Ο ονειρεμένος τελικός του Wimbledon μεταξύ Τζόκοβιτς και Αλκαράζ

Τροποποιήθηκε

Ένας απρόσιτος Νόβακ Τζόκοβιτς έφτασε για ένατη φορά στον τελικό του Γουίμπλεντον. Το νούμερο ένα στον κόσμο από τη Σερβία ήταν άρχοντας και κύριος απέναντι στον Ιταλό Jannik Sinner: 6-3, 6-4, 7-6 (4).

Ο Τζόκοβιτς παίζει στην 35η τελική του μάχη σε τουρνουά γκραν σλαμ εναντίον του Κάρλος Αλκαράζ. Ο Ισπανός νούμερο ένα στον κόσμο ήταν πολύ δυνατός για τον Ρώσο Daniil Medvedev στον άλλο ημιτελικό: 6-3, 6-3, 6-3.

Τα άσχημα νέα για τον Αλκαράζ: Ο Τζόκοβιτς έχασε τελευταία φορά έναν αγώνα στο All England Club στους προημιτελικούς το 2017 (και αυτό οφειλόταν επίσης σε αποχώρηση).

Οι περισσότεροι τελικοί γκραν σλαμ

35 νοβακ τζοκοβιτς
34 Κρις Έβερτ
33 Σερένα Γουίλιαμς
32 Μαρτίνα Ναβρατίλοβα
31 Ρότζερ Φέντερερ
31 Στέφι Γκραφ
30 Ραφαέλ Ναδάλ

Ο Sinner θεωρείται ο άνθρωπος που, μαζί με τον Ισπανό Carlos Alcaraz και τον Δανό Holger Rune, πρέπει να δώσουν πρόσωπο στο μέλλον του τένις.

Ο 21χρονος Ιταλός βρέθηκε για πρώτη φορά σε ημιτελικό γκραν σλαμ τουρνουά και η άποψη που επικρατούσε ήταν ότι θα μπορούσε να δυσκολέψει αρκετά τον Τζόκοβιτς (46 ημιτελικοί, ισοφάρισε το ρεκόρ του Ρότζερ Φέντερερ) με τον σκληρό του αγώνα. χτυπήματα.

Αλλά τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Η διαφορά μεταξύ Τζόκοβιτς και Σίνερ ήταν μεγάλη. Επιπλέον, ο Ιταλός αντιμετώπισε μόνο χαμηλούς αντιπάλους, ο Γάλλος Quentin Halys ήταν ο καλύτερος στην 79η θέση και ως εκ τούτου δεν δοκιμάστηκε ποτέ ενάντια στην απόλυτη κορυφή στο δρόμο του προς τα ημιτελικά.

Ευκαιρίες που δεν χρησιμοποιήθηκαν

Κάτω από την κλειστή στέγη του Centre Court (το Wimbledon είχε επίσης να αντιμετωπίσει τη βροχή την Παρασκευή), ο Sinner πήρε άλλα δύο break points στο εναρκτήριο παιχνίδι, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Τζόκοβιτς άδραξε αμέσως την ευκαιρία του και έσπασε τον ατημέλητο παίζοντας τον Sinner στο πρώτο του σερβίς game.

Οι αναλογίες δεν άλλαξαν μετά. Ο Sinner είχε καλή θέληση, έδειχνε θάρρος και κατά καιρούς έσφιγγε τη γροθιά του μετά από ένα καλό σημείο. Όμως ο 36χρονος Τζόκοβιτς συνέχισε να παίζει τένις ανενόχλητος.

Ο Σέρβος κράτησε ψύχραιμος στο 2-1, 15-15 στο δεύτερο σετ όταν δέχτηκε πόντο πέναλτι. Στα μάτια του διαιτητή, ο Τζόκοβιτς θα γκρίνιαζε στο ράλι με ενοχλητικό τρόπο. Μάλωσε για λίγο με τον διαιτητή, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι αυτό ήταν άσκοπο.

Ο Τζόκοβιτς έλαβε επίσης προειδοποίηση στο ίδιο παιχνίδι επειδή άργησε να σερβιρίσει. Για μια στιγμή φάνηκε αναστατωμένος, αλλά ο Sinner ξέχασε να το εκμεταλλευτεί χτυπώντας το μοναδικό σημείο θραύσης του δεύτερου σετ στη ζώνη του διχτυού.

Ο Τζόκοβιτς δεν υποχωρεί

Στο τρίτο σετ ο Sinner έμεινε περισσότερο, αλλά έπαιζε πάντα στα άκρα με το ριψοκίνδυνο παιχνίδι του. Ο Ιταλός είδε τον Τζόκοβιτς να κάνει λάθη στο 5-4 και ξαφνικά πήρε δύο σετ πόιντ στο σερβίς του Σέρβου.

Αλλά και πάλι ο Τζόκοβιτς δεν λύγισε και εκτόνωση της χρυσής ευκαιρίας των Ιταλών.

Ο Sinner προηγήθηκε με 3-1 στο τάι μπρέικ, αλλά για άλλη μια φορά ξεθώριασε και δεν μπόρεσε να δείξει το καλύτερο του παιχνίδι σε αυτή τη σημαντική στιγμή, συμπεριλαμβανομένων τριών περιττών λαθών. Στη συνέχεια ο Τζόκοβιτς πήρε αποφασιστικά τη νίκη.

