Ο Γιαμασίτα, επανεκλεγείς επικεφαλής της ΚΟΕ, εκφράζει την ανησυχία του για την υποψηφιότητα του Σαπόρο

Ο Γιασουχίρο Γιαμασίτα επανεξελέγη την Πέμπτη πρόεδρος της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για τρίτη θητεία, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για την υποψηφιότητα του Σαπόρο να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2030.

Η υποστήριξη για την υποψηφιότητα του Σαπόρο έχει μειωθεί σημαντικά από τότε που τα σκάνδαλα διαφθοράς και χειραγώγησης προσφορών που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αμαύρωσαν την αντίληψη του ιαπωνικού κοινού για τους Αγώνες.

“Υπό τις παρούσες συνθήκες, το 2030 θα είναι μια δύσκολη χρονιά”, δήλωσε ο Γιαμασίτα, ο οποίος θα διατηρήσει τη θέση του για άλλα δύο χρόνια.

“Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εκτιμά ιδιαίτερα την ικανότητα της Ιαπωνίας να διαχειρίζεται αθλητικές διοργανώσεις, αλλά αποδίδει μεγάλη σημασία στην έγκριση κάθε υποψήφιου οικοδεσπότη.

Ο Γιασουχίρο Γιαμασίτα (L) μιλάει σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο μετά την επανεκλογή του ως πρόεδρος της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στις 29 Ιουνίου 2023. ( WeLoveSports)

Το Σαπόρο θεωρούνταν κάποτε το φαβορί για το 2030, αλλά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή φαίνεται να έχει στρέψει την προσοχή της σε άλλους υποψηφίους, καθώς τα σκάνδαλα έχουν διαβρώσει την υποστήριξη για τη διοργάνωση άλλων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ιαπωνία σύντομα, λένε πηγές.

“Η εμπιστοσύνη στους Ολυμπιακούς Αγώνες μειώνεται”, δήλωσε ο χρυσός νικητής του τζούντο ανοιχτού αγώνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες. “Πρέπει να έχουμε μια κληρονομιά που να ριζώνει και να επιτρέπει στον κόσμο να σκέφτεται, σε 10 ή 20 χρόνια από τώρα, ότι ήταν καλό που φιλοξενήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο.

Η πρώην παίκτρια του βόλεϊ Γιούκο Μιτσούγια θα παραμείνει αντιπρόεδρος της ΚΟΕ.