Ο Vondrousová τελειώνει το παραμύθι Svitolina και συναντά τον Jabeur στον τελικό του Wimbledon

Τροποποιήθηκε

Κυκλοφόρησε το παραμύθι του τένις της Ελίνα Σβιτολίνα. Κατέκτησε τέσσερις νικήτριες τουρνουά γκραν σλαμ, αλλά η αξιοσημείωτη επιστροφή της Ουκρανής στο διεθνές τένις γυναικών απέτυχε στους ημιτελικούς του Wimbledon. Η Τσέχα Marketa Vondrousová την κέρδισε με 6-3, 6-3 και μπορεί να ονομαστεί πρώτη φιναλίστ.

Αμέσως γράφτηκε επίσης ιστορία, γιατί ποτέ στην επαγγελματική εποχή δεν έφτασε ένας άπραγος παίκτης στον τελικό του Wimbledon. Ο Αμερικανός θρύλος του τένις Billie Jean King ήταν ο τελευταίος που τα κατάφερε το 1963. Για τη Vondrousová θα είναι ο δεύτερος τελικός grand slam μετά τον χαμένο τελικό στο Roland Garros το 2019.

Αντίπαλος της Vondrousová αυτό το Σάββατο είναι η Ons Jabeur, η οποία όχι μόνο έκοψε τον δρόμο για την πρώτη της τελική μάχη στο Λονδίνο με 6-7 (5), 6-4, 6-2 Aryna Sabalenka, αλλά και στην πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Με μια νίκη, θα αντικαθιστούσε την Iga Siwatek, η οποία είχε κολλήσει στους προημιτελικούς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο 28χρονος Τυνήσιος, που κατετάγη έκτης στο Λονδίνο, ήταν επίσης στον τελικό πέρυσι, αλλά στη συνέχεια δεν κατάφερε να κερδίσει έναν πρώτο τίτλο γκραν σλαμ στην Αφρική και τον αραβικό κόσμο απέναντι στη Jelena Rybakina.

Αξιοσημείωτη επιστροφή

Το γεγονός ότι η 28χρονη Svitolina ήταν στα ημιτελικά ήταν ήδη ένα σημαντικό επίτευγμα. Έγινε μητέρα τον περασμένο Οκτώβριο, ο πόλεμος στην πατρίδα της Ουκρανία, τίποτα από αυτά δεν την εμπόδισε να κάνει μια αξιοσημείωτη επιστροφή στο Λονδίνο υπό τον νέο της προπονητή Raemon Sluiter.

Παραμέρισε διαδοχικά τη Venus Williams, την Elise Mertens, τη Sofia Kenin, τη Victoria Azarenka και την Iga Swiatek. Ο Williams, ο Kenin, ο Azarenka και ο Swiatek έχουν κερδίσει ένα ή περισσότερα τουρνουά γκραν σλαμ και το τελευταίο είναι ακόμη και το νούμερο ένα στον κόσμο.

Ο Vondrousová, νικητής του αργυρού Ολυμπιακού στο Τόκιο, ο οποίος ήταν τέσσερα χρόνια νεότερος, επίσης δεν μετρήθηκε αμέσως στους ημιτελικούς. Ο έκτος Τσέχος στα τελευταία τέσσερα του Wimbledon είχε δύο χειρουργικές επεμβάσεις στον καρπό και δεν είναι γνωστός ως ειδικός στο χορτάρι. Και παρόλο που η διαδρομή της προς την τελευταία τετράδα ήταν ευκολότερη, η Vondrousová απέκλεισε τέσσερις πρωταθλητές.

Το παιχνίδι ήταν αρχικά ισόπαλο 2-2. Στο πέμπτο game, ο Vondrousová πήρε τρία break points στο σερβίς της Svitolina και το πρώτο εξαργυρώθηκε αμέσως από τον Τσέχο ειδικό στα drop shot. Όμως, έδωσε αμέσως ξανά το δικό της σερβίς, εν μέρει λόγω δύο διπλών σφαλμάτων.

Επειδή η Vondrousová έκανε και πάλι δύο μπρέικ, το πρώτο σετ της πήγε και πάλι, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τα περιττά λάθη της αντιπάλου της.

Κερδίζοντας το πρώτο game με δικό της σερβίς, ακολουθούμενο από breaking το σερβίς της Svitolina, η Τσέχα έδωσε τον τόνο και στο δεύτερο σετ. Μετά από ένα παιχνίδι αγάπης στο δικό του σερβίς, ο Vondrousová προηγήθηκε γρήγορα με 3-0. Το τέταρτο παιχνίδι, διάρκειας λεπτών, στο οποίο ο Ουκρανός έσπασε ξανά φαινόταν κρίσιμος.