Στη συνέχεια, ο Τζόκοβιτς σταμάτησε για να σκεφτεί τη στιγμή του δεύτερου σετ όταν έλαβε προειδοποίηση για παρέμβαση σε αντίπαλο. «Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου που μου συμβαίνει αυτό», είπε ο τενίστας.

Σύμφωνα με τα δικά του λόγια, έλαβε βαθμό ποινής επειδή ο διαιτητής νόμιζε ότι ο Τζόκοβιτς γκρίνιαζε πολύ καιρό στο ράλι. “Αυτό θα μπορούσε να είχε αλλάξει την πορεία του παιχνιδιού. Ένιωσα πολύ νευρικός μετά από αυτή την απόφαση, αλλά συνήλθα ο ίδιος.”

Τελικά ο Σέρβος δεν πήρε πολύ στα σοβαρά το περιστατικό. «Ίσως ήταν η ηχώ από την οροφή».

Ακούστηκε επίσης αρκετά στο Center Court μετά από αυτό με σχεδόν κάθε (φωνητικό) κτύπημα από τον Alcaraz. Ο Ισπανός κέρασε στον Μεντβέντεφ ένα masterclass στο ειλικρινές και ελεύθερο τένις στον δεύτερο ημιτελικό.

Ο Αλκαράζ έχασε από τον Μεντβέντεφ στον δεύτερο γύρο στο Γουίμπλεντον το 2021 και στη συνέχεια έπαιξε τον δεύτερο αγώνα του ποτέ στο χορτάρι. Ο 18χρονος τότε τενίστας κέρδισε επτά αγώνες απέναντι στον Ρώσο. Αυτή τη φορά οι ρόλοι αντιστράφηκαν.

Ο Μεντβέντεφ υπό συνεχή πίεση

Ο Αλκαράζ μπόρεσε να επιδείξει το αγαπημένο του τένις, κυριαρχώντας με το φορ και παίζοντας ποικιλόμορφα, γιατί ο Μεντβέντεφ απλά δεν είχε δύναμη. Πίεζε συνεχώς τον Ρώσο, περιμένοντας υπομονετικά κάθε φορά να πατήσει τη σκανδάλη.

Μόλις στο τρίτο σετ σημειώθηκε καυγά στον αγώνα, αλλά αυτό συνέβη κυρίως επειδή ο Αλκαράζ μερικές φορές γινόταν πολύ επιπόλαιος, μεταξύ άλλων, χτυπώντας ένα βολέ ανάμεσα στα πόδια του. Και αυτό απέτυχε.

Ο Αλκαράζ έσπασε τον Μεντβέντεφ με 2-1 και 3-2, αλλά ο γηγενής Μοσχοβίτης έκανε το ίδιο ένα παιχνίδι αργότερα. Στη συνέχεια, ο Ισπανός κάθισε ένοχα και κουνώντας το κεφάλι του στη θέση του κατά την πλάγια αλλαγή στο 4-3, γνωρίζοντας ότι έπρεπε να κρατήσει το κεφάλι ψηλά.

Ο 20χρονος Ισπανός αποδείχθηκε γρήγορος μαθητής, καθώς κατάφερε να σπάσει ξανά τον Μεντβέντεφ στην όγδοη αγωνιστική και τελείωσε τον αγώνα χωρίς προβλήματα.

Αμέσως μετά τον αγώνα, ο Αλκαράζ αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτεί το «δύσκολο» τρίτο σετ. «Είναι πολύ δύσκολο να τελειώσεις ένα παιχνίδι», εξήγησε. “Ο Daniil πάλεψε μέχρι το τέλος γιατί ξέρουμε ότι είναι ένας τεράστιος δρομέας και μαχητής. Έπρεπε να συνεχίσω να παίζω επιθετικά και αυτό ήταν που μου έφερε τη νίκη.”

Θα είναι πολύ δύσκολο, αλλά θα παλέψω. Πιστεύω ότι μπορώ να τον νικήσω εδώ στο Wimbledon.

Ο Κάρλος Αλκαράζ για τον τελικό του κόντρα στον Νόβακ Τζόκοβιτς

Βλέπει τον τελικό κόντρα στον Τζόκοβιτς ως μια τεράστια πρόκληση. “Θα είναι πολύ δύσκολο, αλλά θα παλέψω. Πιστεύω ότι μπορώ να τον νικήσω εδώ στο Wimbledon. Είμαι έτοιμος”.

Ο Αλκαράζ ολοκληρώνει τη συνέντευξή του στο Κέντρο Κορτ με μυϊκή γλώσσα. “Αυτός είναι ένας τελικός. Δεν υπάρχει χρόνος τώρα να φοβηθώ ή να κουραστώ. Απλώς θα το κάνω και μετά θα δούμε”.

Είναι ο τρίτος Ισπανός που φτάνει στον τελικό του Wimbledon. Προηγήθηκαν οι Manuel Santana (1966) και Rafael Nadal (2006, 2007, 2008, 2010 και 2011).