Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ΔΟΕ επιβεβαιώνει ότι ορισμένοι Ρώσοι μπορούν να αγωνιστούν στο Παρίσι ως ουδέτεροι

Ένας περιορισμένος αριθμός Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών θα μπορούν να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου καλοκαιριού στο Παρίσι ως ουδέτεροι υπό “αυστηρούς όρους επιλεξιμότητας”, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Η απόφαση, που ελήφθη σε μια εξ αποστάσεως συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΔΟΕ, αφορά τους αθλητές που δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ καταργεί την επιλογή της καθολικής απαγόρευσης λόγω της εισβολής.

Φωτογραφία που δείχνει τους Ολυμπιακούς δακτυλίους μπροστά από το Δημαρχείο του Παρισιού στις 30 Απριλίου 2023. (AP/ WeLoveSports)

“Από τους 4.600 αθλητές από όλο τον κόσμο που έχουν προκριθεί για το Παρίσι 2024 μέχρι σήμερα, υπάρχουν μόνο 11 μεμονωμένοι ουδέτεροι αθλητές, οκτώ με ρωσικό διαβατήριο και τρεις με λευκορωσικό διαβατήριο”, δήλωσε η ΔΟΕ.

“Οι αθλητές που υποστηρίζουν ενεργά τον πόλεμο δεν θα επιτρέπεται να εγγραφούν ή να αγωνιστούν”, πρόσθεσε η ΔΟΕ.

“Καμία σημαία, ύμνος, χρώμα ή άλλο αναγνωριστικό σήμα της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας δεν θα επιδεικνύεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε επίσημο χώρο ή σε επίσημη λειτουργία.

Ο εκτελών χρέη υπουργού αθλητισμού της Ουκρανίας, Matviy Bidniy, αντέδρασε οργισμένα στην απόφαση της ΔΟΕ, χαρακτηρίζοντάς την ανεύθυνη σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Facebook.

Αθλητές από τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία έχουν αποκλειστεί από μια σειρά διεθνών αθλητικών διοργανώσεων από τότε που η Μόσχα εξαπέλυσε την επίθεσή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Αλλά οι περιορισμοί έχουν σταδιακά χαλαρώσει, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν στους αγώνες.