Ο πρώτος τίτλος Grand Slam του Sinner μετά από μια μεγάλη επιστροφή κόντρα στον Medvedev στο Australian Open

WeLoveSports.gr

Ο Jannik Sinner κέρδισε τον πρώτο του τίτλο Grand Slam στο Australian Open. Ο 22χρονος Ιταλός χρειάστηκε να διανύσει πολύ δρόμο στην τελική μάχη απέναντι στον Ρώσο Daniil Medvedev. Μετά από 0-2 στα σετ, ο τέταρτος Sinner κέρδισε τον πρώτο του μεγάλο τελικό: 3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-3.

Η νίκη του Sinner στη Μελβούρνη είναι ιστορική για τη χώρα του. Ο Νότιος Τιρόλος ήταν ο πρώτος Ιταλός που έφτασε στον τελικό, και επομένως ο πρώτος Ιταλός που κέρδισε το Australian Open. Είναι ο δεύτερος Ιταλός που κερδίζει τουρνουά Grand Slam από την εισαγωγή του επαγγελματικού τένις το 1968. Ο Adriano Panatta γνώρισε το πρώτο στο Roland Garros το 1976.

Ο Μεντβέντεφ χάνει ξανά το προβάδισμά του

Ο Μεντβέντεφ ξαναζούσε τον τελικό πριν από δύο χρόνια στα πεντσετέρ. Τότε το νούμερο τρία στον κόσμο έχασε το τουρνουά της Μελβούρνης -έστω και μετά από προβάδισμα 2-0- σε πέντε σετ από τον Ραφαέλ Ναδάλ. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο Μεντβέντεφ έχασε επίσης την τελική μάχη Happy Slamόπως ονομαζόταν το Australian Open, τότε ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο Sinner απευθύνθηκε στην προπονητική του ομάδα στις εξέδρες στη νικητήρια ομιλία του. “Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για την υποστήριξη και την κατανόησή σας, κάτι που μερικές φορές είναι αρκετά δύσκολο. Είμαι ακόμα λίγο νέος, οπότε πρέπει να είναι δύσκολο να με καταλάβετε μερικές φορές”, είπε ο Sinner χαμογελώντας.

Ο Μεντβέντεφ έδειξε ότι ήταν αθλητικός χαμένος. “Καταφέρατε να ανεβάσετε το επίπεδό σας στον αγώνα. Κέρδισες αυτόν τον τίτλο, αλλά ελπίζω ότι μπορώ να σε νικήσω στον επόμενο τελικό Grand Slam.”

Φλεγόμενο σχήμα

Στη νεαρή του καριέρα, ο Sinner έχει ήδη φτάσει στους προημιτελικούς κάθε Grand Slam τουρνουά. Έφτασε στα ημιτελικά του Wimbledon πέρυσι και έγινε νούμερο τέσσερα στον κόσμο. Δεδομένης της εξαιρετικής του φόρμας σε αυτό το Australian Open, ο Sinner ξεκίνησε τον τελικό στο Rod Laver Arena ως φαβορί, υπό το βλέμμα του ίδιου του 85χρονου Laver.

Ο Sinner πέρασε κυρίαρχα το τουρνουά: δεν έδωσε σετ στους πρώτους πέντε αγώνες του και ήταν στο γήπεδο έξι ώρες λιγότερο από τον Medvedev. Στα ημιτελικά πήγε ένα καλύτερο: ο Sinner νίκησε τον δέκα φορές νικητή Djokovic σε τέσσερα σετ.

Σε εκείνο τον αγώνα απέναντι στον πιο επιτυχημένο τενίστα (24 νίκες Grand Slam), ο Sinner δεν επέτρεψε ούτε ένα break point. Ο τελικός, ο πρώτος στη Μελβούρνη από το 2005 χωρίς Τζόκοβιτς, Ναδάλ ή Ρότζερ Φέντερερ, έγινε μια διαφορετική ιστορία. Μετά από λιγότερο από δώδεκα λεπτά, ο Μεντβέντεφ κατάφερε να κερδίσει ένα παιχνίδι στο οποίο ο Sinner σέρβιρε για πρώτη φορά.

Τακτική προσαρμογή Μεντβέντεφ

Ο Μεντβέντεφ, νικητής του US Open το 2021, είχε προσαρμόσει την τακτική του και απέδωσε. Στεκόταν πιο κοντά στη γραμμή βάσης και υπαγόρευε τα ράλι με επιθετικό παιχνίδι, στο οποίο ο Sinner δεν είχε απάντηση για πολύ καιρό.

Μετά το 6-3 στο πρώτο σετ, επεκτάθηκε γρήγορα στο δεύτερο, αναγκάζοντας τον Σίνερ όλο και πιο πίσω με δυνατά σουτ και καλό παιχνίδι στα δίχτυα. Με δύο παιχνίδια αγάπης και δύο διαλείμματα, ο Μεντβέντεφ πήρε γρήγορα το σετ, αλλά ο Σίνερ συνέχισε την πρόοδό του.

Ο Ιταλός έγινε πιο δυνατός, ειδικά στο σερβίς, και εκμεταλλεύτηκε πλήρως το αδύναμο παιχνίδι του Μεντβέντεφ με 5-4 στο τρίτο σετ για να πάρει ένα τέταρτο σετ.

Forehand

Ο Sinner ήταν ολοένα και πιο επιτυχημένος στην τοποθέτηση του forehand του και έτσι ήταν σε θέση να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον αντίπαλό του. Ο Μεντβέντεφ επέζησε από τις ευκαιρίες μπρέικ στα δύο πρώτα σερβίς παιχνίδια του, έχασε ένα μπρέικ πόιντ στο 3-3 και άφησε ξανά το σερβίς του στο 5-4. Ο Μεντβέντεφ φαινόταν κουρασμένος, ενώ ο Σίνερ άρχισε να παίζει καλύτερα.

Ο Ιταλός εκμεταλλεύτηκε το πρώτο του match point με νικητή forehand και στη συνέχεια απλώθηκε στο σκληρό γήπεδο της Rod Laver Arena.