Ποδόσφαιρο: Ο πρώην αστέρας της Ιαπωνίας Όνο αποχαιρετά τον τελικό της J1

Ο σπουδαίος Ιάπωνας ποδοσφαιριστής Σίντζι Όνο αποσύρθηκε από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο την Κυριακή, καθώς η ομάδα του στην πρώτη κατηγορία της J-League, Consadole Sapporo, έχασε 2-0 στην έδρα της Urawa Reds την τελευταία αγωνιστική.

Ο πρώην μέσος των Samurai Blue και της Φέγενορντ, που θεωρείται ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα και ένας από τους πιο τεχνικά προικισμένους παίκτες που έχει αναδείξει η Ιαπωνία, ήταν ο γηραιότερος παίκτης στην κορυφαία κατηγορία της Ιαπωνίας στα 44 του χρόνια.

Ο Shinji Ono (C) της Consadole Sapporo εκτελεί ελεύθερο λάκτισμα εναντίον της Urawa Reds κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου του αγώνα της πρώτης κατηγορίας της J-League στο Sapporo Dome στις 3 Δεκεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Στην πρώτη του συμμετοχή στην J1 μετά από 11 χρόνια, ο Όνο φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, μαζί με τον αριθμό 44 που αντιστοιχεί στην ηλικία του, σε μια 22λεπτη κύκνειο άσμα εναντίον ενός από τους πρώην συλλόγους του. Έδωσε το χέρι του στους παίκτες και των δύο ομάδων προτού αποχωρήσει από το γήπεδο του Sapporo Dome υπό το θερμό χειροκρότημα.

Παρόλο που επιβράδυνε, ο Όνο έδειξε ακόμα ότι είχε μια μεταξένια επαφή με αρκετές αιχμηρές πάσες, συμπεριλαμβανομένης μιας που οδήγησε σε ένα ελεύθερο σουτ έξω από την περιοχή στο 19ο λεπτό, το οποίο εκτέλεσε κανονικά πριν βγει για τον Σουπάτσοκ Σαράτσατ.

“Δεν είχα πολύ χρόνο στον αγωνιστικό χώρο (20 λεπτά), αλλά νομίζω ότι μπόρεσα να δείξω τι μπορώ να κάνω”, δήλωσε ο Όνο στην τελετή μετά τον αγώνα, η οποία περιελάμβανε βιντεοσκοπημένα μηνύματα από τον πρώην συμπαίκτη του στη Φέγενορντ Ρόμπιν φαν Πέρσι και τον πρώην μέσο της Ιαπωνίας Τζούνιτσι Ιναμότο.

“Θα ήθελα επίσης να στείλω ένα σημείωμα στη μητέρα μου, η οποία απεβίωσε στις 17 Οκτωβρίου. Σε ευχαριστώ που με γέννησες και μου επέτρεψες να γνωρίσω αυτό το υπέροχο πράγμα που λέγεται ποδόσφαιρο.

Ο Σίντζι Όνο της Κονσαντόλ Σαπόρο χαιρετά τους οπαδούς στις κερκίδες μετά την τελετή αποχώρησής του από την ενεργό δράση στο Sapporo Dome στις 3 Δεκεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Ο Shinji Ono (C) της Consadole Sapporo οδηγεί την ομάδα του στον αγωνιστικό χώρο πριν από τον αγώνα της πρώτης κατηγορίας της J-League με την Urawa Reds στο Sapporo Dome στις 3 Δεκεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Η Σαπόρο ολοκλήρωσε τη σεζόν στη 12η θέση, ενώ η πρωταθλήτρια Ασίας Ουράβα τερμάτισε τέταρτη με 57 βαθμούς, χωρίς να μπορέσει να προσπεράσει τη Σανφρέτσε Χιροσίμα, η οποία διατηρήθηκε στην τρίτη θέση με 58 βαθμούς χάρη στη νίκη με 1-0 επί της έβδομης Αβίσπα Φουκουόκα.

Ο αμυντικός της Ουράβα, Αλεξάντερ Σολτς, κέρδισε πέναλτι στο 58ο λεπτό, αφού η μπάλα χτύπησε στο πόδι του αρχηγού της Σαπόρο, Χιρόκι Μιγιαζάβα, και απομακρύνθηκε από το χέρι του. Ο πρώην επιθετικός της Ιαπωνίας και της Πόρτο, Shoya Nakajima, διπλασίασε το προβάδισμα στο 72ο λεπτό, με το αριστερό του σουτ να περνάει ανάμεσα από τα πόδια ενός αμυντικού και να καταλήγει στην πάνω γωνία.

