Ο Verstappen ισοφαρίζει τον Senna στον Καναδά • Εκατοστή νίκη στο GP για τη Red Bull

Ολοκληρώνουμε αυτό το blog με τη νέα βαθμολογία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο οποίο ο Verstappen είναι πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Θα είμαστε ξανά κοντά σας σε δύο εβδομάδες με το Grand Prix της Αυστρίας. Μέχρι τότε!

Φερστάπεν: «Φανταστική η 100η νίκη της Red Bull»

Μετά τη νίκη του στον Καναδά, ο Max Verstappen ονόμασε αυτό το όμορφο στατιστικό για τη Red Bull. Η αγωνιστική ομάδα κατέγραψε την 100η νίκη στην ιστορία. “Δεν ήταν εύκολος αγώνας. Είχα πολύ λίγο κράτημα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά το γεγονός ότι κέρδισα την 100η νίκη είναι φανταστικό. Ποτέ δεν τόλμησα να ονειρευτώ τέτοιους αριθμούς πριν.”

‘Γκραν Σλαμ’

Παρεμπιπτόντως, αυτό είναι το δεύτερο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο που ο Verstappen παίρνει ένα ‘grand slam’. Αυτό σημαίνει ότι ήταν ο ταχύτερος στην πρακτική, στις κατατακτήριες και στον αγώνα και ότι οδήγησε επίσης τον ταχύτερο γύρο.

Καναδάς GP | 65/70 Μονομαχία Νόρις και Μπότας

Η μάχη φαίνεται να έχει τελειώσει στο μέτωπο. Στη μεσαία γραμμή, ο Νόρις και ο Μπότας αγωνίζονται για το P9.

Ο Μπότας πίεσε μερικές φορές, αλλά δεν το ξεπέρασε ακόμα,

Καναδάς GP | 60/70 Ο Verstappen ήταν στην κορυφή για την αιωνιότητα

Ένα αστείο στατιστικό: ο Verstappen οδηγεί τώρα 216 γύρους στη σειρά.

Αναμφίβολα θα υπάρξουν ακόμη δέκα σήμερα.

Καναδάς GP | 57/70 Τέλος αγώνα για τον Ράσελ

Ο Ράσελ πρέπει να σταματήσει να αγωνίζεται. Υπάρχει πρόβλημα στο φρένο με το αυτοκίνητό του.

Ο Άλμπον γελάει στο μανίκι του από το P7.

Καναδάς GP | 55/70 Χειριστήρια Verstappen

Ο Verstappen ήταν επίσης ανώτατος στον Καναδά μέχρι στιγμής. Τώρα είναι επτά δευτερόλεπτα μπροστά από τον Αλόνσο.

Η 41η νίκη του στο GP και ο αγώνας με τον αριθμό των νικών του Senna πλησιάζει πολύ.

Καναδάς GP | 52/70 Ο Αλμπόν μονομαχεί με τον Ράσελ

Ο Άλμπον και ο Ράσελ παλεύουν για το P7. Ο πρώτος έχει υπερασπιστεί τη θέση του με θέρμη μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, δεν θα είναι εύκολο για τον Άλμπον να κρατήσει πίσω τον Ράσελ.

Καναδάς GP | 48/70 Λάθος Αλόνσο

Στην όγδοη γωνία ο Αλόνσο μπαίνει στην ομίχλη. Ο Ισπανός βγαίνει για λίγο εκτός πίστας.

Τελειώνει καλά, αλλά πίσω του οι Hamilton και Leclerc πλησιάζουν με γοργούς ρυθμούς.

Καναδάς GP | 46/70 ο Magnussen πέρασε από τον De Vries

Μετά τη σύγκρουσή τους πριν από δεκαπέντε λεπτά, νέα μονομαχία μεταξύ Magnussen και De Vries. Ο πρώτος κερδίζει, γιατί ο Magnussen περνάει τον De Vries με φρέσκα λάστιχα.

Ο Ολλανδός από το AlphaTauri βρίσκεται στη δέκατη ένατη θέση.

