Ο Verstappen αναστενάζει καθώς κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το “σπουδαίο αυτοκίνητο” της Red Bull

WeLoveSports.gr

  • Louis Dekker

    Ρεπόρτερ της Φόρμουλα 1

  • Louis Dekker

    Ρεπόρτερ της Φόρμουλα 1

Τα στατιστικά στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Ο Μαξ Φερστάπεν οδεύει προς την ένατη συνεχόμενη νίκη του σε γκραν πρι και το 100ό του βάθρο στη Formula 1 στη Σαουδική Αραβία. Στα χαρτιά, δύσκολα μπορεί να πάει στραβά: για 42 διαδοχικούς αγώνες, ο οδηγός-ρεκόρ της Red Bull δεν έχει εγκαταλείψει.

Αλλά στην Τζέντα, όπου θα διεξαχθεί το Σάββατο το δεύτερο GP της σεζόν, σχεδόν κανείς δεν μιλάει για το σερί νικών του τριπλού παγκόσμιου πρωταθλητή ή για το εντυπωσιακό διπλό που πέτυχε η αγωνιστική του ομάδα στον αγώνα έναρξης της σεζόν στο Μπαχρέιν το περασμένο Σάββατο.

Όχι, όλα αφορούν την αναστάτωση στο εσωτερικό της κορυφαίας ομάδας. Η αναταραχή γύρω από το αφεντικό της ομάδας Christian Horner, που βρίσκεται σε σύγχυση εξαιτίας καταγγελιών για διασυνοριακή συμπεριφορά, κυριαρχεί στα πάντα.

Ο Verstappen προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από αυτό όσο το δυνατόν περισσότερο. “Προτιμώ να μιλάω για το σπουδαίο μονοθέσιο που έχουμε κατασκευάσει, αλλά τις τελευταίες ημέρες κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την RB20”, αναστέναξε ο 26χρονος από το Μονακό. “Ανυπομονώ για μια σπουδαία σεζόν”.

Ημιτελείς δουλειές

Είναι δουλειά χωρίς ελπίδα. Δεκάδες δημοσιογράφοι είναι έτοιμοι να πριονίσουν τον παγκόσμιο πρωταθλητή για το χρονίζον ζήτημα. Ειδικά από τη στιγμή που ο πατέρας του, από όλους τους ανθρώπους, ήταν τόσο έντονα εναντίον του αθωωθέντος Horner στο Μπαχρέιν.

“Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Συμπεριφέρεται σαν θύμα, ενώ είναι ο υπαίτιος”, ξεσπάθωσε ο Jos Verstappen μετά τον αγώνα. “Αυτή η κατάσταση δεν είναι καλή για την ομάδα και απομακρύνει τους ανθρώπους. Θα εκραγεί”.

“Δεν ξέρω. Ελπίζω πως όχι. Δεν θα έπρεπε να είναι δυνατόν”, απάντησε ο Max Verstappen όταν ρωτήθηκε αν η ομάδα του θα μπορούσε να διαλυθεί διαφωνώντας. “Είναι μια ισχυρή εταιρεία, μια ισχυρή αγωνιστική σταθερά με πολύ καλούς ανθρώπους. Και αν το είπε ο πατέρας μου, πρέπει να αισθάνεται πραγματικά έτσι”.

“Δεν τον έχω ρωτήσει αν εξακολουθεί να στέκεται στις δηλώσεις του, αλλά τον καταλαβαίνω πολύ καλά. Τηλεφωνούμε κάθε μέρα, ξέρω πώς είναι. Ειλικρινής, αλλά δεν λέει ψέματα. Ο κόσμος κάνει εικασίες για αυτό, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φτιάχνουν ιστορίες για το γιατί είπε κάτι. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα με αυτό”.

Στενή σχέση

Ένα πράγμα ξέρει σίγουρα ο Verstappen. Ο στενός δεσμός με τον πατέρα του και μάνατζέρ του Raymond Vermeulen είναι αδιαπραγμάτευτος. “Μιλάμε πολύ μεταξύ μας. Είμαστε μια ομάδα και θα είμαστε πάντα. Δεν βλέπω τον εαυτό μου στη Formula 1 χωρίς αυτούς”.

