Ο Τζόκοβιτς υποκλίνεται στη Μελβούρνη στον Σίνερ, ο οποίος παίζει τον τελικό με τον Μεντβέντεφ

WeLoveSports.grΤροποποιήθηκε

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς μπορεί να ξεχάσει τον ενδέκατο τίτλο του Australian Open φέτος. Ο 36χρονος Σέρβος νούμερο ένα στον κόσμο έχασε από τον Γιάννικ Σίνερ στα ημιτελικά: 1-6, 2-6, 7-6 (6), 3-6. Ο 22χρονος Sinner, νούμερο τέσσερα στον κόσμο, βρίσκεται για πρώτη φορά στην τελική μάχη τουρνουά Grand Slam.

Ο Ιταλός θα συναντήσει τον δύο φορές φιναλίστ Daniil Medvedev. Αργότερα, ο Ρώσος νίκησε τον Γερμανό Alexander Zverev σε 4 ώρες και 18 λεπτά: 5-7, 3-6, 7-6 (4), 7-6 (5), 6-3.

Απώλεια μετά από 2.195 ημέρες

Ο Τζόκοβιτς ήλπιζε να προσθέσει τον 25ο τίτλο του Grand Slam την Κυριακή και έτσι να περάσει μπροστά από τον Ράφαελ Ναδάλ (22) και τον Ρότζερ Φέντερερ (20), αλλά για πρώτη φορά σε 2.195 ημέρες έχασε έναν αγώνα στη Μελβούρνη. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: όταν ο Carlos Alcaraz τον νίκησε στον τελικό του Wimbledon πέρυσι, ήταν επίσης η πρώτη του ήττα σε 2.195 ημέρες στο Λονδίνο.

«Με ξεπέρασε», παραδέχτηκε ο Τζόκοβιτς στη συνέχεια. “Σοκαρίστηκα με το δικό μου επίπεδο με αρνητικό τρόπο. Αυτός είναι ένας από τους χειρότερους αγώνες Grand Slam που έχω παίξει ποτέ, απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Απλώς τα έκανε όλα καλύτερα σήμερα.”

Ο Sinner κερδίζει τον Djokovic και φτάνει για πρώτη φορά στον τελικό του Grand Slam

Τα πράγματα δεν κύλησαν ομαλά για τον Τζόκοβιτς στα πρώτα του ματς στη Μελβούρνη. Έπρεπε να εγκαταλείψει τα σετ απέναντι σε παίκτες με τους οποίους συνήθως δεν είχε κανένα πρόβλημα. Αλλά στον τέταρτο γύρο, ενάντια στον Γάλλο Adrian Mannarino, έδειξε την κλάση του και έχασε μόνο τρία παιχνίδια, μετά τα οποία ήταν πολύ δυνατός για τον Αμερικανό Taylor Fritz στους προημιτελικούς.

“Δεν ήμουν κοντά στην κορυφαία φόρμα μου σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά. Στα περισσότερα ματς έμεινα κάτω από τον μέσο όρο του επιπέδου που μπορώ να φτάσω στην Αυστραλία”, είπε ο Σέρβος. “Το να φτάσουμε σε έναν ημιτελικό είναι ωραίο, θα πει ο κόσμος. Αλλά πάντα στοχεύω στο υψηλότερο”.

Δεν δημιουργήθηκε ευκαιρία για διάλειμμα

Κόντρα στον Sinner, ο οποίος όχι μόνο τελείωσε το 2023 με νίκη επί του Djokovic στους τελικούς ATP, αλλά κέρδισε και το Davis Cup με την Ιταλία, ο Djokovic έμεινε πίσω από τους χρόνους από την αρχή. Έκανε πολλά περιττά λάθη (54 συνολικά) και ο Sinner ήταν σχεδόν άψογος στο σερβίς του. Ο Τζόκοβιτς δεν δημιούργησε ούτε μια ευκαιρία για μπρέικ στο ματς.

Μόνο στο τάι μπρέικ του τρίτου σετ ο Σέρβος μπόρεσε να επιτεθεί στο σερβίς του Sinner, αλλά δεν μπόρεσε να διατηρήσει το προβάδισμα αρκετές φορές. Στο 6-5 χρειάστηκε να αποκλείσει ακόμη και ένα match point. Αυτό λειτούργησε και τράβηξε το σετ προς το μέρος του.

Και οι δύο κορυφαίοι παίκτες έδειξαν πολύ ωραίο τένις κατά καιρούς, η κορυφαία φόρμα στην οποία βρίσκεται ο Sinner εδώ και αρκετό καιρό ήταν ο καθοριστικός παράγοντας. Στο τέταρτο σετ, ο Τζόκοβιτς έχασε νωρίς το σερβίς του και τελικά αυτή ήταν η απόφαση του αγώνα.

“Νομίζω ότι το σερβίς του έχει βελτιωθεί. Ξέρει πώς να βρίσκει τις γωνίες”, είπε ο Τζόκοβιτς για τον Sinner. “Κινείται επίσης απίστευτα καλά και παραμένει ήρεμος υπό πίεση. Πάντα πάλευε να κορυφωθεί στα μεγάλα παιχνίδια, αλλά τώρα όλα συνδυάζονται για αυτόν.”

Τρίτος τελικός Μεντβέντεφ

Για τον Μεντβέντεφ, θα είναι ο έκτος τελικός του σε ένα τουρνουά Grand Slam εναντίον του Sinner (ο Ρώσος προηγείται με 6-3 στις αντιμέτωπες συναντήσεις) και ο τρίτος του στη Μελβούρνη. Μόνο στο US Open του 2021 κέρδισε επίσης τον τίτλο.

Ο Μεντβέντεφ αντεπιτίθεται από δύο σετ πίσω και φτάνει στον τελικό του Australian Open

Ο Ρώσος νούμερο τρία στον κόσμο δυσκολεύτηκε αρχικά απέναντι στον πολύ καλοπαγμένο Ζβέρεφ, ο οποίος, όπως και στη νίκη του στον προημιτελικό κόντρα στον Κάρλος Αλκαράζ, έφτασε σε υψηλό επίπεδο. Ο Γερμανός έπαιξε σε υψηλό ρυθμό, έβρισκε συχνά δίχτυα και έκανε ελάχιστα λάθη.

Ο Μεντβέντεφ προσπάθησε, όπως κάνει συχνά, να κάνει το παιχνίδι σκληρό με πολύωρα και μερικές φορές εξαντλητικά ράλι. Αντάλλαξαν σουτ μεταξύ 40 και 51, αλλά ο Ζβέρεφ αρχικά κράτησε.

Ο Γερμανός μυρίστηκε νίκη στο τάι μπρέικ του τέταρτου σετ, στο οποίο σέρβιρε δύο φορές στο 5-4, αλλά ο Ρώσος κέρδισε το σετ με τρεις σερί πόντους.

Στη συνέχεια ο Μεντβέντεφ έκανε όλο και λιγότερα λάθη, ενώ ο Ζβέρεφ δεν μπορούσε πλέον να διατηρήσει το υψηλό του επίπεδο. Ένα περιττό λάθος του Γερμανού στο πρώτο match point του Μεντβέντεφ ήταν ένα ενδεικτικό τέλος σε έναν συναρπαστικό αγώνα που τελείωσε.