Ο Όνο παραμένει ο νεότερος Ιάπωνας ποδοσφαιριστής που έλαβε ποτέ μέρος σε Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς ήταν 18 ετών όταν οι Samouraïs Bleus έκαναν το ντεμπούτο τους στη Γαλλία το 1998.

Ο καταγόμενος από το νομό Σιζουόκα εντάχθηκε στην Ουράβα το 1998, λίγους μήνες πριν από το πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο, και οδήγησε τη χώρα του στη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων, το σημερινό Παγκόσμιο Κύπελλο U-20, στη Νιγηρία τον Απρίλιο του 1999, ηγούμενος μιας “χρυσής γενιάς” παικτών, μεταξύ των οποίων οι μέσοι Ιναμότο, Γιασουχίτο Έντο και ο επιθετικός Ναοχίρο Τακαχάρα.

Όμως ο πλέι μέικερ υπέστη ρήξη συνδέσμων στο αριστερό του γόνατο κατά τη διάρκεια του προκριματικού αγώνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ εναντίον των Φιλιππίνων τον Ιούλιο του ίδιου έτους, τραυματισμός από τον οποίο δεν συνήλθε ποτέ πλήρως.

Παρ’ όλα αυτά, ο Όνο έγινε ο πρώτος Ιάπωνας παίκτης που σήκωσε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό τρόπαιο, όταν κατέκτησε το Κύπελλο UEFA, το σημερινό Europa League, με τη Φέγενορντ το 2002, την πρώτη του σεζόν μετά την αποχώρησή του από την Ουράβα το προηγούμενο καλοκαίρι για να ενταχθεί στους Ολλανδούς γίγαντες.

Ο Όνο έπαιξε στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2002 και του 2006 και πέτυχε έξι γκολ σε 56 συμμετοχές με την Ιαπωνία. Επέστρεψε στην Ουράβα από τη Φέγενορντ το 2006 και κατέκτησε το J1, το Κύπελλο Αυτοκράτορα και το Ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ τις επόμενες δύο σεζόν.

Στη συνέχεια μετακόμισε στις Bochum (Γερμανία), Shimizu S-Pulse, Western Sydney Wanderers, Sapporo και FC Ryukyu (Okinawa), τότε στη δεύτερη κατηγορία της Ιαπωνίας, πριν επιστρέψει στη Sapporo το 2021. Πέτυχε 29 γκολ σε 207 αγώνες της J1.

Ο Shinji Ono (2ος από αριστερά) της Consadole Sapporo ανταλλάσσει χειραψία με τους παίκτες της Urawa Reds πριν αντικατασταθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου του αγώνα της πρώτης κατηγορίας της J-League στο Sapporo Dome στις 3 Δεκεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Ο Shinji Ono της Consadole Sapporo πετιέται στον αέρα από τους συμπαίκτες του μετά την τελετή αποχώρησής του από την ενεργό δράση στο Sapporo Dome στις 3 Δεκεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Η νεοφώτιστη πρωταθλήτρια Βίσελ Κόμπε ολοκλήρωσε την παρθενική της πορεία με νίκη 1-0 επί της Γκάμπα Οσάκα. Τερμάτισε με 71 βαθμούς, επτά περισσότερους από την Yokohama F Marinos, νικήτρια το 2022, η οποία έχασε 3-1 στο Kyoto Sanga.

Ο επιθετικός της Μαρίνος Άντερσον Λόπες πέτυχε το μοναδικό γκολ της ομάδας του στη σεζόν, ανεβάζοντας τον απολογισμό του σε 22 φέτος και μοιράζοντας την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ με τον επιθετικό της Κόμπε, Γιούγια Οσάκο.

Η Yokohama FC υποβιβάστηκε με 29 βαθμούς μετά την ήττα της με 2-1 από την Kashima Antlers, η οποία τερμάτισε πέμπτη. Η Nagoya Grampus έπεσε στην έκτη θέση μετά την ισοπαλία 1-1 στην έδρα της Kashiwa Reysol.

Η Καβασάκι Φροντάλε κέρδισε 1-0 τη Σαγκάν Τόσου, ενώ η FC Τόκιο κέρδισε επίσης 1-0 τη Σονάν Μπελμάρε. Με το ίδιο σκορ επικράτησε η Αλμπιρέξ Νιιγκάτα της Σερέζο Οσάκα.