Ποδόσφαιρο: Ο αρχηγός της Ιαπωνίας Σάκι Κουμαγκάι ελπίζει σε περισσότερους παίκτες στο εξωτερικό

Με το ρεκόρ των εννέα παικτών που αγωνίζονται σε συλλόγους του εξωτερικού, ο αρχηγός της Ιαπωνίας Σάκι Κουμαγκάι πιστεύει ότι η εμπειρία τους θα έχει θετικό αντίκτυπο και μετά το τρέχον Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Nadeshiko Η Ιαπωνία είχε τέσσερις παίκτες με έδρα το εξωτερικό όταν κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2011 στη Γερμανία. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε έξι το 2015, στη συνέχεια σε δύο το 2019, πριν αυξηθεί ξανά για το φετινό τουρνουά.

Η αρχηγός της Ιαπωνίας Saki Kumagai (δεξιά) συνομιλεί με τις συμπαίκτριές της, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής Moeka Minami (αριστερά), στο τέλος του αγώνα του Γ’ ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών με την Κόστα Ρίκα στο στάδιο Dunedin της Νέας Ζηλανδίας, 26 Ιουλίου 2023. ( WeLoveSports)

Η Kumagai μετακόμισε στη Φρανκφούρτη μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2011 και εντάχθηκε στη Λυών το 2013, κατακτώντας πέντε συνεχόμενες φορές το Champions League με τον διάσημο γαλλικό σύλλογο, όπου τελειοποιούσε τις ικανότητές της εβδομάδα με την εβδομάδα ανταγωνιζόμενη τις καλύτερες παίκτριες του κόσμου.

“Υπάρχουν πολλοί παίκτες που μόλις έφτασαν (από την Ιαπωνία), αλλά τελικά κατάφεραν να μετακομίσουν στο εξωτερικό. Τα πράγματα σίγουρα θα αλλάξουν”, δήλωσε πριν από το τουρνουά η Κουμαγκάι, η οποία άφησε την Μπάγερν Μονάχου για την AS Roma το καλοκαίρι πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ενώ η έναρξη του επαγγελματικού πρωταθλήματος WE League στην Ιαπωνία το 2021 θα πρέπει να βοηθήσει στην καλλιέργεια εγχώριων ταλέντων, ο Κουμαγκάι πιστεύει ότι οι παίκτες μπορούν να αντιληφθούν τη διαφορά στην ταχύτητα και τη σωματική δύναμη μόνο παίζοντας στο εξωτερικό. Για όσους παίζουν στην εγχώρια αγορά, οι διεθνείς αγώνες με την Ιαπωνία είναι οι μόνες ευκαιρίες που τους δίνουν μια πραγματική δοκιμασία.

“Ειλικρινά, είναι χάσιμο χρόνου”, δήλωσε ο Kumagai. “Αν έχεις την ευκαιρία να βιώνεις αυτούς τους αγώνες (υψηλής έντασης) κάθε μέρα, θα τους συνηθίσεις. Μόλις το δεις με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχει λόγος να μην έρθεις.

Η αρχηγός της Ιαπωνίας Saki Kumagai (C) προπονείται με τις συμπαίκτριές της στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας στις 20 Ιουλίου 2023. ( WeLoveSports)

Άλλες παίκτριες που εδρεύουν στην Ευρώπη είναι η νέα συμπαίκτρια της Kumagai στην AS Roma, η αμυντικός Moeka Minami, η playmaker της Manchester City Yui Hasegawa και η μέσος της Liverpool Fuka Nagano. Η Hina Sugita της Portland Thorns και ο Jun Endo της Angel City παίζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μία από τις τελευταίες παίκτριες της Nadeshiko που μετακόμισαν στο εξωτερικό είναι η δεξιά αμυντικός Risa Shimizu, η οποία άφησε την Tokyo Verdy Beleza για τη West Ham στην Αγγλία το περασμένο καλοκαίρι.

“Έχουμε ωριμάσει από το 2019 και θα είμαστε η νέα δύναμη στην ομάδα”, δήλωσε ο 27χρονος, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει δύο καλές εμφανίσεις μέχρι στιγμής στη Νέα Ζηλανδία.

Η Ιαπωνία έχει ήδη προκριθεί στους “16” του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού νίκησε 5-0 τη Ζάμπια και 2-0 την Κόστα Ρίκα. Η Ιαπωνία πρέπει να νικήσει την Ισπανία στο Ουέλινγκτον τη Δευτέρα για να προκριθεί ως νικήτρια του Γ’ ομίλου λόγω της καλύτερης διαφοράς τερμάτων της Ισπανίας.