Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ΔΟΕ θέλει να επιλέξει ταυτόχρονα τους οικοδεσπότες για τους Χειμερινούς Αγώνες του 2030 και του 2034

Η πόλη Σαπόρο της βόρειας Ιαπωνίας έλαβε μια στενή προθεσμία για να προετοιμάσει μια πιθανή υποψηφιότητα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2034, αφού η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έλαβε μέτρα την Παρασκευή για την ταυτόχρονη επιλογή των οικοδεσποτών των Αγώνων του 2030 και του 2034.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ μιλάει στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΔΟΕ στη Βομβάη της Ινδίας, στις 13 Οκτωβρίου 2023. ( WeLoveSports) == WeLoveSports

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ, το οποίο συνεδριάζει αυτή τη στιγμή στη Βομβάη, πρότεινε στη ΔΟΕ να διεξαγάγει ταυτόχρονα την ψηφοφορία για τους δύο οικοδεσπότες και να περιορίσει τις επιλογές της για τη διοργάνωση των δύο επόμενων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Το Σαπόρο, το οποίο φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 και κάποτε ευνοήθηκε να τους φιλοξενήσει ξανά, απέσυρε επίσημα την υποψηφιότητά του για το 2030 την Τετάρτη, επικαλούμενο τη δυσκολία να συγκεντρώσει υποστήριξη για την υποψηφιότητά του στον απόηχο των σκανδάλων διαφθοράς που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021.

Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιαπωνίας Γιασουχίρο Γιαμασίτα πρότεινε το Σαπόρο να διεκδικήσει τη διοργάνωση για το 2034 ή αργότερα, και ο δήμαρχος Κατσουχίρο Ακιμότο συμφώνησε με το σχέδιο.

Ενώ το Σαπόρο δεν έχει υποβάλει ακόμη υποψηφιότητα για το 2034, το Σολτ Λέικ Σίτι (Γιούτα), που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2002, είναι επί του παρόντος το ξεκάθαρο φαβορί για να κερδίσει την έγκριση της ΔΟΕ.

Τη Δευτέρα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο αναμένεται να εισηγηθεί την πιθανή προσθήκη του μπέιζμπολ και του σόφτμπολ, του κρίκετ, του λακρός, του ποδοσφαίρου με σημαία και του σκουός στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028 στο Λος Άντζελες.