Ο Medjedovic είναι το μέλλον του τένις της Σερβίας, χάρη στον Djokovic

WeLoveSports.gr

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς εξακολουθεί να κυριαρχεί στο διεθνές τένις ανδρών, αλλά στο βάθος ο Σέρβος έχει περιποιηθεί μόνος του τον συμπατριώτη του Χαμάντ Μετζέντοβιτς για να αναλάβει τον ρόλο του στο μέλλον.

Ο 20χρονος Medjedovic κέρδισε το Next Gen ATP Finals στη Τζέντα το περασμένο Σαββατοκύριακο, το τουρνουά στο τέλος της χρονιάς για τους καλύτερους τενίστες κάτω των 21 ετών. Και αυτό είναι καλό. Ο νικητής αυτής της επικερδούς εκδήλωσης επίδειξης, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2017, είναι ένας καλός προγνωστικός παράγοντας για το μέλλον.

Στο παρελθόν, οι Στέφανος Τσιτσιπάς (2018), Jannik Sinner (2019) και Carlos Alcaraz (2021), μεταξύ άλλων, κέρδισαν την παραλλαγή ταλέντων του ATP Finals. Αυτή η τριάδα ανήκει πλέον στην απόλυτη κορυφή του τένις.

Μένει να δούμε αν ο Medjedovic θα ακολουθήσει ποτέ τα βήματα αυτών των κορυφαίων παικτών, αλλά είναι μια αρχή. «Όταν βλέπεις ποιος έχει κερδίσει τους τελικούς του Next Gen ATP στο παρελθόν, σου δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση για την επόμενη σεζόν», είπε ο Medjedovic.

Ένα “μεγάλο παιχνίδι”

Ο Medjedovic δεν είναι στυλίστας όπως ο πλέον συνταξιούχος Roger Federer ή ένας μαχητής όπως ο Rafael Nadal, αλλά ο νεαρός Σέρβος δίνει μεγάλη δύναμη στο παιχνίδι του. Ένα «μεγάλο παιχνίδι» όπως το λένε στην ορολογία του τένις. Στις μέρες μας, αυτός ο τρόπος παιχνιδιού είναι μια σημαντική προϋπόθεση για να μπορέσεις να αγωνιστείς στο σύγχρονο επαγγελματικό τένις.

Ο αριθμός 113 της παγκόσμιας κατάταξης βασίζεται κυρίως στο σερβίς του με σερβίς περίπου 225 χιλιομέτρων την ώρα και είναι επικίνδυνος με τα δυνατά σουτ του από τη γραμμή βάσης.

Εκτός από τις ιδιότητες που αναφέρθηκαν, ο Medjedovic έχει επίσης πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ειδικά σωματικά.

Πέρυσι στο Ρολάν Γκαρός και στο Γουίμπλεντον, ο Μετζέντοβιτς πέρασε με επιτυχία τα προκριματικά, αλλά στη συνέχεια είχε λίγη ενέργεια για να παίξει σημαντικό ρόλο στον πρώτο γύρο της κύριας διοργάνωσης. Ο Μετζέντοβιτς αναγνωρίζει ότι αυτό πρέπει να αλλάξει στο μέλλον. «Πρέπει πραγματικά να βελτιωθώ σωματικά, αλλά θα χρησιμοποιήσω την προετοιμασία μου για τη νέα σεζόν για αυτό», λέει ο τενίστας, τον οποίο προπονεί ο πρώην επαγγελματίας τενίστας Viktor Troicki, κάποτε νούμερο 12 στον κόσμο.

Συμβουλή από τον Τζόκοβιτς

Ο τενίστας μπορεί πάντα να επικοινωνήσει με τον Τζόκοβιτς για συμβουλές. Ο Medjedovic θεωρεί τον 24 φορές πρωταθλητή Grand Slam μέντορά του. Σε ηλικία δέκα ετών, τον σύστησε στον Τζόκοβιτς ο προπονητής του Μπόγκνταν Ομπράντοβιτς, πρώην αρχηγός του Davis Cup της Σερβίας.

“Αυτή ήταν η καλύτερη στιγμή της ζωής μου εκείνη την εποχή. Ήταν μόνο λίγες προτάσεις, αλλά ήμουν τόσο περήφανος που μπόρεσα να μιλήσω με τον Νόβακ”, θυμάται ο Μετζέντοβιτς.

Ο Τζόκοβιτς φροντίζει τον Μετζέντοβιτς εδώ και αρκετά χρόνια, ο οποίος μπορεί να βασιστεί σε μεγάλη υποστήριξη από τον παγκοσμίου φήμης συμπατριώτη του σε ρούχα, χρήματα και εγκαταστάσεις. Για παράδειγμα, η ακαδημία τένις του Djokovic στο Βελιγράδι είναι μια σημαντική βάση για τον Medjedovic.

“Ο Νόβακ κάνει πραγματικά ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον Χαμάντ με κάθε τρόπο, τόσο οικονομικά, ψυχικά όσο και κοινωνικά”, είπε ο πατέρας του Μετζέντοβιτς το 2022. “Ο Νόβακ μου είπε επίσης ότι το κάνει αυτό για να υποστηρίξει ταλαντούχους τενίστες. Ελπίζει ότι ο Χαμάντ θα το κάνει επίσης αυτό σε ένα μακρινό μέλλον, για να περάσουμε κάτι ο ένας στον άλλον».

Από μόνοι τους

Ο Μετζέντοβιτς πλέον στέκεται όλο και περισσότερο στα πόδια του, αλλά λατρεύει κάθε στιγμή με τον Τζόκοβιτς. Για παράδειγμα, πρόσφατα βρέθηκαν μαζί στην προπόνηση σχεδόν καθημερινά στο Davis Cup στη Μάλαγα. Και έρχονται κι άλλα.

Οι Djokovic και Medjedovic θα συμμετάσχουν για λογαριασμό της Σερβίας στο United Cup στην Αυστραλία στα τέλη Δεκεμβρίου, ένα εθνικό τουρνουά για μικτές ομάδες. Για τον Medjedovic σημαίνει μια νέα εμπειρία με τον καλύτερο μέντορα που θα μπορούσατε να επιθυμήσετε.