Ο Vondrousavá τελειώνει το παραμύθι του τένις Svitolina στο Wimbledon

Κυκλοφόρησε το παραμύθι του τένις της Ελίνα Σβιτολίνα. Κατέκτησε τέσσερις νικήτριες τουρνουά γκραν σλαμ, αλλά η αξιοσημείωτη επιστροφή της Ουκρανής στο διεθνές τένις γυναικών απέτυχε στους ημιτελικούς του Wimbledon. Η Τσέχα Marketa Vondrousová την κέρδισε με 6-3, 6-3 και μπορεί να ονομαστεί πρώτη φιναλίστ.

Αμέσως γράφτηκε επίσης ιστορία, γιατί ποτέ στην επαγγελματική εποχή δεν έφτασε ένας άπραγος παίκτης στον τελικό του Wimbledon. Ο Αμερικανός θρύλος του τένις Billie Jean King ήταν ο τελευταίος που τα κατάφερε το 1963. Για τη Vondrousová θα είναι ο δεύτερος τελικός grand slam μετά τον χαμένο τελικό στο Roland Garros το 2019.

Αξιοσημείωτη επιστροφή

Το γεγονός ότι η 28χρονη Svitolina ήταν στα ημιτελικά ήταν ήδη ένα σημαντικό επίτευγμα. Έγινε μητέρα τον περασμένο Οκτώβριο, ο πόλεμος στην πατρίδα της Ουκρανία, τίποτα από αυτά δεν την εμπόδισε να κάνει μια αξιοσημείωτη επιστροφή στο Λονδίνο υπό τον νέο της προπονητή Raemon Sluiter.

Παραμέρισε διαδοχικά τη Venus Williams, την Elise Mertens, τη Sofia Kenin, τη Victoria Azarenka και την Iga Swiatek. Ο Williams, ο Kenin, ο Azarenka και ο Swiatek έχουν κερδίσει ένα ή περισσότερα τουρνουά γκραν σλαμ και το τελευταίο είναι ακόμη και το νούμερο ένα στον κόσμο.

Ο Vondrousová, νικητής του αργυρού Ολυμπιακού στο Τόκιο, ο οποίος ήταν τέσσερα χρόνια νεότερος, επίσης δεν μετρήθηκε αμέσως στους ημιτελικούς. Ο έκτος Τσέχος στα τελευταία τέσσερα του Wimbledon είχε δύο χειρουργικές επεμβάσεις στον καρπό και δεν είναι γνωστός ως ειδικός στο χορτάρι. Και παρόλο που η διαδρομή της προς την τελευταία τετράδα ήταν ευκολότερη, η Vondrousová απέκλεισε τέσσερις πρωταθλητές.

Το παιχνίδι ήταν αρχικά ισόπαλο 2-2. Στο πέμπτο game, ο Vondrousová πήρε τρία break points στο σερβίς της Svitolina και το πρώτο εξαργυρώθηκε αμέσως από τον Τσέχο ειδικό στα drop shot. Όμως, έδωσε αμέσως ξανά το δικό της σερβίς, εν μέρει λόγω δύο διπλών σφαλμάτων.

Επειδή η Vondrousová έκανε και πάλι δύο μπρέικ, το πρώτο σετ της πήγε και πάλι, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τα περιττά λάθη της αντιπάλου της.

Κερδίζοντας το πρώτο game με δικό της σερβίς, ακολουθούμενο από breaking το σερβίς της Svitolina, η Τσέχα έδωσε τον τόνο και στο δεύτερο σετ. Μετά από ένα παιχνίδι αγάπης στο δικό του σερβίς, ο Vondrousová προηγήθηκε γρήγορα με 3-0. Το τέταρτο παιχνίδι, διάρκειας λεπτών, στο οποίο ο Ουκρανός έσπασε ξανά φαινόταν κρίσιμος.

Η Svitolina δίνει ξανά ελπίδα στο κοινό

Ο Svitolina φαινόταν ηττημένος, αλλά έδωσε στο κοινό ελπίδα για ένα ακόμη κόλπο, σπάζοντας δύο φορές το σερβίς του Vondrousová και επιστρέφοντας στο 4-3. Παραδίδοντας το δικό της σερβίς αμέσως μετά, άνοιξε ακόμα την πόρτα στον τελικό για την Τσέχα αντίπαλό της, η οποία κέρδισε το δεύτερο σετ με 6-3 και έτσι το ματς.

Ο Vondrousová είναι ο τέταρτος τενίστας από την Τσεχία που φτάνει στον τελικό του διάσημου βρετανικού τουρνουά τένις. Η Hana Mandliková, η Jana Novotna και η Petra Kvitová προηγήθηκαν της. Η Σβιτολίνα χάνει τον τελικό ενός γκραν σλαμ τουρνουά για τρίτη φορά στην καριέρα της.

Αντίπαλος του Vondrousová στον τελικό θα είναι ο νικητής του δεύτερου ημιτελικού μεταξύ Ons Jabeur και Aryna Sabalenka.