Ο Verstappen βασιλεύει στην Ισπανία και παίρνει την pole position, ο De Vries δέκατος τέταρτος

WeLoveSports.grsΤροποποιήθηκε

Ο Max Verstappen έδειξε για άλλη μια φορά στην Ισπανία ότι είναι ο άνθρωπος που μπορεί να κερδίσει αυτή τη σεζόν στη Formula 1. Στο Circuit de Barcelona-Catalunya, ο Ολλανδός κατέκτησε την τέταρτη pole position της χρονιάς αφού ήταν επίσης ταχύτερος σε τρεις ελεύθερες προπονήσεις.

Όταν τα φώτα σβήσουν γύρω στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής για το έβδομο γκραν πρι της σεζόν, ο Verstappen θα βρει τον Carlos Sainz (Ferrari) δίπλα του στη δεύτερη θέση. Τρίτος ξεκινάει ο Lando Norris (McLaren).

Ο οδηγός της AlphaTauri, Nyck de Vries, ο οποίος ήταν επίσης σε καλή κατάσταση αυτό το Σαββατοκύριακο μετά από μια δυνατή επίδοση στο Μονακό την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε τον δέκατο τέταρτο ταχύτερο χρόνο στην Ισπανία.

Οι κατατακτήριες αποδείχθηκαν απογοητευτικές για τον οδηγό της Ferrari, Charles Leclerc. Το Monegask αντιμετώπιζε προβλήματα και δεν πέτυχε περισσότερο από τη δέκατη ένατη φορά στην πρώτη προκριματική περίοδο. Η τελευταία φορά που ο Leclerc δεν κατάφερε να περάσει το Q1 ήταν πριν από 82 GP.

Δείτε τις αντιδράσεις από τα αφεντικά των ομάδων Frédéric Vasseur (Ferrari) και Zak Brown (McLaren) παρακάτω:

Ενώ ο Λεκλέρκ αντιμετώπιζε προβλήματα με το αυτοκίνητό του, πολλοί άλλοι οδηγοί είχαν κυρίως προβλήματα με την πίστα στην πρώτη συνεδρία. Επειδή έβρεχε ελαφρά, η πίστα αποδείχτηκε πολύ ολισθηρή σε ορισμένα σημεία. Αυτό έκανε τον Alexander Albon και τον Valtteri Bottas να καταλήξουν στην παγίδα με τα χαλίκια. Ο Φερνάντο Αλόνσο σούταρε έξω από την πίστα και ο Ντε Βρις γύρισε δύο φορές.

Όταν η πίστα στέγνωσε στο τέλος της συνεδρίας, ο Verstappen το πίστεψε, αλλά οι άλλοι οδηγοί το έκαναν για λίγο. Ο Ολλανδός έπεσε στην ένατη θέση και ο Λιούις Χάμιλτον αποδείχθηκε ταχύτερος. Ο Leclerc έπεσε στην άκρη και ο Pérez ήταν τυχερός που μόλις του επέτρεψαν να περάσει στη δεύτερη συνεδρία στη δέκατη πέμπτη. Ο De Vries πέρασε όγδοος.

Σε εκείνη τη δεύτερη συνεδρία τα πράγματα πήγαν στραβά για τον Πέρεθ. Ο Μεξικανός πυροβόλησε στην παγίδα με τα χαλίκια κατά τη διάρκεια του γρήγορου γύρου του στην πίστα και στη συνέχεια έπρεπε να δοκιμάσει με βρώμικα λάστιχα. Δεν μπόρεσε να βελτιώσει τον χρόνο του και ως εκ τούτου έχασε την τελευταία συνεδρία. Ξεκινά ενδέκατος.

Ο Verstappen πήγε γρηγορότερα στην καθοριστική φάση των προκριματικών και σημείωσε έναν εξαιρετικά γρήγορο χρόνο στην πρώτη του προσπάθεια. Το 1.12.272 του αποδείχθηκε μακράν ο ταχύτερος χρόνος, ο Sainz έφτασε πιο κοντά, αλλά έπρεπε να παραδεχτεί το 0.462 στον Ολλανδό.

Ο Λάντο Νόρις σημείωσε τον τρίτο ταχύτερο χρόνο, μετά τον οποίο ο Βερστάπεν μπόρεσε να ματαιώσει πρόωρα την τελευταία του προσπάθεια. «Όχι τόσο άσχημα», απάντησε ψύχραιμα από το ραδιόφωνο.

«Το αυτοκίνητο ήταν πολύ καλό», είπε λίγες στιγμές αργότερα όταν πήρε συνέντευξη στην πίστα. “Οι κατατακτήριες ξεκίνησαν λίγο δύσκολες λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά όταν έγινε πιο στεγνό το μονοθέσιο πέταξε πάνω από την πίστα. Ήταν πολύ ωραίο να οδηγείς σήμερα.”

Ο Carlos Sainz sr δεν πιστεύει ότι ο γιος του – που ξεκινάει από τη δεύτερη θέση – έχει πολλές πιθανότητες να δυσκολέψει τον Verstappen την Κυριακή:

Η τρίτη δωρεάν προπόνηση για το Ισπανικό GP παρείχε λίγες πληροφορίες σχετικά με την καθαρή ταχύτητα, αλλά οι οδηγοί της Formula 1 που ανέλαβαν δράση το απόγευμα του Σαββάτου έμαθαν περισσότερα για την απόδοση των αυτοκίνητων τους σε βρεγμένες συνθήκες.

Η τελευταία προπόνηση διεκόπη γρήγορα όταν ο Logan Sargeant πυροβολήθηκε δυνατά εκτός πίστας. Ο οδηγός της Williams κατέληξε στην παγίδα με τα χαλίκια και η κόκκινη σημαία υψώθηκε. Μετά από καθυστέρηση λιγότερο από δέκα λεπτά, η συνεδρία συνεχίστηκε, αλλά μέχρι τώρα είχε αρχίσει να βρέχει στο σιρκουί.

Ο Verstappen είχε ήδη σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο εκείνη τη στιγμή. Λόγω της βροχής κανείς δεν ήρθε πια εκεί. Το ερώτημα είναι αν κάποιος θα μπορούσε να συμβαδίσει με τον δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή σε ξηρές συνθήκες, γιατί ο Verstappen ήταν πολύ κυρίαρχος όλο το Σαββατοκύριακο μέχρι στιγμής. Ήταν επίσης μακράν ο ταχύτερος στις δύο πρώτες ελεύθερες προπονήσεις την Παρασκευή.

Όπως και στην πρώτη ελεύθερη προπόνηση, ο συμπαίκτης του Verstappen, Sergio Pérez, ήταν ο δεύτερος, 0,250 δευτερόλεπτα πίσω από τον Ολλανδό. Ο Nyck de Vries (AlphaTauri) σημείωσε τον δωδέκατο ταχύτερο χρόνο λίγο περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο πίσω από τον Verstappen.

Στο τέλος της προπόνησης, ο Ολλανδός έδειξε τη δυσαρέσκειά του μέσω του ενσωματωμένου ραδιοφώνου. Ενώ όλοι οι οδηγοί ήθελαν να φτιάξουν κάτι από αυτό στην πίστα στεγνώματος, ο οδηγός της Red Bull τελείωσε με αυτό.

«Δεν νιώθω άνετα να πάω στα άκρα σε αυτές τις συνθήκες, νομίζω ότι είναι κρίμα», είπε. Η ομάδα του τον ενθάρρυνε να προσπαθήσει γιατί το έκανε και το υπόλοιπο γήπεδο. «Δεν με νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι, δεν έχει νόημα…»