Ο Αλκαράζ είναι ο νέος βασιλιάς του τένις: «Δεν έχω δει ποτέ τόσο ολοκληρωμένο παίκτη»

Φαίνεται προορισμένος να οδηγήσει τον κόσμο του τένις με σφιχτό χέρι τα επόμενα χρόνια. Σε ηλικία 20 ετών και 72 ημερών, ο Carlos Alcaraz ήταν ο δεύτερος νεότερος νικητής του Wimbledon την Κυριακή, αφού απέκρουσε τον 36χρονο Novak Djokovic από τον 24ο τίτλο του Grand Slam σε μια συγκλονιστική μονομαχία πέντε σετ. Ολοκληρώθηκε η εξαγορά;

«Είναι ο πιο ολοκληρωμένος παίκτης που έχω δει ποτέ», λέει ο σχολιαστής του τένις Jan Roelfs, ο οποίος παρακολούθησε στενά την πρώτη εβδομάδα του Wimbledon για τον NOS. «Έχει τα πάντα, κατακτά όλα τα εγκεφαλικά, είναι απίστευτα γρήγορος, ίσως ο πιο γρήγορος παίκτης που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή στον διεθνή κόσμο του τένις».

“Το καλύτερο από τους τρεις κόσμους σε συνδυασμό”

Ο Τζόκοβιτς εξήγησε ευγενικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τι είδους τενίστας είχε αντιμετωπίσει στην τελική μάχη. “Ο Κάρλος συγκεντρώνει τους καλύτερους από τον Ρότζερ Φέντερερ, τον Ράφαελ Ναδάλ και εμένα. Έχει συνδυάσει τα καλύτερα από τρεις κόσμους”, είπε ο 36χρονος Σέρβος, ο οποίος κέρδισε τον πρώτο του τίτλο ATP στο τένις όταν ο Αλκαράζ ήταν τριών ετών.

Δείτε παρακάτω τις εικόνες από τον τελικό του Wimbledon μεταξύ του Carlos Alcaraz και του Novak Djokovic:

“Αν κοιτάξετε τη διανοητική πτυχή, πιστεύω επίσης ότι αυτός ο τελικός έχει αποδείξει ότι ο Αλκαράζ είναι ήδη πιο μακριά από τον Τζόκοβιτς. Και φαινόταν πνευματικά ασυναγώνιστος”, λέει ο Ρόλφς. “Πήρε το τάι μπρέικ στο δεύτερο σετ από τον Τζόκοβιτς. Αυτό ήταν ήδη ένα βήμα, γιατί ο Τζόκοβιτς ήταν απροσπέλαστος στο τάι μπρέικ τον τελευταίο καιρό.”

Φαινομενικός

Η Kristie Boogert, πρώην επαγγελματίας τενίστας και σχολιαστής του τένις στο Eurosport για πολλά χρόνια, είδε έναν εκπληκτικό Ισπανό στη δουλειά. “Έχει τα πάντα. Μπορεί να αμυνθεί, μπορεί να επιταχύνει, μπορεί να πάει στα δίχτυα, έχει μια φέτα στο σπίτι και μπορεί να σερβίρει καλά. Και έχει απίστευτα καλό κεφάλι σε αυτό το σώμα. Το μαχητικό του πνεύμα είναι τεράστιο.”

Το Wimbledon, όπου ο Τζόκοβιτς κυριάρχησε με τέσσερις σερί τίτλους τα τελευταία χρόνια, ήταν μόνο το τέταρτο τουρνουά του στο χόρτο για την Αλκαράζ. Ο νεαρός νούμερο ένα στον κόσμο είχε ήδη εξελιχθεί σε σοβαρό ανταγωνιστή του Σέρβου σε σκληρό γήπεδο και χαλίκι, ξεκαθάρισε επίσης ότι ήταν γρήγορος μαθητής στο χορτάρι. Κέρδισε επίσης το τουρνουά χόρτου Queen’s στο δρόμο του για το Wimbledon.

«Το ερώτημα ήταν αν θα μπορούσε να το κάνει και στο χορτάρι», αναπολεί ο Μπούγκερτ στο τουρνουά. “Γνωρίζουμε από τον Τζόκοβιτς ότι μπορεί να το κάνει. Είναι επτά φορές νικητής, κέρδισε τις προηγούμενες τέσσερις εκδόσεις. Ο Αλκαράζ παίζει με τόσο πάθος, τόσο πολύ συναίσθημα και τόση εκρηκτικότητα που πρέπει να αναρωτιέσαι αν το σώμα μπορεί να το διαχειριστεί Τώρα το έχει αποδείξει. Μπορεί να προσαρμοστεί στην επιφάνεια. Είναι κι αυτό ένα όπλο του.”

Μελλοντικό ανδρικό τένις

Ο Boogert ανησυχεί λίγο για το μέλλον του ανδρικού τένις τα τελευταία χρόνια. “Τι θα συμβεί αν σταματήσει ο Φέντερερ, τι θα συμβεί αν σταματήσει ο Ναδάλ και ο Τζόκοβιτς φτάσει στο τέλος. Υπάρχει νέο αστέρι; Ο Αλκαράζ είναι η πλήρης εικόνα”, είναι πλέον πεπεισμένη.

Ειδικά τώρα που ήταν και ψυχικά ανώτερος του Τζόκοβιτς στο Λονδίνο. Μπούγκερτ: “Το να παίξεις το καλύτερο των πέντε εναντίον του Τζόκοβιτς είναι μια πρόκληση και αν υπάρχει ένα πέμπτο σετ που κερδίζει επίσης, είναι μεγάλη πρόκληση. Το να κερδίσεις ένα τάι μπρέικ εναντίον του Τζόκοβιτς είναι πρόκληση. Ο Αλκαράζ τα έκανε όλα την Κυριακή.” Boogert. «Είναι μια αίσθηση».

Και ποιος αναρωτιέται ακόμα πόσο ακριβώς σημαίνει ο τίτλος του Wimbledon για τον Alcaraz; Ο ολοκαίνουργιος πρωταθλητής επέστρεψε το απόγευμα της Δευτέρας στο μέρος που του έφερε τόση χαρά την προηγούμενη μέρα και απόλαυσε τη στιγμή ξανά με ηρεμία στο Center Court.

Εν ολίγοις, ο Ισπανός δείχνει έτοιμος για την πλήρη ανάληψη της εξουσίας στο ανδρικό τένις; Ο Μπούγκερτ δηλώνει ότι ο νεαρός Ισπανός έχει πολύ δρόμο ακόμα. “Ο Αλκαράζ έχει δύο τίτλους γκραν σλαμ, ο Τζόκοβιτς είναι στα 23. Αν ο Αλκαράζ τα μοιράσει όλα καλά, διατηρήσει μια καλή αναλογία τουρνουά-ξεκούρασης, νομίζω ότι θα αντέξει για πολλά χρόνια.”

Ακόμα καλύτερα από τους προκατόχους του

«Νομίζω ότι είναι καλύτερος από ό,τι ήταν ποτέ ο Φέντερερ, ο Ναδάλ, ο Μάρεϊ και ο Τζόκοβιτς», καταλήγει ο Γιαν Ρόλφς στον έπαινο του νέου κυβερνήτη. “Είναι ήδη πολύ δημοφιλής. Αυτό διευκολύνει το διεθνές κοινό του τένις να τον αγκαλιάσει, όπως το κοινό έχει αγκαλιάσει τον Φέντερερ και τον Ναδάλ και λίγο πίσω από τον Τζόκοβιτς. Ο Αλκαράζ είναι το αστέρι για το μέλλον.”