Ο Verstappen παίρνει την πέμπτη συνεχόμενη νίκη στην Αυστρία, ο De Vries τιμωρείται επιπλέον πολύ μετά τον αγώνα

WeLoveSports.grsΤροποποιήθηκε

Ο Max Verstappen ενίσχυσε για άλλη μια φορά την ηγεμονία του στη Formula 1 κερδίζοντας επίσης το Grand Prix της Αυστρίας. Είναι ήδη η έβδομη νίκη του σε εννέα γκραν πρι αυτή τη σεζόν.

Ο Charles Leclerc (Ferrari) τερμάτισε δεύτερος στην πίστα του Spielberg, ο συμπαίκτης του Verstappen, Sergio Pérez (Red Bull) ήταν τρίτος. Ο Nyck de Vries έστειλε αρχικά το AlphaTauri του στη δέκατη πέμπτη θέση, αλλά μετά από συζήτηση της κριτικής επιτροπής ανακοινώθηκε το βράδυ ότι τερμάτισε δέκατος έβδομος.

Πολύ μετά τον αγώνα, ο De Vries και επτά άλλοι οδηγοί τιμωρήθηκαν ακόμη περισσότερο για υπέρβαση των ορίων της πίστας και της σχετικής λευκής γραμμής στην άσφαλτο. Η Aston Martin είχε καταθέσει διαμαρτυρία επειδή δεν είχαν λάβει αυστηρά μέτρα όλοι οι οδηγοί.

Η κριτική επιτροπή πρέπει να κρίνει 1.200 καταστάσεις

Σύμφωνα με τη FIA, έπρεπε να εξεταστούν συνολικά περισσότερες από 1.200 περιπτώσεις όπου ένας οδηγός είχε ή δεν είχε περάσει τη λευκή γραμμή και με τους τέσσερις τροχούς. Με τέσσερις παραβάσεις, μοιράζονται πέντε δευτερόλεπτα πέναλτι, με την πέμπτη παράβαση δέκα δευτερόλεπτα και μετά η καταμέτρηση ξεκινά ξανά.

Ο De Vries έλαβε ποινή δεκαπέντε δευτερολέπτων το βράδυ και ως εκ τούτου έπεσε από τη δέκατη πέμπτη στη δέκατη έβδομη θέση. Ο οδηγός της Ferrari Carlos Sainz τιμωρήθηκε με ποινή δέκα δευτερολέπτων και ως εκ τούτου δεν τερμάτισε τέταρτος, αλλά έκτος.

Όλο το Σαββατοκύριακο στην Αυστρία αφορούσε το λεγόμενο όρια πίστας. Η ομοσπονδία μηχανοκίνητου αθλητισμού FIA έχει συμβουλεύσει τον οργανισμό της πίστας να στρώσει χαλίκι στο τέλος των τελευταίων στροφών 9 και 10 στο μέλλον για να αποφευχθούν καταστάσεις όπως αυτή.

Επανεκκίνηση

Πριν καν ξεκινήσει ο αγώνας, οι οδηγοί έπρεπε να πατήσουν φρένο επειδή ο Yuki Tsunoda (AlphaTauri) είχε γλιστρήσει από την πίστα. Μετά από μερικούς γύρους πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας, ο Verstappen ήταν σε εγρήγορση κατά την επανεκκίνηση και, όπως και στην κανονική εκκίνηση, απομακρύνθηκε αμέσως για λίγα δευτερόλεπτα.

Οι οδηγοί είχαν πολλά προβλήματα με τα όρια της πίστας όλο το Σαββατοκύριακο. Κατά την πρόκριση για τον αγώνα σπριντ και για τον αγώνα χαρακτηριστικών, αυτό έκανε πολλούς οδηγούς να χάσουν το χρόνο τους επειδή κατέληξαν πολύ μακριά από την πίστα.

Στωικός

Ο Verstappen δεν δυσκολεύτηκε να κρατήσει το μονοθέσιό του στην πίστα και οδήγησε στωικά στο προβάδισμα για αρκετή ώρα. Μετά από ένα pit stop έπρεπε να δώσει την πρώτη θέση στις Ferrari των Leclerc και Sainz, αλλά μετά από μερικούς γύρους και δύο ωραίες προσπεράσεις, ο Verstappen είχε ήδη περάσει τα κόκκινα μονοθέσια με την πολύ πιο γρήγορη Red Bull του.

Ο Ντε Βρις, ο οποίος ξεκίνησε από το πιτ λέιν επειδή είχε μπερδευτεί το πίσω φτερό του, είχε σπρώξει τον δρόμο του μερικές θέσεις προς τα εμπρός μέχρι να δεχτεί επίσης ποινή πέντε δευτερολέπτων. Όχι για υπέρβαση των ορίων της πίστας, αλλά μετά από σύγκρουση με τον Kevin Magnussen.

Όπως ακριβώς πριν από δύο εβδομάδες στον Καναδά, μια μονομαχία με τον De Vries έληξε εκτός πίστας για τον Δανό. Οι δυο τους πέρασαν μαζί τη στροφή, αλλά ο Ολλανδός έφυγε λίγο έξω και ο Μάγκνουσεν κατέληξε στην παγίδα με τα χαλίκια. Ο De Vries αποφάσισε να μην εκτίσει την ποινή του κατά τη διάρκεια ενός pit stop, αλλά τελείωσε τον αγώνα.

Δείτε την αντίδραση του Χέλμουτ Μάρκο, συμβούλου της Red Bull Racing μετά τον αγώνα:

Στο μπροστινό μέρος του γηπέδου, ο Verstappen οδήγησε χωρίς απειλή στη νίκη και η μεγαλύτερη ένταση ήταν στη μάχη για την τρίτη θέση. Ο Sainz υπερασπίστηκε το βάθρο με δόντια και νύχια και πάλεψε με τον Pérez για αρκετούς γύρους.

Αφού άλλαξε δεκάρες μερικές φορές και μερικές ωραίες προσπεράσεις, ο Μεξικανός απογειώθηκε με το P3.

Τολμηρή επιπλέον στάση

Ο Verstappen, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετά έτοιμος να δείξει την υπεροχή του. Μετά από καυγάδες για το ραδιόφωνο του σκάφους – η ομάδα του ήθελε να σώσει τα ελαστικά και να τελειώσει τον αγώνα χωρίς κίνδυνο, ενώ ο Verstappen ήθελε να πάει για τον ταχύτερο γύρο – ο Ολλανδός ήρθε ξανά για νέα ελαστικά.

Με ένα σετ από πιο γρήγορα κόκκινα ελαστικά, ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής οδήγησε ομαλά σε έναν επιπλέον βαθμό στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Χάρη στη νίκη του, ο Verstappen έχει πλέον 81 πόντους περισσότερους από τον Pérez. Την επόμενη εβδομάδα το GP της Μεγάλης Βρετανίας στο Silverstone είναι στο πρόγραμμα.