Καναδάς GP | 42/70 Οι τρεις πρώτοι στα πιτ

Φερστάπεν, Αλόνσο και Χάμιλτον βρίσκονται στα πιτς για δεύτερη φορά. Ακριβώς όπως ο Χάμιλτον, ο Βερστάπεν θα συνεχίσει με μεσαία ελαστικά. Ο Αλόνσο στα σκληρά.

Καναδάς GP | 34/70 Μια σταγόνα βροχής πέφτει

Δεν είναι πολύ, αλλά έχει γίνει λίγο βροχερό. Το αν θα έχει αντίκτυπο στον αγώνα μένει να φανεί.

Καναδάς GP | 30/70 Ο Βερστάπεν απομακρύνεται

Ο Verstappen έκανε επίσης ένα κενό με τους διώκτες του μετά την επανεκκίνηση. Ο Αλόνσο είναι πάνω από τέσσερα δευτερόλεπτα πίσω του.

Δηλώνει μέσω του ενσωματωμένου ραδιοφώνου ότι έχει ελάχιστη πρόσφυση στα σκληρά ελαστικά του.

Καναδάς GP | 26/70 Ο Pérez ανεβαίνει

Από το P12, ο Pérez ανέβηκε στην έκτη θέση. Τώρα οδηγεί πίσω από τις Ferrari του Sainz και του Leclerc.

Ο Μεξικανός έχει αποκαταστήσει τη χειρότερη ζημιά από τις κακές του κατατακτήριες.

Καναδάς GP | 20/70 Ενδιάμεση θέση

Μετά από είκοσι γύρους, η πρώτη πεντάδα μοιάζει με αυτό:

1. Verstappen
2.Χάμιλτον
3. Αλόνσο
4.Leclerc
5. Sainz

Ο Verstappen έχει μόλις δύο δευτερόλεπτα μπροστά από τον Hamilton.

Καναδάς GP | 14/70 Αυτοκίνητο ασφαλείας

Είμαστε τώρα με ένα αυτοκίνητο ασφαλείας. Δεδομένης της ζημιάς στο μονοθέσιο του Russell – αρκετά εξαρτήματα πέταξαν στην πίστα – αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.

Το γεγονός ότι ο Ράσελ δεν τα παράτησε είναι αυτό.

Καναδάς GP | 9/70 Οδηγούμε ξανά

Και έφυγε το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας. Ο Verstappen είναι πάνω από τρία δευτερόλεπτα μπροστά από τον διώκτη Hamilton.

Το Piastri μόλις προσπέρασε όμορφα το Hülkenberg.

Καναδάς GP | 5/70 ο Φερστάπεν στο προβάδισμα

Ο Verstappen έβαλε τον Hamilton στα δύο δευτερόλεπτα. Ο ισχύων παγκόσμιος πρωταθλητής οδηγεί αυτή τη στιγμή τους ταχύτερους χρόνους γύρου.

Σχεδόν όλοι οι οδηγοί χρησιμοποιούν μεσαία ελαστικά. Από τους κορυφαίους, ο Pérez είναι ο μόνος που επέλεξε το σκληρό ελαστικό.

Καναδάς GP | 2/70 Ο Μάγκνουσεν ξεφεύγει καλά

Τι συμβαίνει… Ο Μάγκνουσεν προσπερνά τον τοίχο, αλλά κρατά το αυτοκίνητό του υπό έλεγχο αρκετά.

Εν τω μεταξύ, ο Verstappen έχει τακτοποιήσει τις υποθέσεις του και ο Sainz και ο Pérez αγωνίζονται για την P11.

Καναδάς GP | 1/70 Πάμε!

Το Γκραν Πρι του Καναδά ξεκίνησε. Ο Verstappen είχε καλή αρχή και διατηρεί την πρώτη θέση.

Πίσω του ο Χάμιλτον πέρασε αμέσως τον Αλόνσο.

Ο ήλιος λάμπει στο πλέγμα

Στον ήλιο τα αυτοκίνητα ετοιμάζονται στην πίστα. Νωρίτερα αυτό το Σαββατοκύριακο, η βροχή έπαιξε σημαντικό ρόλο στις προπονήσεις και στις κατατακτήριες.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα φαίνεται απλώς να παραμένει στεγνό.

