Ποδόσφαιρο: Η Βίσελ Κόμπε βρίσκει το δικό της στυλ και ανεβαίνει στην κορυφή κόντρα στις αντιξοότητες

Αφού απέδειξε την αξία της με πλήθος Ευρωπαίων παικτών, η Vissel Kobe έφτασε στην κορυφή της J-League αυτή τη σεζόν χάρη σε έναν πυρήνα Ιαπώνων αστέρων που παίζουν με ένα στυλ που απέχει πολύ από την εμπνευσμένη από την Μπαρτσελόνα τακτική που έκανε τον σύλλογο τόσο επιτυχημένο στις αρχές του.

Ο παρθενικός τίτλος της Κόμπε στη J-League ήταν επίσης το αποκορύφωμα ενός μερικές φορές ταραχώδους ταξιδιού 28 ετών, τα πρώτα βήματα του οποίου συνέπεσαν με μια από τις πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές της Ιαπωνίας.

Ο Lukas Podolski, ο Andres Iniesta, ο David Villa και ο Tomas Vermaelen ήταν όλοι μέλη της ομάδας του Kobe που κατέκτησε τον πρώτο της μεγάλο τίτλο με το Emperor’s Cup την Πρωτοχρονιά του 2020. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, το ποδόσφαιρο υψηλής έντασης του Τακαγιούκι Γιοσίντα δεν έχει πολλά κοινά με το παλιό στυλ.

Οι παίκτες και οι οπαδοί της Vissel Kobe πανηγυρίζουν τη νίκη τους στην πρώτη κατηγορία της J-League στο στάδιο Noevir του Κόμπε στις 25 Νοεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Η κατάκτηση του τίτλου το Σάββατο δεν ήταν ούτε στα πιο τρελά όνειρα της Κόμπε όταν ο Γιοσίντα ανέλαβε τα ηνία τον Ιούνιο του περασμένου έτους, με τον σύλλογο να παραπαίει στον πάτο της J1, παρά τις τεράστιες επενδύσεις που έγιναν δυνατές χάρη στην υποστήριξη του ιαπωνικού γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Rakuten.

Μετά από διαδοχικές ήττες λόγω ασύνδετων αμυντικών επιδόσεων, ορισμένοι από τους βασικούς παίκτες της Κόμπε ζήτησαν από τον προπονητή να εισαγάγει ένα παιχνίδι υψηλής πίεσης.

Ήταν ένα ρίσκο που θα μπορούσε να αφήσει την ομάδα ευάλωτη αμυντικά και επιρρεπή στο να μείνει από καύσιμα στα παιχνίδια, αλλά η αφοσίωση των παικτών τους επέτρεψε να ανακάμψουν και να παρέχουν ασφάλεια στην απουσία του τραυματία Ινιέστα, δίνοντας τον τόνο για τη φετινή σεζόν.

Αναλαμβάνοντας για τρίτη φορά τον ρόλο του προπονητή στον σύλλογο όπου πέρασε έξι χρόνια ως παίκτης, ο Γιοσίντα είχε εμμονή με την παρακολούθηση του υλικού των αγώνων και ήταν ιδιαίτερα ασυμβίβαστος όσον αφορά το πρέσινγκ των παικτών του, λέγοντάς τους ότι δεν θα χρησιμοποιούνταν αν δεν εκτελούσαν άχαρη εργασία.

“Οι παίκτες έτρεξαν πραγματικά για την ομάδα από το πρώτο παιχνίδι της σεζόν”, δήλωσε ο Γιοσίντα μετά την κατάκτηση του τίτλου. “Υπάρχει ανταγωνισμός μέσα στην ομάδα, αλλά οι παίκτες που προήλθαν από αυτήν εκπλήρωσαν την αποστολή τους στο γήπεδο, με αίσθημα ευθύνης.

Οι παίκτες της Vissel Kobe πανηγυρίζουν τη νίκη τους με 2-0 επί της Kashima Antlers κατά τη διάρκεια του τελικού του Emperor’s Cup στο νέο Εθνικό Στάδιο του Τόκιο την 1η Ιανουαρίου 2020, σηματοδοτώντας την πρώτη αθλητική διοργάνωση στην κύρια εγκατάσταση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ( WeLoveSports).

