ανησυχία που έχουν οι ομάδες”, δήλωσε ένας τρίτος σκάουτερ. “Λόγω του μεγέθους του, κάποιοι αμφισβητούν την ικανότητά του να πηγαίνει από ένα παιχνίδι την εβδομάδα σε ένα παιχνίδι κάθε πέντε ή έξι ημέρες. Αλλά αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να προσαρμοστούν πολλοί Ιάπωνες πίτσερ και νομίζω ότι θα είναι μια χαρά.

Όσον αφορά την προπόνηση δύναμης, και οι τέσσερις σκάουτερ που ερωτήθηκαν για το άρθρο αυτό συμφωνούν ότι η ομάδα που θα υπογράψει τον Γιαμαμότο θα τον αφήσει να την κάνει με τον δικό της τρόπο.

(Από δεξιά) Οι Shohei Ohtani, Yoshinobu Yamamoto και Lars Nootbaar ποζάρουν για μια φωτογραφία μετά τη νίκη της Ιαπωνίας επί της Αυστραλίας στο World Baseball Classic στο Tokyo Dome στις 12 Μαρτίου 2023. ( WeLoveSports)

Φέτος, ο Γιαμαμότο αναμόρφωσε την αγωνιστική του συμπεριφορά και όχι μόνο δεν παρουσίασε σημαντικές παρενέργειες, αλλά σημείωσε καλύτερο ERA καριέρας 1,21.

“Ποιος αλλάζει τόσο πολύ το pitching του και κάνει αυτό που έκανε; Κανείς”, δήλωσε ένας σκάουτερ.

Ο Γιαμαμότο ρίχνει δυνατά, με μέση ταχύτητα γρήγορης μπάλας την περασμένη σεζόν 153 χιλιόμετρα (95,1 μίλια) την ώρα, σύμφωνα με τον ιαπωνικό ιστότοπο δεδομένων επαγγελματικού μπέιζμπολ Delta Graphs. Έχει επίσης εξαιρετική εντολή και μια ποικιλία όπλων, συμπεριλαμβανομένων μιας μεγάλης drop curve και ενός splitter που λατρεύουν οι scouts του MLB.

“Είναι ένας finesse pitcher με ταχύτητα, με εύρος και βάθος στο (pitching) ρεπερτόριό του”, δήλωσε ο σκάουτερ. “Είναι ένα μοναδικό ταλέντο.