Ολυμπιακοί Αγώνες: Το Σαπόρο συμμετέχει στην έξοδο των πιθανών οικοδεσποτών

Με την επίσημη απόσυρση της υποψηφιότητάς του για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2030, το Σαπόρο εντάχθηκε την Τετάρτη στον αυξανόμενο αριθμό των δυνητικών οικοδεσποτών που εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Οι ιαπωνικές αρχές απέδωσαν την απόφαση αυτή στο κύμα σκανδάλων διαφθοράς που προέκυψε στον απόηχο των Θερινών Αγώνων του 2021 στο Τόκιο, το οποίο αποθάρρυνε το κοινό από το να φιλοξενήσει άλλους Ολυμπιακούς Αγώνες τόσο σύντομα.

Η απόσυρση του Σαπόρο ακολουθεί την απόσυρση της υποψηφιότητας της Ισπανίας, η οποία χωρίζεται μεταξύ της Βαρκελώνης και των Πυρηναίων. Οι πολιτικές εσωτερικές διαμάχες εξαφάνισαν αυτή την υποψηφιότητα, ενώ η υποψηφιότητα του Βανκούβερ βρίσκεται σήμερα σε εκκρεμότητα μετά την άρνηση της επαρχιακής κυβέρνησης της πόλης να αναλάβει το κόστος.

Αφίσες που προωθούν την υποψηφιότητα του Σαπόρο για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2030 διακρίνονται στη βόρεια ιαπωνική πόλη Χοκάιντο στις 6 Οκτωβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις πόλεις να προσφέρονται να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μόνο για να αποσυρθούν πριν σοβαρευτούν τα πράγματα.

Η Ρώμη εξέτασε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και του 2024, αλλά αποσύρθηκε κάθε φορά επειδή θεώρησε ότι το τίμημα δεν άξιζε τον κόπο. Το Όσλο απέσυρε την υποψηφιότητά του για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022, όταν η νορβηγική κυβέρνηση αρνήθηκε να την εγγυηθεί.

Το κόστος της φιλοξενίας έχει τεθεί πολλές φορές όταν αποσύρθηκαν οι υποψηφιότητες, αλλά δεν ήταν στην πρώτη γραμμή του μυαλού του Σαπόρο.

Αν αυτό το κόστος δεν αποτελεί ζήτημα για τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της πιο χρεωμένης χώρας στην Ομάδα των Επτά (στην οποία συμμετέχουν επίσης ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες), ένα τμήμα του ιαπωνικού πληθυσμού έχει σίγουρα επίγνωση του τιμήματος της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μια ομάδα πολιτών μήνυσε τη νομαρχία του Ναγκάνο για να αποζημιώσει τους φορολογούμενους για το κόστος της Ολυμπιακής υποψηφιότητας του 1998, αλλά αποδείχθηκε ότι η τοπική κυβέρνηση είχε καταστρέψει βολικά τα αρχεία που περιγράφουν λεπτομερώς τις σπάταλες δαπάνες της για να προσελκύσει τα μέλη της ΔΟΕ.

Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς το κοινό θα μπορούσε να είναι αδιάφορο για ένα πιθανό χρέος. Εξάλλου, οι ανεξέλεγκτες δαπάνες έγιναν καθημερινό θέμα όταν το Τόκιο κέρδισε την υποψηφιότητα το 2013 και οι ενδιαφερόμενοι άρχισαν να διαφωνούν για το ποιος θα πληρώσει τους διάφορους λογαριασμούς – μια συζήτηση που οδήγησε στην αναζήτηση ενός νέου, φθηνότερου εθνικού σχεδίου σταδίου.

Αλλά για κάποιο λόγο, οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Σαπόρο επέλεξαν να επικεντρωθούν στα σκάνδαλα του Τόκιο, η σημασία των οποίων μπορεί να ξεθωριάσει με την πάροδο του χρόνου, παρά στα ακραία και αμετάβλητα κόστη που συνοδεύουν κάθε υποψηφιότητα.