Η Svitolina δίνει ξανά ελπίδα στο κοινό

Ο Svitolina φαινόταν ηττημένος, αλλά έδωσε στο κοινό ελπίδα για ένα ακόμη κόλπο, σπάζοντας δύο φορές το σερβίς του Vondrousová και επιστρέφοντας στο 4-3. Παραδίδοντας το δικό της σερβίς αμέσως μετά, άνοιξε ακόμα την πόρτα στον τελικό για την Τσέχα αντίπαλό της, η οποία κέρδισε το δεύτερο σετ με 6-3 και έτσι το ματς.

Ο Vondrousová είναι ο πέμπτος τενίστας από την Τσεχία που φτάνει στον τελικό του διάσημου βρετανικού τουρνουά τένις. Η Martina Navratilova (η οποία αργότερα έφτασε στον τελικό δέκα φορές ως Αμερικανίδα), η Hana Mandliková, η Jana Novotna και η Petra Kvitová προηγήθηκαν. Η Σβιτολίνα χάνει τον τελικό ενός γκραν σλαμ τουρνουά για τρίτη φορά στην καριέρα της.

Τρίτος τελικός γκραν σλαμ Τζαμπέρ

Ο Ons Jabeur θα προσπαθήσει να κερδίσει έναν τελικό γκραν σλαμ για τρίτη φορά. Ο Τυνήσιος ήταν στους τελικούς τόσο στο Wimbledon όσο και στο US Open πέρυσι, αλλά ο τίτλος πάντα έλειπε. Χάρη σε μια νίκη επί της δεύτερης Aryna Sabalenka από τη Λευκορωσία, μπορεί να προσπαθήσει ξανά.

Η Sabalenka, η οποία έλειπε από την ονομαστική κλήση πέρυσι επειδή παίκτες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία δεν ήταν ευπρόσδεκτοι στο Wimbledon λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έπαιξε ασυνεπή στο πρώτο σετ και έκανε επίσης πολλά περισσότερα περιττά λάθη (21 προς 5). Ωστόσο, κατάφερε επίσης να ολοκληρώσει με επιτυχία όλα τα σερβίς παιχνίδια της και έπρεπε να πάρει την απόφαση ένα τάι μπρέικ.

Ο Jabeur αφέθηκε να αλλάξει το μισό γήπεδο μετά από διπλό σφάλμα του Sabalenka και ένα όμορφο forehand κατά μήκος της γραμμής με προβάδισμα 4-2, αλλά στη συνέχεια ο Τυνήσιος έπεσε σε αταξία. Λόγω δικών λαθών και ενός εξαιρετικού σερβίς αντιπάλου, το σετ ήταν ακόμα χαμένο.

Επαθε βλάβη

Μετά από μια σοβαρή κατάρρευση της Jabeur, η οποία παρέδωσε το σερβίς της στο 2-2 στην αγάπη και στη συνέχεια δέχθηκε ένα παιχνίδι αγάπης από τον σερβίς Sabalenka, το ματς φαινόταν κρίσιμο. Ωστόσο, ένα διπλό σφάλμα από το νούμερο δύο στον κόσμο πρόσφερε ξαφνικά στην Jabeur μια εξαιρετική ευκαιρία που χρησιμοποίησε με ευγνωμοσύνη. Μάλιστα, στο 5-4 έσπασε για άλλη μια φορά τη Λευκορωσίδα.

Και έτσι υπήρχε ξανά ελπίδα για τον Jabeur, ο οποίος είχε χάσει επίσης το πρώτο σετ από την Bianca Andreescu και στον ‘ρεβάνς’ της με τη Rybakina. Οι πιθανότητές της αυξήθηκαν επίσης όταν η Sabalenka, η οποία ήταν πολύ δυνατή σε δύο σετ στους προημιτελικούς πριν από δύο χρόνια, της έδωσε ευκαιρίες στο πέμπτο game του τρίτου και καθοριστικού σετ και χτύπησε ένα forehand πέρα ​​από την πίσω γραμμή στο τρίτο.

Στο 3-5, η Sabalenka κατάφερε να βγάλει δύο ακόμη ματς πόντους, αλλά ένα παιχνίδι αργότερα έπρεπε τελικά να υποκύψει στο πέμπτο.