Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στο στόχαστρο για φερόμενα δώρα προς τη ΔΟΕ για την Ολυμπιακή υποψηφιότητα του Τόκιο

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ερωτήθηκε τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο από το μπλοκ της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δηλώσεις του κυβερνήτη της Ισικάουα, Χιρόσι Χάσε, ότι έδωσε δώρα σε μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητας για τη διοργάνωση των Αγώνων του Τόκιο.

Τα σχόλια του πρώην νομοθέτη, ο οποίος ανήκει στο κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και ήταν επικεφαλής της επιτροπής προώθησης της υποψηφιότητας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, προκάλεσαν κύματα, καθώς ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε διακριτικά κονδύλια της Γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου, γνωστά ως “μυστικά κονδύλια”, για να δώσει δώρα σε μέλη της ΔΟΕ.

Οι αποκαλύψεις σχετικά με τη χρήση αυτών των κονδυλίων, τα οποία δεν δημοσιοποιούνται, είναι πολύ σπάνιες. Εάν τα μέλη της ΔΟΕ, τα οποία έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν για την πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουν πράγματι λάβει δώρα από την Ιαπωνία, αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας του οργανισμού.

Ο κυβερνήτης της Ishikawa, Hiroshi Hase, μιλάει σε συγκέντρωση σε ξενοδοχείο του Τόκιο στις 17 Νοεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Αφού έκανε τα σχόλια σε ομιλία του στις 17 Νοεμβρίου στο Τόκιο, ο Χάσε, επαγγελματίας παλαιστής που έγινε πολιτικός και πρώην υπουργός αθλητισμού, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: “Τα σχόλια αυτά ήταν ακατάλληλα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρεξηγήσεις, γι’ αυτό και τα αποσύρω εντελώς”.

Στην ομιλία του, ο Χάσε είπε ότι όταν η Ιαπωνία διεκδίκησε τη διοργάνωση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, ο τότε πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε του είπε να “σιγουρευτεί ότι θα κερδίσουμε” και “θα σας δώσουμε όσα χρήματα θέλετε, γιατί υπάρχουν μυστικά κονδύλια”.

Ο Χάσε πρόσθεσε ότι είχε δημιουργήσει άλμπουμ που κόστιζαν 200.000 γιεν (1.342 δολάρια) το καθένα για περίπου 100 μέλη της ΔΟΕ, τα οποία περιείχαν φωτογραφίες από την αθλητική τους καριέρα και άλλες σχετικές πληροφορίες, ενώ σημείωσε ότι “ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο με αυτά τα δώρα”.

Σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση τη Δευτέρα, ένας νομοθέτης του κύριου αντιπολιτευόμενου Συνταγματικού Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας κάλεσε τον Κισίντα να αναλάβει την ευθύνη για τη διερεύνηση των σχολίων του Χάσε και την αναφορά των αποτελεσμάτων στη Βουλή.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida μιλάει κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Τόκιο, 27 Νοεμβρίου 2023. ( WeLoveSports) == WeLoveSports

Ο Κισίντα απάντησε: “Θα ήθελα να σκεφτώ συγκεκριμένες απαντήσεις αφού εξετάσω προσεκτικά τις συνθήκες που περιβάλλουν την ανάκληση” των παρατηρήσεων του κυβερνήτη.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι δεν γνώριζε τα σχόλια του Χάσε. Το 2013, το Τόκιο κέρδισε την υποψηφιότητα για τη διοργάνωση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, αλλά λόγω της παγκόσμιας εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, η διοργάνωση αναβλήθηκε για ένα χρόνο.