Ο ηγέτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου συνεχίζει να τονίζει ότι ο αντίκτυπος της αναστάτωσης πάνω του δεν είναι τόσο άσχημος. “Δεν είναι ότι δεν αντιλαμβάνομαι τίποτα, αλλά μπορείτε να δείτε από τα αποτελέσματα των αγώνων ούτως ή άλλως ότι έχει μικρή επίδραση στην απόδοσή μας ως ομάδα. Φυσικά και δεν είναι ιδανικό. Θα προτιμούσες να μην περνάς τέτοιες στιγμές, αλλά καταφέρνουμε να συγκεντρωθούμε καλά”.

Εσωτερική επίλυση

Ο Verstappen επίσης δεν θέλει να γνωρίζει τα πάντα. “Δεν ξέρω τι όλα συμβαίνουν και αποφασίζονται πιο ψηλά. Δεν μου αρέσει να μιλάω για τέτοια πράγματα. Είμαι απλά ο οδηγός και επικεντρώνομαι στη δουλειά μου στο κόκπιτ. Ελπίζω να μπορέσουμε να τραβήξουμε μια γραμμή κάτω από όσα ειπώθηκαν και συνέβησαν στο Μπαχρέιν. Αν υπάρχει… θέματα είναι, προσπαθούμε να τα επιλύσουμε εσωτερικά εντός της ομάδας”.

Ένας δημοσιογράφος επιχειρεί. “Μπορείτε να συνεχίσετε να αγωνίζεστε εδώ αν ο Κρίστιαν παραμείνει αφεντικό της ομάδας;”

Ο Verstappen απαντά ψύχραιμα και νηφάλια. “Λοιπόν, είμαστε και οι δύο εδώ τώρα επίσης. Έχω διαβάσει πολλές ιστορίες σχετικά με αυτό, αλλά θα ήθελα ένα πιο ήσυχο Σαββατοκύριακο από το Μπαχρέιν. Ένα μέρος όπου όλοι θα αισθάνονται άνετα και θα μπορούν να δουλέψουν καλά”.

Κάποιες διαφωνίες είναι απλά ανεπίλυτες, πιστεύει ο Verstappen. “Ο καθένας πρέπει να είναι αρκετά άντρας για να βγει από αυτό. Έτσι πάει το πράγμα. Ούτε εγώ συμφωνώ πάντα με τα πάντα και με όλους. Μερικές φορές μια συζήτηση είναι καλό πράγμα. Μπορείς επίσης να αποφασίσεις ότι δεν συμφωνείς με τον άλλον, αρκεί να είναι με σεβασμό. Αυτό συμβαίνει σε κάθε σχέση”.

Η τελευταία ερώτηση είναι η ερώτηση-κλειδί. Θα υπηρετήσει ο Verstappen το συμβόλαιό του μέχρι το 2028; Ή είναι ρεαλιστικό ένα φλερτ με τη Mercedes, τώρα που ο επτά φορές πρωταθλητής Λιούις Χάμιλτον φεύγει για τη Ferrari;

“Κατ’ αρχήν, θα μείνω. Αυτή είναι η πρόθεση και γι’ αυτό υπέγραψα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Δεν μπορούν να προβλεφθούν τα πάντα. Κανείς δεν περίμενε ότι ο Λιούις θα έφευγε”.

Κράτηση

Ο Verstappen εξέφρασε έτσι τις επιφυλάξεις του. “Φυσικά εξαρτάται από την απόδοση. Μπορεί η ομάδα να μου δώσει ένα καλό μονοθέσιο; Το 2026, με τους νέους κανονισμούς, αυτό μπορεί να παίξει ρόλο”.

Αλλά τα λόγια του απηχούν κυρίως την πίστη του Verstappen στην αγωνιστική του σταθερά. “Ξέρω τι σήμαιναν για μένα στην καριέρα μου. Απολαμβάνω τον εαυτό μου εδώ, απολαμβάνω αυτό το κλαμπ ανθρώπων και είμαι χαλαρός”.

“Όσο αποδίδουμε, δεν υπάρχει λόγος να φύγω, αλλά εκατό τοις εκατό βεβαιότητα δεν υπάρχει”.