‘Ο Ayrton έχει μια υπέροχη παραλία’

WeLoveSports.gr

  • Joost Smedema

    redacteur Formule 1 στο Σάο Πάολο

  • Joost Smedema

    redacteur Formule 1 στο Σάο Πάολο

Een boom, midden op een van de heuveltjes van Cemitério Parque Morumbi. Προκειμένου να γίνει η έκρηξη αυτή, πρέπει να συνδεθεί με πολύ μεγάλα κυκλώματα στο γρασίδι.

Op deze begraafplaats midden in Sao Paulo vind je geen grafstenen, slechts die bronzen platen.

Onder de boom ligt een van de populairste Brazilianen uit de geschiedenis begraven. Ο Ayrton Senna, ο οποίος ήταν διάσημος πρωταθλητής στη Formule 1 μέχρι που το 1994, κατά τη διάρκεια της ζωής του, έπαθε ένα ατύχημα στο Grand Prix του Σαν Μαρίνο.

Een graf as all other

Na drie dagen van nationale rouw volgde een staatsbegrafenis, maar Senna wordt niet meer of minder opvallend herinnerd dan de duizenden other om hem heen.

Επίσης, για τον ίδιο μια χάλκινη θέση στο γρασίδι. Maar het graf is makkelijk te vinden, nobody wordt geëerd met zoveel bloemen as Senna. “Nets can mij scheiden van Gods liefde”, αναφέρεται στην ονομασία του.

Αυτός ο άνθρωπος ζει στο Morumbi, ένα μικρό χωριό στο Σάο Πάολο, το οποίο είναι γεμάτο με σπίτια και γήπεδα τένις ανάμεσα σε βίαια συγκροτήματα διαμερισμάτων. De meeste reuring op straat wordt veroorzaakt door politiemotoren die de coureurs van hun vijfsterrenhotel, vlak bij de begraafplaats, naar het circuit begeleiden.

Ze zouden te voet naar het graf kunnen. Ο Senna παίζει ακόμα έναν σημαντικό ρόλο στο paddock, το όνομά του είναι εδώ και καιρό στις διασκέψεις.

‘Enige idool dat I’ve been gone’

“Ayrton is het enige idool dat ik ooit heb gehad”, λέει ο Charles Leclerc, ο οποίος γεννήθηκε πριν από τριάμισι χρόνια μετά την απόκτησή του. “Είμαι γεννημένος από την οικογένειά τους και μπορώ να αποκτήσω ένα από τα αυτοκίνητα και τα αλεξίπτωτά τους. Αυτό ήταν πολύ συγκινητικό, το θεώρησα πραγματικά μια ξεχωριστή στιγμή”.

Ο Lewis Hamilton άφησε τον Senna ως είδος που έτρεχε σε αγώνες και ήταν γεμάτος απορίες από την αρχή της καριέρας του στη Formula 1. “Ο Senna είναι ένα τεράστιο γεγονός για όλους μας. Όταν έρχεσαι στη Βραζιλία, αισθάνεσαι ότι είσαι σίγουρος για αυτό”.

Ο Χάμιλτον ξεπέρασε το Formule 1-mijlpalen που ο Senna είχε ξανακάνει και έγινε πριν από ένα χρόνο uitgeroepen to ereburger van Brazilië. “Είμαι οπαδός της χώρας, της κουλτούρας. Όταν έκανα το παιχνίδι της FIFA με τον αδελφό μου, αυτός ήταν για την Αγγλία και εγώ για τη Βραζιλία”.

“Στον πρώτο μου παγκόσμιο τίτλο το 2008 δεν ήμουν ούτε εγώ ο νικητής του αγώνα με τον Φελίπε Μάσα. Όμως είχα πολύ θάρρος και εμπιστοσύνη”. Ο Χάμιλτον ως αντίπαλος του Σένα πήγε με ένα μικρό πηδάλιο, όπως και ο Σένα, και έφυγε από εκεί.

Με τις εσωτερικές κατοικίες του Σάο Πάολο στο πίσω μέρος του δρόμου, οι λόφοι των πλατειών ξεκινούν από το κέντρο της πόλης. Τα πολλά χωράφια είναι γεμάτα από καινούργια φυτά ή από ένα λουλούδι.

Δεν είναι τόσο ωραίο αυτό το μέρος. Een dag eerder, op Allerzielen (2 november), worden de overledenen herdacht en in het overwegend katholieke Brazilië is dat voor veel mensen reden een begraafplaats te bezoeken.

Το Ayrton έχει μια πολύ ωραία παραλία, πολύ ωραία.

Mark Webber

Op een paar tuinmannen en een enkele bezoeker na is de begraafplaats leeg. Op de heuvel bij Senna’s graf staat alleen de 21-jarige Formule 1-liefhebber Lucas.

Για πρώτη φορά βρίσκεται στις εξέδρες των grand prix της χώρας του και εκεί κάνει μια αναφορά στο σκίτσο του Senna. “Έχω μια φωτογραφία με πράγματα που θέλω να δω. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο.”

“Kijk die vlaggen tussen de bloemen. Τσίλι, Ουρουγουάη και Βραζιλία, φυσικά. Ze komen van overal. Εγώ δεν έχω ξαναδεί τον Senna, αλλά αυτό δεν πρέπει να σταματήσει όταν πηγαίνεις στο grand prix”.

Ο Lucas σφάζει ένα μπράτσο και στέκεται προς το γράφημα, όταν έρχεται ένας νέος παίκτης. Een bekend gezicht: Mark Webber, ο νεόκοπος grandprixwinnaar. Ο Γουέμπερ βγάζει μια δύσκολη στιγμή για τον εαυτό του, όταν αυτός τον αφήνει έξω. “Ο Ayrton έχει μια πολύ ωραία θέση, πολύ καλή”.

Ο Webber ταξίδεψε από το 2002 μέχρι και το 2013 στη Formule 1 και ήταν τρεις φορές τελευταίος στην κατάταξη των WK. “Ήμουν εκεί όταν ο Senna κέρδισε τον πρώτο του αγώνα, το 1993 στην Αδελαΐδα, με τον πατέρα μου. Ήμουν 17 ετών και το θεωρούσα υπέροχο”, λέει.

“Αυτό δεν έπρεπε να γίνει”, είπε ο Webber στα χείλη του, τρομαγμένος από το ατύχημα στην πίστα της Imola. Δεν είναι ακόμα εδώ. Σε μια συνέντευξη δεν του έχει μείνει κανένα ίχνος. Ούτε εδώ, ούτε εκεί. Είναι καλά.

Ο Lucas βγάζει τον Webber έξω, ο οποίος με το αυτοκίνητό του, το οποίο του έδωσαν, για να τον αφήσει να φύγει και να τον αφήσει να φύγει. “Grande Mark.”

“I had eigenlijk wel een foto met him willen maken, maar daar was dit niet echt het moment for.”