Ο Βερστάπεν έχει άσχημα νέα για τον ανταγωνισμό: «Η Σιγκαπούρη ήταν ακραία»

Μαξ Φερστάπεν

WeLoveSports.grs

  • Louis Dekker

    Ρεπόρτερ της Formula 1

  • Louis Dekker

    Ρεπόρτερ της Formula 1

Είναι ακόμα μεγάλη είδηση ​​στη Formula 1. Ο Max Verstappen που, για μια αλλαγή, δεν έχει κερδίσει έναν αγώνα. Πώς είναι δυνατόν το πανίσχυρο Red Bull Racing στη Σιγκαπούρη να ξεπεραστεί ξαφνικά από τη Ferrari, τη McLaren και τη Mercedes;

Αυτό είναι το βασικό ερώτημα στην πίστα της Suzuka, όπου θα διεξαχθεί το Ιαπωνικό Grand Prix αυτό το Σαββατοκύριακο. Αλλά αν θέλετε να βρείτε την απάντηση, πρέπει να ακούσετε προσεκτικά ανάμεσα στις γραμμές.

Ο ίδιος ο Μαξ Βερστάπεν το είχε προβλέψει πριν από λίγες εβδομάδες, μετά τη δέκατη συνεχόμενη νίκη του στη Μόντσα της Ιταλίας. “Νομίζω ότι θα είναι πιο σκληρά στη Σιγκαπούρη. Η σειρά θα μπορούσε να τελειώσει εκεί.”

Ήμασταν επίσης λιγότερο δυνατοί από το κανονικό στον αγώνα. Όχι μια σκιά του εαυτού μας. Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη γιατί συμβαίνει αυτό.

Verstappen για τον αγώνα στη Σιγκαπούρη

Αποδείχθηκε ότι ήταν μια καλή εικασία. Η πίστα δρόμου στο Marina Bay δεν ήταν για το RB19. Η ομάδα του Verstappen το γνώριζε αυτό εδώ και περίπου έξι μήνες, με βάση τις προσομοιώσεις με το νέο αυτοκίνητο.

«Έκανε μεγάλα λάθη»

Αλλά στην πράξη αποδείχθηκε ακόμη χειρότερο, ο Verstappen κοιτάζει πίσω το Σαββατοκύριακο στο οποίο πέρασε τη γραμμή στην πέμπτη θέση με πόνο και δυσκολία.

“Κάναμε μεγάλα λάθη με το στήσιμο του μονοθεσίου. Αυτό μας έβαλε πίσω από τους χρόνους, αλλά ακόμα και με ένα καλό στήσιμο θα ήταν ένα πολύ πιο δύσκολο Σαββατοκύριακο από ό,τι συνήθως, ειδικά στις κατατακτήριες. Και αν δεν ξεκινήσετε στις πρώτες σειρές, κερδίζοντας θα υπάρχει μια δύσκολη ιστορία» αναλύει ο 25χρονος Ολλανδός.

Ο Verstappen σε δράση στη Σιγκαπούρη

“Ο αγώνας πήγε ελαφρώς καλύτερα από την Παρασκευή και το Σάββατο, αλλά αυτό συμβαίνει όλο το χρόνο. Έτσι ακριβώς λειτουργεί το αυτοκίνητό μας”, εξηγεί ο Verstappen. Αλλά συνέβαιναν περισσότερα στη Σιγκαπούρη. “Ήμασταν επίσης λιγότερο δυνατοί από το κανονικό στον αγώνα. Δεν είναι μια σκιά του εαυτού μας. Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη γιατί συμβαίνει αυτό.”

Το κακό Σαββατοκύριακο της Red Bull Racing αποδεικνύει ότι η προηγμένη προσομοίωση τελευταίας τεχνολογίας δεν προσφέρει καμία εγγύηση επιτυχίας. “Ένας προσομοιωτής είναι καλός και ακριβής μέχρι ένα ορισμένο σημείο, αλλά στην πραγματικότητα ένα κύκλωμα είναι πάντα ελαφρώς διαφορετικό. Πάντα αποκλίνει”, περιγράφει ο Verstappen. “Ποτέ δεν ξέρεις ακριβώς πώς είναι το κράτημα και ποιες είναι οι τοπικές συνθήκες. Ειδικά σε κυκλώματα στους δρόμους. Πρέπει να ανταποκριθείς σε αυτό.”

Όσο το δυνατόν λιγότερες λεπτομέρειες

Η ομάδα του Verstappen θέλει να δώσει όσο το δυνατόν λιγότερες λεπτομέρειες για τους λόγους που τα πράγματα δεν πήγαν καλά στη Σιγκαπούρη. Λογικά: οποιαδήποτε αποκάλυψη για την αχίλλειο πτέρνα του RB19 αξίζει χρυσό για τον ανταγωνισμό. Ο Verstappen λοιπόν ζυγίζει προσεκτικά τα λόγια του.

