Οι αίθουσες τένις εξαφανίζονται, οι προπονητές και το KNLTB κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς πλησιάζει το «κρίσιμο όριο»

WeLoveSports.gr

  • Mereyn Geskus

    Συντάκτης WeLoveSports.gr

  • Mereyn Geskus

    Συντάκτης WeLoveSports.gr

Με τους Tallon Greekpoor, Botic van de Zandschulp και Arantxa Rus, η Ολλανδία ξεκινά μια νέα σεζόν τένις με τριακόσιους κορυφαίους παίκτες. Πολυτέλεια, αλλά για πόσο; Η δραστική πτώση στα κλειστά γήπεδα τένις στην Ολλανδία μπορεί να επηρεάσει το συνολικό επίπεδο τένις στη χώρα μας.

«Η εξαφάνιση των εσωτερικών αιθουσών είναι ένα δράμα για το μέλλον του ολλανδικού κορυφαίου τένις», λέει μεταξύ άλλων ο Martin van der Brugghen, πρώην προπονητής της Kiki Bertens.

Ο Peter Lucassen (προπονητής του Γάλλου αστέρα του τένις Gaël Monfils) και ο Tjerk Bogtstra (πρώην αρχηγός της ολλανδικής ομάδας Davis Cup) εκφράζονται με παρόμοιους όρους. Ο διευθυντής του KNLTB Erik Poel λέει ότι το “κρίσιμο όριο” των 800 κλειστών γηπέδων είναι ορατό.

Πλήρως κρατημένο ή πολύ ακριβό

Η Ολλανδία έχει σήμερα 900 κλειστά γήπεδα, σε σύγκριση με 1.400 το 2013. Επειδή τα κλειστά γήπεδα τένις ανήκουν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις σε επιχειρηματίες, μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε γήπεδα padel, αλλά και σε μπόουλινγκ ή σε παραδείσους για παιδιά. Προορισμοί που παράγουν περισσότερα χρήματα ανά τετραγωνικό μέτρο.

«Καταλαβαίνω πολύ καλά αυτούς τους επιχειρηματίες, αλλά είναι κακό για το τένις», λέει ο Lucassen. Ο πρώην προπονητής του Van de Zandschulp λέει ότι πολλοί ανερχόμενοι παίκτες δεν προπονούνται αρκετά συχνά, επειδή πρέπει να ταξιδέψουν πολύ μακριά για ένα κλειστό γήπεδο ή επειδή μια αίθουσα είναι ήδη πλήρως κρατημένη ή πολύ ακριβή.

Για τους κορυφαίους παίκτες και τα απόλυτα κορυφαία ταλέντα υπάρχει πάντα χώρος για προπόνηση στο Εθνικό Κέντρο Αντισφαίρισης (NTC) της ένωσης τένις στο Amstelveen.

“Στην Ολλανδία, το κλίμα δεν επιτρέπει να παίζεις έξω όλο το χρόνο. Το είδαμε αυτό τον χειμώνα. Δεν είναι η Ισπανία εδώ”, λέει ο Van der Brugghen.

Σκληρό γήπεδο

Ως αποτέλεσμα, οι νεαροί τενίστες δεν περνούν αρκετές ώρες στο γήπεδο. Η εξοικείωση με τα κλειστά σκληρά γήπεδα, στα οποία οι περισσότεροι αγώνες παίζονται σε επαγγελματικό επίπεδο, έχει μικρότερη σημασία.

«Ένας καλός τενίστας παίζει σε όλες τις επιφάνειες», πιστεύει ο Bogtstra. Lucassen: «Το να παίζεις σε μια επιφάνεια που σχετίζεται με το κορυφαίο τένις είναι σημαντικό αργότερα στη ζωή, αλλά δεν έχει σημασία για τα μικρότερα παιδιά».

