Ολυμπιακοί Αγώνες: Μπέιζμπολ-Σόφτμπολ μεταξύ των 5 πρόσθετων αθλημάτων το 2028

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ, τα οποία κέρδισε η Ιαπωνία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021, είναι μεταξύ των πέντε αθλημάτων που θα προστεθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028.

Το κρίκετ, το λακρός, το σκουός και το ποδόσφαιρο με σημαία – μια εκδοχή του αμερικανικού ποδοσφαίρου με περιορισμένη επαφή – ήταν τα άλλα τέσσερα αθλήματα που επικυρώθηκαν κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου της ΔΟΕ.

Η Επιτροπή Ολυμπιακού Προγράμματος της ΔΟΕ εξέτασε και παρουσίασε την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής του LA28 στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ πριν από την υποβολή της στη Σύνοδο.

Η Οργανωτική Επιτροπή Λος Άντζελες 2028 κάνει παρουσίαση κατά τη διάρκεια της συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη Βομβάη της Ινδίας, στις 16 Οκτωβρίου 2023. (Η φωτογραφία είναι ευγενική προσφορά της ΔΟΕ) ( WeLoveSports)

Τα πέντε πρόσθετα αθλήματα θα περιλαμβάνουν από έξι ομάδες το καθένα στα αντίστοιχα αγωνίσματα ανδρών και γυναικών.

Από τα εννέα αθλήματα που εξετάζονται από τους τοπικούς διοργανωτές του 2028, το καράτε, τα μηχανοκίνητα αθλήματα και το kickboxing έχουν αποκλειστεί, όπως και το break dancing, το οποίο θα κάνει το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες το επόμενο καλοκαίρι στο Παρίσι.

Το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ παίζονται στο Τόκιο, αλλά δεν έχουν επιλεγεί για τους Αγώνες του 2024.

“Είμαι χαρούμενος”, δήλωσε ο Atsunori Inaba, επικεφαλής του μπέιζμπολ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, σχετικά με την επιστροφή του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. “Ελπίζω ότι το μπέιζμπολ θα γίνει πιο γνωστό σε όλο τον κόσμο και ότι περισσότερες χώρες θα ασχοληθούν με το άθλημα.

Το κρίκετ θα επιστρέψει στο Ολυμπιακό πρόγραμμα για πρώτη φορά μετά από 128 χρόνια και το λακρός μετά από 120 χρόνια, ενώ το ποδόσφαιρο με σημαία και το σκουός δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στο πρόγραμμα.

“Αυτή θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το κρίκετ να προσελκύσει την προσοχή και να αναπτυχθεί στην Ιαπωνία”, δήλωσε ο πρώην επαγγελματίας παίκτης του μπέιζμπολ Σόγκο Κιμούρα, ο οποίος τώρα παίζει στην ομάδα κρίκετ Wyverns με έδρα το Τόκιο.

Το κρίκετ είναι εξαιρετικά δημοφιλές στις χώρες της Νότιας Ασίας, όπως η Ινδία, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα και έχει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως.