Ο Verstappen στο τσίρκο των βραβείων του Μπακού: “Αν κερδίσω δέκα του χρόνου, είναι επίσης καλό

WeLoveSports.gr

  • Louis Dekker

    Ρεπόρτερ της Φόρμουλα 1

  • Louis Dekker

    Ρεπόρτερ της Φόρμουλα 1

Τι μένει να ρωτήσετε; Τι μένει να πούμε μετά από μια μονότονη σεζόν της Φόρμουλα 1; Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Max Verstappen σήμερα, τερματίζοντας τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ομοσπονδία μηχανοκίνητου αθλητισμού FIA μετά από μόλις λίγα λεπτά, καθώς κανένας δημοσιογράφος δεν σήκωσε χέρι.

“Ήταν μια αρκετά μεγάλη σεζόν για όλους. Λογικό ήταν να τελειώσουν οι ερωτήσεις”, είπε χαμογελώντας. Και έφυγε ο παγκόσμιος πρωταθλητής.

Μετά από δεκαεννέα νίκες σε γκραν πρι, ο Verstappen έπρεπε να κάνει μία ακόμη εμφάνιση για να ανατρέξει στη σεζόν κατά την οποία κατέκτησε τον τρίτο σερί παγκόσμιο τίτλο του. Δεν του είχαν μείνει και πολλά να πει. “Το 2023 ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Δεν βιώνεις τέτοιου είδους σεζόν πολύ συχνά. Είναι σπάνια, οπότε είναι σημαντικό να την απολαμβάνεις. Και αυτό κάναμε”, δήλωσε.

Τόπος προορισμού: Μπακού, Αζερμπαϊτζάν. Αιτία: το ετήσιο γκαλά, όπου η FIA αναδεικνύει όλους τους παγκόσμιους πρωταθλητές του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Και τους τρεις κορυφαίους της Formula 1. Ως το μεγαλύτερο αξιοθέατο του γκαλά, η βασιλική κατηγορία έχει πάντα “βασιλική μεταχείριση”.

Ο Πέρες λείπει, ο Χάμιλτον επέστρεψε

Και έτσι δόθηκε η υποχρεωτική συνέντευξη Τύπου με τον Verstappen, τον ομόσταυλό του (και νούμερο δύο στην τελική κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου) Sergio Pérez και τον Lewis Hamilton (τρίτο). Τουλάχιστον: αυτή ήταν η πρόθεση. Ο Pérez δεν εμφανίστηκε καν, παρά την υπόσχεση του Verstappen (“Ο Checo θα είναι εδώ σύντομα”). Η θέση του Μεξικανού παρέμεινε κενή. Γιατί; Αυτό παρέμεινε ένα μυστήριο.

Ο Χάμιλτον ήταν εκεί. Μια ιδιαίτερη και γεμάτη στιγμή. Ο επτά φορές πρωταθλητής είχε μποϊκοτάρει το γκαλά από το 2021 λόγω της αμφιλεγόμενης αποθέωσης τότε στο Άμπου Ντάμπι. Ο Χάμιλτον εκθρονίστηκε εκεί από τον Φερστάπεν.

Ντυμένος με μια εντυπωσιακή ασπρόμαυρη καρό στολή, ο Χάμιλτον δεν μπόρεσε να αντισταθεί σε μια ειρωνική αποστροφή. Αυτό δεν είχε καμία σχέση με την απώλεια του παγκόσμιου τίτλου του. Ο Χάμιλτον είχε βάλει στόχο κάτι άλλο.

“Το Μπακού είναι μια όμορφη πόλη. Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ”, ξεκίνησε με γενναιότητα. Μετά ήρθε το δηλητήριο. “Η FIA εδρεύει στο Παρίσι και λέει συνεχώς ότι η βιωσιμότητα είναι τόσο σημαντική. Οπότε δεν καταλαβαίνω πραγματικά γιατί πετάξαμε τόσους πολλούς ανθρώπους εδώ”.

Επίθεση στη σύγκρουση συμφερόντων Wolff

Και υπήρξε κι άλλος εκνευρισμός από τον βασανισμένο Βρετανό, ο οποίος δεν έχει κερδίσει grand prix εδώ και δύο χρόνια. Τον Χάμιλτον τσιμπάει το γεγονός ότι νωρίτερα αυτό το μήνα η FIA εξαπέλυσε επίθεση στο αφεντικό της ομάδας του, Toto Wolff, και στη σύζυγό του Susie, η οποία διευθύνει τη γυναικεία αγωνιστική κατηγορία F1 Academy.

Υποτίθεται ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων. Η FIA απέσυρε έκτοτε αυτόν τον ισχυρισμό, αφού οι ομάδες της Formula 1 δήλωσαν ομόφωνα ότι δεν βρίσκονταν πίσω από την κατηγορία.

Παρόλα αυτά, ο Χάμιλτον εξακολουθεί να εκφράζει την οργή του για το θέμα. “Μια απαράδεκτη επίθεση, χωρίς αποδείξεις και έγκυρα επιχειρήματα. Απίστευτα λυπηρό το γεγονός ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού αμφισβητούν την ακεραιότητα της Σούζι. Πολύ απογοητευτικό”.

Ο Verstappen δεν χρειάστηκε να μασήσει τα λόγια του για το θέμα της Wolff. Δεν του έγιναν ερωτήσεις σχετικά με αυτό. Όταν ρωτήθηκε, ο 26χρονος οδηγός της Red Bull Racing συνόψισε τη σεζόν του σε μερικές μονολεκτικές ατάκες. “Έχω ήδη συνειδητοποιήσει τι έχουμε πετύχει; Ναι, φυσικά. Κερδίσαμε πολλά ως ομάδα, αλλά διασκεδάσαμε επίσης πολύ. Είναι υπέροχο να δουλεύεις με αυτούς τους ανθρώπους”.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Max Verstappen βρέθηκε στο Άμστερνταμ για να λάβει μέρος σε έναν αγώνα προσομοίωσης.

EerdVerstappen τελειώνει ονειρική χρονιά με εικονική ήττα, στην έδρα του ακόμα

Verstappen: “Δεκαεννέα νίκες, αυτό μάλλον δεν πρόκειται να ξανασυμβεί του χρόνου. Δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο. Ούτε εγώ χρειάζομαι να κερδίσω είκοσι. Αν πάρω δέκα νίκες σε GP του χρόνου και γίνω ξανά παγκόσμιος πρωταθλητής, είναι επίσης καλό, σωστά;”

Ο ανταγωνισμός μπορεί να βρέξει τα δόντια του: Η πείνα του Verstappen δεν έχει ακόμα κορεστεί. Αναμένει πάντως περισσότερο ανταγωνισμό το 2024. “Την περασμένη σεζόν ήμασταν πολύ δυνατοί και συνεπείς, αλλά οι αντίπαλοι πολύ ευμετάβλητοι. Αυτό το έκανε αρκετά εύκολο για εμάς. Του χρόνου η Mercedes, η Ferrari και η McLaren θα είναι πιο κοντά”.

Αυτές οι αγωνιστικές ομάδες θα πρέπει να δουλέψουν πολύ σκληρά γι’ αυτό, όμως, πιστεύει ο Verstappen. “Η RB19 μας ήταν πολύ καλή, αλλά όχι τέλεια. Υπήρχαν πραγματικά κάποια αδύναμα σημεία. Θα τα εξαλείψουμε αυτά στην RB20”.