Ο Αλκαράζ κατεδαφίζει τον Τζόκοβιτς από τον θρόνο του Γουίμπλεντον σε ακραίο τελικό

Τροποποιήθηκε

Ο Carlos Alcaraz κέρδισε το Wimbledon για πρώτη φορά στην καριέρα του. Ο Ισπανός νούμερο ένα στον κόσμο εκθρόνισε τον Σέρβο Νόβακ Τζόκοβιτς μετά από έναν όμορφο τελικό στο κεντρικό γήπεδο: 1-6, 7-6 (6), 6-1, 3-6, 6-4.

Μετά τον Μανόλο Σαντάνα (1966) και τον Ραφαέλ Ναδάλ (2008 και 2010), ο 20χρονος Αλκαράζ είναι ο τρίτος Ισπανός που κατακτά το τουρνουά γκραν σλαμ στο Λονδίνο.

Σε ηλικία 20 ετών και 72 ημερών, ο Alcaraz είναι ο τρίτος νεότερος παίκτης που κέρδισε τον τίτλο του Wimbledon στο single ανδρών. Μόνο οι Boris Becker (1985 και 1986) και Bjorn Borg (1976) ήταν νεότεροι όταν κέρδισαν στο All England Club.

Πρώτη ήττα του Τζόκοβιτς από το 2017

Για τον επτά φορές νικητή Τζόκοβιτς, είναι η πρώτη του ήττα στο Γουίμπλεντον από το 2017, όταν αναγκάστηκε να τα παρατήσει στα προημιτελικά.

Έκτοτε έχει κερδίσει 34 αγώνες στη σειρά στο αγιασμένο χορτάρι και 45 αγώνες στο κεντρικό γήπεδο, όπου ο Τζόκοβιτς έχασε για τελευταία φορά το 2013.

Ο Αλκαράζ εξέφρασε προηγουμένως την ελπίδα να κρατήσει καλύτερα τα νεύρα του υπό έλεγχο αυτή τη φορά απέναντι στον Τζόκοβιτς μετά την απογοητευτική ήττα του από τον Σέρβο στους ημιτελικούς στο Ρολάν Γκαρός.

Όμως ο τενίστας από τη Μούρθια δεν είχε το καλύτερο ξεκίνημα στο κεντρικό γήπεδο. Στο πρώτο παιχνίδι, ο Αλκαράζ είχε μια ευκαιρία στο σερβίς του Τζόκοβιτς, αλλά στη συνέχεια έμεινε πίσω.

Ο Αλκαράζ προσπάθησε να συντρίψει τον Τζόκοβιτς στην εναρκτήρια φάση με επιθετικό παιχνίδι. Ο Σέρβος εξουδετέρωσε σχεδόν όλα τα χτυπήματα με βαριοπούλα από τον Ισπανό, ο οποίος αμέσως παρέδωσε το σερβίς του και έψαχνε.

Λάθη στο λαιμό Τζόκοβιτς στο τάι μπρέικ

Ο νεαρός Ισπανός δάγκωσε στο δεύτερο σετ και ήταν πιο επιτυχημένος με το τρομερό drop shot του. Στο τάι μπρέικ, ο Τζόκοβιτς έχασε ένα προβάδισμα 3-0 και ένα σετ πόιντ στο 6-5, μετά το οποίο ο Αλκαράζ πήρε το σετ, εν μέρει λόγω δύο αστοχιών του Σέρβου.

Αφού κέρδισε δεκαπέντε τάι μπρέικ στη σειρά, ήταν η πρώτη φορά που ο Τζόκοβιτς έχασε σε τουρνουά γκραν σλαμ μετά από πολύ καιρό.

Πολλοί διεθνείς διασημότητες έδωσαν το παρών στον τελικό:

  • AFP

    Ο Ντάνιελ Κρεγκ (δεξιά), ηθοποιός σε πέντε ταινίες του Τζέιμς Μποντ, και η σύζυγός του Ρέιτσελ Βάις ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων στον τελικό του Γουίμπλεντον
  • AFP

    Ο Μπραντ Πιτ (μπλε πουκάμισο) ήταν ένας από τους πολλούς που προσκλήθηκαν στον τελικό του Wimbledon
  • AFP

    Ο βασιλιάς Felipe VI της Ισπανίας ήταν ένας από τους πολλούς που προσκλήθηκαν στον τελικό του Wimbledon
  • AFP

    Η πριγκίπισσα Kate Middleton, με τους πρώην τενίστες Chris Evert (αριστερά) και Stefan Edberg πίσω της

Η αυτοπεποίθηση του Ισπανού μεγάλωνε και μεγάλωνε, ενώ ο Τζόκοβιτς έπρεπε να βρει κάτι για να σπάσει τη ροή του Αλκαράζ.

Ο υπερασπιστής του πρωταθλητή δεν τα κατάφερε. Έχασε ένα παιχνίδι τέρας 26 λεπτών με 1-3, στο οποίο η θέση του δεύτερου καταγράφηκε δεκατρείς φορές, με αποτέλεσμα να σπάσει ψυχικά. Η Alcaraz απλά κέρδισε την τρίτη εταιρεία.

Ο Τζόκοβιτς πήγε στα αποδυτήρια μετά το τρίτο σετ και μπήκε ξανά στο κέντρο μόλις επτά λεπτά αργότερα. Αυτή η στιγμή ξεκούρασης δεν του έκανε καλό στην αρχή, γιατί έπρεπε να απομακρύνει δύο break points στο 0-1. Ωστόσο, ο Σέρβος έμπαινε όλο και πιο κοντά στον Αλκαράζ παίζοντας πιο επιθετικά και έσπασε τον κάπως αθώο Ισπανό με 2-2 και 5-3.

Το Alcaraz το καλύτερο

Το πέμπτο σετ ξεκίνησε με μερικά θεαματικά παιχνίδια γεμάτα όμορφα ράλι. Ο Αλκαράζ έσπασε το σερβίς του Τζόκοβιτς στο 1-1 δημιουργώντας ένα φλεγόμενο μπακχαντ στο 30-40.

Ο Τζόκοβιτς δεν το έβαλε κάτω, αλλά ο Αλκαράζ κράτησε υψηλό επίπεδο κάτω από την τεράστια πίεση. Στην αποφασιστική φάση, χτύπησε έναν άσο στο δεύτερο σερβίς του και δημιούργησε μια φανταστική λόμπα και το ίδιο βόλεϊ στον τελευταίο αγώνα. Ο Αλκαράζ κατέρρευσε χαρακτηριστικά αφού χρησιμοποίησε το πρώτο του match point.