Οι τρεις προπονητές συμφωνούν επίσης για τα λεγόμενα γήπεδα παντός καιρού, τα οποία μπορούν να παίζονται σε εξωτερικούς χώρους όλο το χρόνο. Το γήπεδο συντριβής και το τεχνητό γρασίδι είναι υπέροχα για παίκτες αναψυχής, αλλά η κοινή γνώμη είναι ότι έχουν ελάχιστη σχέση με το κορυφαίο τένις. Το KNLTB συμμερίζεται επίσης αυτήν την άποψη.

Η προπόνηση σε εσωτερικούς χώρους είναι κρίσιμη

Ο Bogtstra πιστεύει ότι η προπόνηση σε εσωτερικούς χώρους στην Ολλανδία μπορεί να είναι καθοριστική για την τεχνική των αρχαρίων τενιστών. Λέει ότι σε κακές καιρικές συνθήκες είναι λιγότερο εύκολο να εκπαιδεύσετε την υπηρεσία, για παράδειγμα. Σε μια αίθουσα δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε βρεγμένες ή φουσκωμένες μπάλες.

Θέλει να πει ότι δεν θέλει να κάνει μαλακά τα μάτια του και ότι είναι καλό να ασκείται σε όλες τις καιρικές συνθήκες. «Αλλά για την τεχνική μερικές φορές είναι καλύτερο να παίζεις σε κλειστό χώρο».

Ο Van der Brugghen ελπίζει ότι το NTC δεν θα επικεντρωθεί πολύ γρήγορα σε αγόρια και κορίτσια που αναγνωρίζονται ως ταλαντούχα σε νεαρή ηλικία. Πιστεύει ότι χρειάζεται μια ευρύτερη βάση. “Κάποια ταλέντα τελικά δεν καρποφορούν. Και το αντίστροφο: Το Tallon Greek Spoor δεν ήταν ποτέ μια μεγάλη υπόσχεση και η Κική δοκιμάστηκε κάποτε. Έχουν ακόμα μια καλή καριέρα.”

Ο Bogtstra προσθέτει ότι πρόκειται επίσης για ανάπτυξη. «Πρέπει να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά δεν επιλέγουν άλλο άθλημα σε νεαρή ηλικία, εάν δεν μπορούν ή δύσκολα μπορούν να παίξουν τένις σωστά το χειμώνα».

Σχέδιο αίθουσας

Και αυτός είναι ο λόγος που το KNLTB αναγνωρίζει επίσης ότι υπάρχει ανάγκη επένδυσης σε εσωτερικές αίθουσες. Ο σύλλογος έχει καταρτίσει ένα «Σχέδιο Αίθουσας». Ο Poel εξηγεί: “Ενοικιάζουμε είκοσι αίθουσες, που περιέχουν πολλά γήπεδα, για αρκετές εβδομάδες κατά τη χειμερινή περίοδο. Διοργανώνονται διάφορα τουρνουά νέων, παίζονται τουρνουά εθνικής κατάταξης και δίνονται μαθήματα κατάρτισης δασκάλων.”

Ο Van der Brugghen πιστεύει ότι το KNLTB θα πρέπει να διορίσει κάποιον που θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του εσωτερικού τένις με δόντια και νύχια ενάντια στο padel, το άθλημα που κερδίζει γρήγορα δημοτικότητα που επίσης εμπίπτει στο KNLTB.

Poel: “Το τένις εξακολουθεί να εκπροσωπείται πολύ καλύτερα εδώ. Είκοσι μόνιμοι υπάλληλοι είναι απασχολημένοι με το padel και ογδόντα με το τένις. Και όλοι έχουν στόχους.”

“Επιπλέον, υπάρχει τώρα κάποιος υπεύθυνος για την ικανότητα του τένις σε εσωτερικούς χώρους και έχουμε δημιουργήσει ένα ειδικό πρόγραμμα “Room for Tennis and Padel” για να επιτύχουμε καλύτερη υποδομή για τένις και padel εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.”

Ο διευθυντής του KNLTB πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει μια ευρύτερη άποψη. Επισημαίνει την πολιτική. “Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται περισσότερος χώρος για τον αθλητισμό στη χώρα μας. Αυτό είναι ένα κάλεσμα προς τη νέα κυβέρνηση, αλλά και προς τις δημοτικές αρχές”.