Πυγμαχία: Το JBC δηλώνει ότι βρέθηκε κάνναβη στο δείγμα ντόπινγκ ελέγχου του Ιόκα τον Δεκέμβριο

Η Επιτροπή Πυγμαχίας της Ιαπωνίας αποκάλυψε την Τετάρτη ότι το δείγμα ούρων του πυγμάχου Kazuto Ioka, που ελήφθη στις 31 Δεκεμβρίου, περιείχε ίχνη κάνναβης.

Η ανακοίνωση ήρθε τρεις ημέρες πριν από τον επαναληπτικό αγώνα του Ιόκα με τον πρωταθλητή της WBA super flyweight Τζόσουα Φράνκο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αγώνας τους για τον τίτλο στο Τόκιο θα διεξαχθεί κανονικά, επειδή η ποσότητα κάνναβης που βρέθηκε ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ.

Kazuto Ioka ( WeLoveSports)

“Ο Ιόκα δεν πήρε ούτε χρησιμοποίησε απαγορευμένες ουσίες”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο σύλλογός του Shisei Gym. “Θα αποδείξουμε την αθωότητά του. Αναρωτιόμαστε γιατί έπρεπε να το ανακοινώσουν αυτή τη στιγμή.

Το δείγμα ελήφθη την ημέρα του προηγούμενου αγώνα μεταξύ των δύο πυγμάχων, ενός αγώνα ενοποίησης δύο ζωνών που έληξε με ισοπαλία 12 γύρων, με τον Ioka να αγωνίζεται ως πρωταθλητής WBO super flyweight.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Πυγμαχίας διέταξε τον Ioka να πραγματοποιήσει υποχρεωτική υπεράσπιση του τίτλου του εναντίον του υψηλότερα ιστάμενου συμπατριώτη του Junto Nakatani, αλλά ο Ioka επέλεξε να παραιτηθεί από τη ζώνη του και να αντιμετωπίσει ξανά τον Franco.

Ο Ioka έχει ήδη εμπλακεί σε μια διαμάχη για το ντόπινγκ. Τον Μάιο του 2021, μια έκθεση από την επιτροπή δεοντολογίας ενός τρίτου πάνελ αποκάλυψε ότι το δείγμα ούρων “Α” του Ioka που ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν θετικό σε κάνναβη, αλλά το δείγμα “Β”, που εξετάστηκε σε μεταγενέστερη ημερομηνία, δεν ήταν θετικό.

Η έκθεση πρόσθεσε ότι το JBC δεν είχε ακολουθήσει τις κατάλληλες διαδικασίες για την αποθήκευση των δειγμάτων και ότι ο Ioka δεν είχε τιμωρηθεί.