“Έχουμε πολλές ιδέες για το πώς να λύσουμε τα προβλήματα. Πολλά έχουν μάθει, αλλά μπορούμε να το δείξουμε μόνο την επόμενη σεζόν”, αναφέρεται στο RB20 με το οποίο θέλει να κερδίσει τον τέταρτο συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο του. 2024.

Η νίκη του Carlos Sainz (Ferrari) δείχνει ότι η Red Bull Racing είναι τελικά ευάλωτη; Υπάρχει κάποιο ελάττωμα στο σχεδόν απρόσιτο RB19; Ο Verstappen δίνει ελάχιστες ελπίδες στις αντίπαλες ομάδες. “Δεν ανησυχούμε. Είναι φυσικά ενοχλητικό που δεν μπορούμε να το λύσουμε αμέσως, αλλά ευτυχώς η επόμενη σεζόν δεν ξεκινά για άλλους πέντε μήνες”.

Ο Verstappen πιστεύει ότι η Red Bull μπορεί να κερδίσει όλους τους εναπομείναντες αγώνες, “ακόμα και τώρα που σταματήσαμε την περαιτέρω ανάπτυξη και έχουμε ήδη στρέψει την εστίαση στην επόμενη σεζόν. Αυτό το αυτοκίνητο είναι αρκετά καλό για να κερδίσει όλους παντού για το υπόλοιπο της χρονιάς, ακόμα κι αν εξακολουθούν να ελάτε με ενημερώσεις.”

Είναι ξεκάθαρο από τα λόγια του Verstappen: Η Σιγκαπούρη ήταν μια μοναδική περίπτωση. “Το επόμενο μονοθέσιο πρέπει να αποδίδει καλύτερα σε πίστες όπως η Σιγκαπούρη. Πρέπει να φτιάξουμε κάτι για τις πίστες του δρόμου. Φέτος ήμασταν εντάξει, αλλά όχι σούπερ κυρίαρχοι. Αυτή δεν είναι η δύναμή μας φέτος και η Σιγκαπούρη το απέδειξε.”

«Η Σιγκαπούρη είναι το πιο ακραίο»

Ο ισχύων πρωταθλητής και ηγέτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου τονίζει για άλλη μια φορά ότι δεν εξεπλάγη από τον αντίθετο άνεμο. “Κάθε ομάδα γνωρίζει στην αρχή της σεζόν ποιες πίστες προσφέρουν ευκαιρίες και ποιες πίστες θα είναι δύσκολες. Η Σιγκαπούρη είναι το πιο ακραίο. Το ξέραμε αυτό.”

Ο Verstappen προβλέπει ένα ακόμη απρόβλεπτο Σαββατοκύριακο: τον προτελευταίο αγώνα σε μια ολοκαίνουργια διαδρομή στο Λας Βέγκας. “Όλα είναι καινούργια εκεί και γι’ αυτό δεν μπορούμε να πούμε τίποτα ουσιαστικό γι ‘αυτό ακόμα, ούτε καν με προσομοίωση. Πρέπει πραγματικά να το ανακαλύψετε επιτόπου εκείνο το Σαββατοκύριακο. Υπάρχει κράτημα; Πώς είναι εκεί; Μπορείτε μόνο να το ξέρεις μετά από ένα ή δύο δύο χρόνια».

Ο Ιάπωνας GP στο NOS

Αλλά πρώτα ο Verstappen θέλει να ξεκινήσει ένα νέο σερί νικών. “Αυτή η πίστα πρέπει να μας ταιριάζει. Και μπορούμε να επεκτείνουμε τον παγκόσμιο τίτλο μας ως κατασκευαστής εδώ, στην πίσω αυλή της μοτοσικλέτας συνεργάτη μας Honda. Θα ήταν υπέροχο αν αυτό λειτουργήσει. Μπορούμε να είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό.”

Η πρόσφατη ήττα και το απότομο τέλος του ρεκόρ νικών του δεν τον επηρεάζει. “Αυτό δεν με επηρεάζει. Δεν είμαι τόσο συναισθηματικός γι’ αυτό. Δεν με αφορά. Απλώς σταματήσαμε να κερδίζουμε αγώνες για λίγο. Μια ήττα. Μια πολύ ξεκάθαρη ήττα ακόμα. Άλλοι ήταν καλύτεροι. Νομίζω μετά από δέκα νίκες Έχω λίγα να παραπονεθώ. Σκατά συμβαίνει. Και τώρα θα συνεχίσουμε και θα ξαναπιάσουμε το νήμα».

Ο Verstappen δεν έχει κανένα μήνυμα στους ανθρώπους που φοβούνται ότι οι αγώνες της F1 θα γίνουν ξανά βαρετοί και προβλέψιμοι από εδώ και πέρα. «Αν δεν μπορείς να εκτιμήσεις ότι μια ομάδα είναι καλύτερη από όλες τις άλλες, δεν είσαι αληθινός οπαδός της Formula 1».