Προπονητής κλείστρου Ουκρανίας Σβιτολίνα: «Αν πέσουν οι βόμβες, δεν θα παίξουμε τένις»

Ο Raemon Sluiter είναι περήφανος που ως προπονητής τένις μπορεί να συμβάλει στην υποστήριξη της Ουκρανής μαθήτριάς του Jelina Svitolina στην επίτευξη των στόχων της. Ο πόλεμος στη χώρα του αστέρα του τένις παίζει σημαντικό ρόλο στη συνεργασία τους.

«Αν πέσουν οι βόμβες το πρωί και είναι πολύ έντονο, προπονούμαστε μια ώρα αργότερα ή δεν προπονούμαστε καθόλου».

Στο Wimbledon, όπου η Svitolina θα παίξει εναντίον της πέντε φορές πρωταθλήτριας Venus Williams στον πρώτο γύρο τη Δευτέρα, ο Shutter δίνει μια εικόνα για το πώς είναι να δουλεύεις με κάποιον που, εκτός από κορυφαία τενίστρια, είναι επίσης μητέρα και ταυτόχρονα η χώρα της βρίσκεται σε πόλεμο τόσο πολύ.μπορεί να προσπαθήσει να βοηθήσει.

Αυτό δημιουργεί μια εντελώς διαφορετική δυναμική από αυτή των προηγούμενων εργασιών του Sluiter, για παράδειγμα, με τους Kiki Bertens και Tallon Grepespoor.

100.000 $

Η Svitolina (28) νοιάζεται πολύ για τη χώρα της, λέει ο Sluiter. “Φέτος έδωσε μια κλινική στο Τσάρλεστον την Κυριακή στους 30 βαθμούς, ενώ έπρεπε να παίξει τη Δευτέρα. Χωρίς δράμα, αλλά ούτε και ιδανική προετοιμασία για ένα παιχνίδι”, λέει ο Ρότερνταμ.

“Θα μαζευτούν 100.000 $ εκεί. Ποιος είμαι εγώ να πω τέτοια στιγμή: αυτό δεν είναι δυνατό. Ξέρω πόσο σημαντικό είναι για εκείνη. Την ρώτησα αν θα ήθελε να το κάνει αυτό κάθε εβδομάδα ή θα είναι Είναι δύσκολο, έτσι δεν είναι; Απάντησε αποφασιστικά: κάθε εβδομάδα».

Η Svitolina και ο Sluiter εργάζονται μαζί εδώ και έξι μήνες. Μετά τη γέννηση της κόρης της Skaï τον Οκτώβριο του 2022, η πρώην νούμερο τρία στον κόσμο θέλει να κάνει ό,τι μπορεί για να επιστρέψει στο κορυφαίο επίπεδο.

Πλησιάζει τον Sluiter, τον οποίο γνωρίζει ακόμα από την περίοδο του με τον Bertens. Ο προπονητής τελείωσε τη συνεργασία του με τον ελληνικό στίβο τον Δεκέμβριο και ανυπομονεί για μια νέα περιπέτεια.

Γνωριμία με την Ελβετία

Στη συνέχεια οι δυο τους γνωρίζονται εκτενώς. Η Svitolina δεν θέλει να βιαστεί με τίποτα και προσκαλεί τον Sluiter στη Γενεύη, όπου ζει με τον σύζυγό της και συνάδελφο επαγγελματία τενίστα Gaël Monfils. Δουλεύουν εντατικά εδώ και τρεισήμισι μήνες για την επιστροφή του αστέρα του τένις.

Στην Ελβετία, ο Sluiter βιώνει επίσης την αποφασιστικότητα της Svitolina. Προπονείται σκληρά, αλλά είναι και η περιποιητική γυναίκα που δεν πτοείται να μαγειρέψει για όλους μετά από μια κουραστική μέρα εντατικής δουλειάς και φροντίδας της κόρης της.

Ο σταρ του τένις είναι ισάξιος στην Ουκρανία με τον πρώην πυγμάχο (και νυν δήμαρχο του Κιέβου) Βιτάλι Κλίτσκο και τον πρώην ποδοσφαιριστή Αντρέι Σεφτσένκο. Ελπίζει ότι η κατάστασή της θα δώσει ελπίδα στους συμπατριώτες της σε δύσκολες στιγμές.

Στην περιοδεία του τένις, η Σβιτολίνα κάνει επίσης μια δήλωση μην ανταλλάσσοντας τα χέρια με Ρώσους ή Λευκορώσους αντιπάλους. Κάτι που κάνουν περισσότεροι Ουκρανοί τενίστες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Ξεκινά τη μέρα ελέγχοντας αν έχουν συμβεί πράγματα στη χώρα τη νύχτα και πώς είναι τα πράγματα με την οικογένεια και τους φίλους», λέει ο Sluiter. “Προσπαθώ να είμαι εκεί για εκείνη. Αν θέλει να μου πει κάτι, θα το κάνει. Δεν χρειάζεται να με κρατήσει.”

Όχι εντελώς ασήμαντο: η συνεργασία μεταξύ της Svitolina και του Sluiter αρχίζει τώρα να αποδίδει καρπούς και στο γήπεδο του τένις. Η Svitolina κερδίζει το πρώτο της τουρνουά WTA μετά την επιστροφή της τον Μάιο στο Στρασβούργο της Γαλλίας και φτάνει στους προημιτελικούς του Roland Garros λίγο αργότερα.

Το ερώτημα είναι τώρα σε ποιο βαθμό η Svitolina μπορεί να συνεχίσει αυτές τις καλές εμφανίσεις στο Wimbledon, όπου έφτασε στους ημιτελικούς το 2019.

«Είχαμε κάποια καλά αποτελέσματα, αλλά πριν από αυτό δεν πήγαινε τίποτα παρά μόνο από νίκες», λέει ο Sluiter. “Είναι πάντα πιο διασκεδαστικό όταν κερδίζεις, αλλά αυτές οι μικρότερες εβδομάδες ήταν επίσης πολύ ωραίες και νομίζω ότι αυτό είναι ένα καλό σημάδι για τη συνεργασία.”

Θα δούμε λοιπόν πιο κοντά στο κουτί των παικτών του Svitolina το απόγευμα της Δευτέρας. Είναι ένας από τους λίγους που γνωρίζουν πόσα έπρεπε να κάνει ο σταρ του τένις για να επιστρέψει στο Wimbledon.

“Νομίζω ότι είναι παράξενο πώς χειρίζεται τα πάντα. Είναι μητέρα, αναλαμβάνει τον ρόλο να βοηθά τη χώρα της και στο μεταξύ εξακολουθεί να κοιτάζει τι υπάρχει στην καριέρα της στο τένις. Έχω πολύ θαυμασμό γι’ αυτό.”