Ποδόσφαιρο: Ολοκληρώνεται η απόφαση για την έναρξη της θερινής περιόδου στην Ιαπωνία

Η J-League θα μπορούσε να ανακοινώσει ήδη από την Τετάρτη αν σκοπεύει να μεταθέσει την περίοδο του ιαπωνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου ώστε να εναρμονιστεί με τις κορυφαίες διοργανώσεις στην Ευρώπη.

Ο Nobuyuki Zaizen της Montedio Yamagata (L) και ο Yoshizumi Ogawa της Nagoya Grampus παλεύουν για την μπάλα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα της πρώτης κατηγορίας της J-League στο ND Soft Stadium Yamagata στο Tendo της Ιαπωνίας, στις 14 Μαρτίου 2009( WeLoveSports).

Το πρωτάθλημα ολοκλήρωσε τις ερωτήσεις προς τους 60 συλλόγους των τριών πρώτων κατηγοριών σχετικά με την πιθανή αναδιοργάνωση, η οποία θα προβλέπει την έναρξη της σεζόν τον Αύγουστο, αντί του σημερινού Φεβρουαρίου, το νωρίτερο από το 2026.

Προηγούμενες συζητήσεις το 2017 κατέληξαν στην απόρριψη της ιδέας, αλλά η αναμόρφωση του ασιατικού Champions League, το οποίο μετέφερε την έναρξή του στον Σεπτέμβριο από τη φετινή σεζόν, έδωσε νέα ώθηση στην αλλαγή του ημερολογίου.

Παρόλο που υπάρχουν πολλά υπέρ και κατά για τη μετακίνηση της ιαπωνικής σεζόν, ο πρόεδρος της J-League, Yoshikazu Nonomura, πιστεύει ότι οι συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς ήταν παραγωγικές μέχρι στιγμής.

“Δεν είμαστε πλέον καθόλου συναισθηματικά φορτισμένοι για ένα δύσκολο ζήτημα. Είχαμε καλές συζητήσεις”, δήλωσε ο Nonomura.

Η J-League παρουσίασε στους συλλόγους λεπτομερείς προσομοιώσεις της αλλαγής, καθώς και το μελλοντικό της όραμα για τη διοργάνωση, ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της οποίας είναι ότι οι ομάδες θα έχουν λιγότερους αγώνες να δώσουν στη ζέστη του καλοκαιριού.

Τα δεδομένα έδειξαν πτώση στο επίπεδο της έντασης και της ταχύτητας του παιχνιδιού κατά τη διάρκεια αυτής της καυτής περιόδου. Εάν υιοθετηθεί το νέο ημερολόγιο, η εκτός αγωνιστικής περιόδου περίοδος θα διαρκεί από τον Ιούνιο έως τις αρχές Αυγούστου.

“Δεν θα υπάρξει σημαντική αλλαγή στην περίοδο κατά την οποία διεξάγονται οι ποδοσφαιρικοί αγώνες”, δήλωσε ο Junya Higuchi, ανώτερος αξιωματούχος της J-League.

Η διεξαγωγή της σεζόν παράλληλα με την Ευρώπη θα πρέπει επίσης να οδηγήσει σε πιο ενεργές μεταγραφές μεταξύ της J-League και των μεγαλύτερων πρωταθλημάτων του κόσμου.

Ένα από τα κύρια επιχειρήματα κατά αυτού του μέτρου είναι ο αντίκτυπος στους συλλόγους που εδρεύουν σε περιοχές με έντονες χιονοπτώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οι μασκότ της Sanfrecce Hiroshima κάνουν χιονοπόλεμο πριν από τον αγώνα της πρώτης κατηγορίας της J-League μεταξύ της Sanfrecce Hiroshima και της Sagan Tosu στη Χιροσίμα τον Φεβρουάριο του 2022. (J-League/Getty/ WeLoveSports)

Ακόμα και με διακοπή στα μέσα της σεζόν, το νέο πρόγραμμα αγώνων θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί αγώνες να διεξάγονται κατά τη διάρκεια της πιο κρύας περιόδου, μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου. Για τους συλλόγους που δυσκολεύονται να προπονηθούν στην πόλη τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το πρόβλημα δεν μπορεί να αγνοηθεί.

“Θέλω να λάβω μέρος στη συζήτηση (με τη J-League) ως αντίπαλος”, δήλωσε ο Γιούκιο Νακάνο, πρόεδρος της Albirex Niigata, στους φιλάθλους τον Αύγουστο σε μια συνάντηση ανταλλαγής απόψεων.

Ο Hirokatsu Mikami, πρόεδρος της Consadole Sapporo με έδρα το Χοκάιντο, δήλωσε ότι είναι σε γενικές γραμμές υπέρ της ιδέας, αλλά μόνο “εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις”, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της J-League για τους συλλόγους που πλήττονται από το χιόνι για τη δημιουργία κλειστών προπονητικών εγκαταστάσεων.

Με το ακαδημαϊκό έτος στην Ιαπωνία να αρχίζει τον Απρίλιο, η έναρξη της ποδοσφαιρικής σεζόν τον Αύγουστο θα ανάγκαζε επίσης τους παίκτες του λυκείου και του πανεπιστημίου που γίνονται επαγγελματίες να εγκαταλείψουν νωρίς τις σχολικές τους ομάδες προκειμένου να ξεκινήσουν τη νέα σεζόν στη J-League ή σε διοργανώσεις χαμηλότερου επιπέδου.

Η χρήση των τοπικών γηπέδων που διαχειρίζονται οι τοπικές αρχές θα αποτελούσε επίσης πρόβλημα για τους συλλόγους που δεν διαθέτουν δικές τους εγκαταστάσεις, καθώς τα συμβόλαια ενοικίασης θα κατανέμονται στα φορολογικά έτη, τα οποία επίσης ξεκινούν τον Απρίλιο.