Ποιος μπορεί επίσης να κερδίσει ένα GP; “Alonso”

Η Red Bull Racing είναι επτά στις επτά αυτή τη σεζόν. Εκατό τοις εκατό σκορ. Ο Verstappen δεν περιμένει από την ομάδα του να κερδίσει όλους τους αγώνες φέτος. «Πάντα κάτι πάει στραβά σε μια σεζόν που δεν μπορείς να ελέγξεις».

Εάν ο Verstappen δεν μπορεί να κερδίσει έναν αγώνα για οποιονδήποτε λόγο, ποιος ελπίζει ότι θα κερδίσει; «Φερνάντο Αλόνσο», ακούγεται χωρίς αμφιβολία. “Θα του άξιζε. Ο Φερνάντο δεν τα παράτησε ποτέ. Μπορείτε να δείτε ότι αγαπάει το άθλημα, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια στη μεσαία γραμμή.”

«Μπορεί να χάσεις λίγη από αυτή την αγάπη, αλλά εξακολουθεί να είναι πραγματικός δρομέας».

Ο Verstappen έκανε υπερωρίες την Παρασκευή

Δεν πάνε όλα ομαλά στο Red Bull Racing. Ο Max Verstappen μπορούσε να βρεθεί στην πίστα μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής για να αναζητήσει βαθμούς για βελτίωση με τους μηχανικούς του, αφού οι ελεύθερες προπονήσεις δεν πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο.

Το τεχνικό επιτελείο πρέπει να αποχωρήσει από τη μάντρα στις 10 το βράδυ, αλλά ο διαθέσιμος χρόνος έχει σχεδόν χρησιμοποιηθεί. Επίσης από τον Verstappen. “Υπάρχουν μέρες που όλα πάνε καλά. Μετά λέω: “Παιδιά, τα λέμε αύριο. Αν υπάρχει κάτι, απλώς κάντε εφαρμογή ή τηλεφωνήστε”. Την Παρασκευή χρειαζόμασταν λίγο περισσότερο και μετά πρέπει να είστε εκεί.”

Τα προβλήματα της Παρασκευής λύθηκαν το Σάββατο. “Δεν είχαμε το ταχύτερο αυτοκίνητο την Παρασκευή. Χρειαζόμασταν πραγματικά να βελτιώσουμε κάτι και το κάναμε.”

Pérez για Verstappen: “Είναι πάντα σε θέση να αποδώσει”

Ο Sergio Pérez είναι συμπαίκτης του Max Verstappen εδώ και σχεδόν δυόμισι χρόνια. Στη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο Μεξικανός ρωτήθηκε τι έμαθε περισσότερο από τον Βερστάπεν εκείνη την περίοδο.

“Ο Μαξ μπορεί να παίζει συνέχεια, δεν είχε ένα κακό Σαββατοκύριακο φέτος. Πρέπει να πάω κι εγώ εκεί, γιατί δεν μπορώ να αντέξω οικονομικά. Είναι κάτι που ο Μαξ κάνει πολύ καλά”.

Η αστάθεια του Pérez ήταν για άλλη μια φορά εμφανής το Σάββατο. Ενώ ο Verstappen παρέμεινε καθαρός σε βρεγμένη πίστα και πήρε pole, ο Pérez δεν ήταν πλέον καν στο αυτοκίνητό του. Ξεκινά, για τρίτη συνεχόμενη κούρσα, εκτός της πρώτης δεκάδας μετά από μια αποτυχημένη πρόκριση και πρέπει να ξεκινήσει έναν αγώνα catch-up από την P12.

Στο ίδιο επίπεδο με τον Senna;

Εάν ο Verstappen κερδίσει τον αγώνα, θα ισοδυναμεί με έναν από τους μεγάλους όλων των εποχών στην ιστορία του αθλήματος. Ο Ayrton Senna κέρδισε 41 GP στην καριέρα του, το κοντέρ του Verstappen είναι 40.

