Ο κόσμος του τένις ανυπομονεί για την επιστροφή του Ναδάλ: «Πηγαίνει για μεγάλους τίτλους»

WeLoveSports.gr

Η νέα σεζόν του τένις ξεκινά στις 31 Δεκεμβρίου στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, με ένα δυνατό τουρνουά για άνδρες και γυναίκες.

Στους άνδρες, όλοι είναι γεμάτοι προσδοκίες για την επιστροφή του Ραφαέλ Ναδάλ, του Ισπανικού τένις με 22 νίκες στο Γκραν Σλαμ στο όνομά του. Έπαιξε τον τελευταίο του αγώνα στο περσινό Australian Open και στη συνέχεια υπέστη τραυματισμό στο ισχίο, για τον οποίο υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση την άνοιξη.

Τελευταία σεζόν?

Στα 37 του χρόνια, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η τελευταία του σεζόν ως επαγγελματίας, αν και ο ίδιος ο Ναδάλ ήταν διστακτικός στις αρχές αυτού του μήνα: “Έχω δουλέψει σκληρά για να επιστρέψω. Εάν το σώμα μου μου επιτρέπει να συνεχίσω και το απολαμβάνω. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να υπάρχει ημερομηνία λήξης».

Η Ναόμι Οσάκα κάνει την επιστροφή της ανάμεσα στις γυναίκες. Η τέσσερις φορές νικήτρια του Grand Slam από την Ιαπωνία δεν έχει παίξει αγώνα από τον Σεπτέμβριο του 2022, υπέφερε από ψυχικά προβλήματα και έγινε μητέρα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτήν την Παρασκευή.

Δείτε τον Ράφαελ Ναδάλ να χάνει από τον Μακένζι ΜακΝτόναλντ στον δεύτερο γύρο του Αυστραλιανού Όπεν τον Ιανουάριο:

Ιανουάριος 2023: Ο Ναδάλ αποχωρεί από το Australian Open

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ναδάλ επιστρέφει στο γήπεδο του τένις μετά από μακρά απουσία: το 2021 δεν μπόρεσε να παίξει μετά βίας λόγω τραυματισμών. Με την επιστροφή του στις αρχές του 2022, κέρδισε αμέσως το Australian Open και τέσσερις μήνες αργότερα το αγαπημένο του Ρολάν Γκαρός για δέκατη τέταρτη φορά.

Μπορούμε να περιμένουμε ξανά μια τέτοια συγκλονιστική επιστροφή από τον βασιλιά της αυλής; Αυτό είναι πολύ αμφισβητήσιμο.

Αμφιβολίες

Σε κάθε περίπτωση, ο προπονητής του Κάρλος Μόγια δεν είναι σίγουρος ότι το ευάλωτο σώμα του Ναδάλ θα παραμείνει άθικτο όταν εκτεθεί στις σκληρότητες του Grand Slam τένις.

“Ο Ράφα θα κάνει σύντομα το βήμα από την προπόνηση, που πηγαίνει πολύ καλά, στους αγώνες. Αυτές είναι τελείως διαφορετικές συνθήκες”, είπε ο Ισπανός, προπονητής του Ναδάλ από το 2017. «Να παίξω πεντάσετερ, να κερδίσω, να ξεκουράζομαι, να επιστρέψω στο γήπεδο δύο μέρες αργότερα… Έχω τις αμφιβολίες μου για αυτό, ειδικά όταν πρόκειται για ένα τουρνουά Grand Slam».

Το πρώτο τουρνουά Grand Slam της χρονιάς, το Australian Open, ξεκινά στις 14 Ιανουαρίου. «Έχουμε ακόμη χρόνο για αυτό», είπε ο Μόγια σε συνέντευξή του στο ATP Tour. «Αν το Australian Open ξεκινούσε αύριο, θα ήταν πραγματικό πρόβλημα».

Ο Ναδάλ, πρώην νούμερο 1 και επί του παρόντος νούμερο 670 στον κόσμο, ως παίκτης που δεν έχει ξεσπάσει διατρέχει επίσης τον κίνδυνο να συναντήσει παίκτες από τους κορυφαίους του κόσμου νωρίς στη διοργάνωση.

Χαλίκι

Ο Τιμ Χένμαν, πρώην κορυφαίος τενίστας και νυν αναλυτής, μετριοποίησε επίσης τις προσδοκίες στο Eurosport για την επιστροφή του Ναδάλ στην Αυστραλία. “Θα ήταν υπέροχο αν κέρδιζε έστω και ένα τουρνουά αυτή τη σεζόν. Δεν είναι εύκολο να επιστρέψει έτσι. Θα πρέπει να συνηθίσει σε μεγαλύτερους αγώνες, να αντιμετωπίζει αποτυχίες και όλα τα άλλα στοιχεία που συναντάς στα τουρνουά.”

Αν όμως τα καταφέρει ο Ναδάλ, μπορεί να συμβεί κάτι καλό στην αγαπημένη του επιφάνεια, σκέφτεται ο Άγγλος.

“Αν παραμείνει σε φόρμα και συνεχίσει να παίζει τουρνουά, η επιστροφή του μπορεί πραγματικά να ξεκινήσει όταν είναι στα χωμάτινα τουρνουά. Στη συνέχεια, μπορούμε να δούμε πώς είναι η φυσική του κατάσταση και το σώμα του και πώς ανακάμπτει μετά από αγώνες. Ο Ράφα δεν θα επιστρέψει για ένα τέταρτο- τελικούς ή ημιτελικούς για να φτάσει στους τελικούς. Πηγαίνει για μεγάλους τίτλους. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί».

Και ο ίδιος ο Ναδάλ; Περιμένει όσο το δυνατόν λιγότερα από το νέο και πιθανότατα τελευταίο του κεφάλαιο. “Πάντα απαιτούσα τα περισσότερα από τον εαυτό μου. Τώρα ελπίζω ιδιαίτερα να μην τα καταφέρω”, είπε στις αρχές αυτού του μήνα όταν ανακοίνωσε την επιστροφή του.

«Ελπίζω να αποδεχτώ ότι η αρχή θα είναι πολύ δύσκολη και ότι μπορώ να δώσω χρόνο στον εαυτό μου και να συγχωρήσω τον εαυτό μου αν τα πράγματα πάνε στραβά, γιατί οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι πολύ μεγάλες».

“Δεν ανησυχώ περισσότερο για το ισχίο μου, αλλά για όλα τα άλλα. Νομίζω ότι είμαι έτοιμος και ελπίζω να πάνε όλα καλά, ώστε να απολαμβάνω να είμαι ξανά στο γήπεδο του τένις.”