Η οικονομική επιρροή της Κόμπε δεν πρέπει να υποτιμάται, καθώς της επέτρεψε όχι μόνο να στρατολογήσει τα ξένα αστέρια που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και να πείσει κορυφαία ιαπωνικά ταλέντα να επιστρέψουν από την Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία, και να εγκαταλείψουν την ένταξή τους σε σύλλογο της J-League.

Οι Yuya Osako, Yoshinori Muto, Hotaru Yamaguchi και Gotoku Sakai έφεραν μαζί τους στην Ιαπωνία την εμπειρία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Osako, ειδικότερα, βρίσκεται σε εκθαμβωτική φόρμα από την αρχή της σεζόν, τόσο ως σκόρερ και τερματοφύλακας, όσο και στο νέο του ρόλο ως εκτελεστής ελεύθερων σουτ.

Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν, ο προπονητής της Ιαπωνίας Χατζίμε Μοριγιάσου δεν συμπεριέλαβε τον Οσάκο στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, παρά το γεγονός ότι ήταν περιζήτητος κατά τη διάρκεια των ασιατικών προκριματικών αγώνων. Ο Οσάκο έχει αποδείξει το ιδιαίτερο ταλέντο του παίζοντας και στους 33 αγώνες πρωταθλήματος από την αρχή της σεζόν, ξεκινώντας βασικός σε όλους, εκτός από δύο, καθώς έχει συγκολλήσει την ομάδα μπροστά.

Ο τίτλος αποτελεί ορόσημο στην ταραχώδη ιστορία του συλλόγου, η πρώτη ομάδα του οποίου ήταν έτοιμη για προπόνηση όταν ο μεγάλος σεισμός Hanshin έπληξε το Κόμπε και τη γύρω περιοχή το πρωί της 17ης Ιανουαρίου 1995, σκοτώνοντας περισσότερους από 6.000 ανθρώπους.

Τα οικονομικά προβλήματα που επιδεινώθηκαν από την καταστροφή άφησαν τον σύλλογο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η πόλη του Κόμπε παρείχε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια γιεν (23,4 εκατομμύρια δολάρια) σε επιχορηγήσεις για μια εξαετή περίοδο από το οικονομικό έτος 1998 για να βοηθήσει τον σύλλογο να παραμείνει στη ζωή.

Ο Yuya Osako (μπροστά αριστερά) και ο Yoshinori Muto (μπροστά δεξιά) της Vissel Kobe σηκώνουν το τρόπαιο του πρωταθλήματος J-League στο στάδιο Noevir του Κόμπε στις 25 Νοεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Η ένθερμη τοπική υποστήριξη έχει επίσης στηρίξει τον σύλλογο, όπως έδειξαν το Σάββατο οι οπαδοί στο στάδιο Noevir, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα που αναφέρονταν στη φυσική καταστροφή και στην ταραγμένη καριέρα της Vissel, η οποία περιελάμβανε δύο σεζόν στη δεύτερη κατηγορία.

Αν και ο Ινιέστα έφυγε από την Κόμπε τον Ιούλιο και έχει παίξει ελάχιστο ρόλο στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, το βιντεοσκοπημένο συγχαρητήριο μήνυμά του προς την πρώην ομάδα του απέσπασε τεράστιο χειροκρότημα μέσα στο στάδιο.

Ενώ η προκάτοχός της, η ομάδα της εταιρείας, είχε την έδρα της στο γειτονικό νομό Οκαγιάμα πριν μετακομίσει στην πρωτεύουσα του νομού Χιόγκο το 1995, οι παίκτες της Vissel έχουν σφυρηλατήσει δεσμούς με το Κόμπε μέσω τακτικών επισκέψεων σε τοπικά δημοτικά σχολεία, συνεχίζοντας μια παράδοση που ξεκίνησε το πρώην αστέρι της, ο 56χρονος επιθετικός της Ολιβεϊρένσε, Καζουγιόσι Μιούρα, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ενεργός.

Ο πρώτος πρόεδρος της J-League, ο Σαμπούρο Καβαμπούτσι, 86 ετών, έχει ήδη δηλώσει ότι θα ήθελε να δει την Κόμπε να κατακτά τον τίτλο, δεδομένου “του αριθμού των ανθρώπων που εργάστηκαν για να κρατήσουν ζωντανό τον σύλλογο”.

Το παιδί της περιοχής και αμυντικός Tetsushi Yamakawa δήλωσε: “Πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε την εκτίμησή μας στην Kobe, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου”.