“Είναι σίγουρα μια εξαιρετική απόδοση, αλλά δεν μπορείτε πραγματικά να τη συγκρίνετε”, δήλωσε ο Verstappen στην μάντρα στο Μόντρεαλ την Πέμπτη. “Οι οδηγοί έχουν πάντα διαφορετικές καριέρες, ο ένας είναι πιο πιθανό να είναι σε ένα νικητήριο αυτοκίνητο από τον άλλο. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι αγώνες, οπότε δεν κοιτάζω πραγματικά τους αριθμούς.”

Αλλά τι ακριβώς είναι αυτοί οι αριθμοί; Ο Senna ήταν στην ενδέκατη σεζόν του στη Formula 1 το 1994 όταν πέθανε στην πίστα Imola σε ηλικία 34 ετών. Είχε κερδίσει το 25,5 τοις εκατό των αγώνων F1 του σε εκείνο το σημείο. Παρόμοιο ποσοστό έχει και ο Verstappen στην ένατη σεζόν του: 23,5.

Με άλλα λόγια, χρειάζονταν περίπου τον ίδιο αριθμό ιπποδρομιών για (σχεδόν) τον ίδιο αριθμό νικών. Αλλά επειδή υπάρχουν περισσότεροι αγώνες σε μια σεζόν στις μέρες μας, ο Verstappen το έκανε σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Κάναμε την παρακάτω αναφορά σχετικά με τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ Senna και Verstappen:

Ο Alonso ήταν ήδη ευχαριστημένος με ένα κενό δύο δευτερολέπτων

Αν κάποιος μπορούσε να βάλει τέλος στην ηγεμονία της Red Bull Racing στο Μόντρεαλ, αυτός είναι ο Fernando Alonso. Θα ξεκινήσει απόψε από το P2, ακριβώς πίσω από τον Max Verstappen.

Όμως ο 41χρονος Ισπανός είναι ξεκάθαρος για τις σχέσεις στη Formula 1. Σε έναν αγώνα χωρίς επεισόδια, ακόμη και από την πρώτη σειρά, δεν θεωρεί την Aston Martin του αρκετά δυνατή για να εμποδίσει τον Verstappen να κερδίσει.

“Με έναν καλό αγώνα μπορούμε να το κάνουμε λίγο δύσκολο για τον Max. Εάν η διαφορά είναι μόνο ένα ή δύο δευτερόλεπτα αντί για είκοσι δευτερόλεπτα, θα ήταν ωραίο.”

Ο Verstappen θαυμάζει το μαχητικό πνεύμα του βετεράνου της F1, είπε την Πέμπτη. Αλλά ο Αλόνσο δεν βλέπει τον εαυτό του να εκπλήσσεται έτσι ακριβώς. Ελπίζω ότι μπορούμε να τον προκαλέσουμε, αλλά απλώς δεν είμαστε στο επίπεδό τους».

Μια ματιά στο ραντάρ βροχόπτωσης: ξηρό ή βροχή;

Το Σάββατο ήταν συννεφιασμένο στο Μόντρεαλ. Αν και δεν έβρεχε όλη μέρα, είχες την αίσθηση ότι ανά πάσα στιγμή μπορούσε να αρχίσει να ψιχαλίζει. Τι προβλέπει για σήμερα το ραντάρ βροχοπτώσεων της ομοσπονδίας μηχανοκίνητου αθλητισμού της FIA;

Η πιθανότητα βροχής υπολογίζεται σε είκοσι τοις εκατό για σχεδόν όλη την ημέρα. Πολύ λιγότερο από το ογδόντα τοις εκατό του χθες. Επομένως, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παραμείνει στεγνό κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως βέβαιο.

Ο Max Verstappen είναι ο ίδιος. Είπε μετά την πρόκριση ότι δεν τον νοιάζει αν βρέχει ή αν μείνει στεγνό.

Έτσι έμοιαζε ο ουρανός πάνω από το Μόντρεαλ το πρωί της Κυριακής: