Ράγκμπι: Η Ιαπωνία δεν μπορεί να επαναπαυτεί στις δάφνες της μετά τη νίκη της Χιλής, η Αγγλία την περιμένει

Αν η άμυνα της Ιαπωνίας στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι απέναντι στη Χιλή την Κυριακή δεν ήταν τόσο σφιχτή όσο η ασφάλεια μέσα και γύρω από το στάδιο της Τουλούζης, οι έξι προσπάθειες που σημείωσαν οι Brave Blossoms, για να μην αναφέρουμε τη συνήθειά τους να παίζουν σε συνθήκες καύσωνα, εξασφάλισαν ότι δεν ήταν.

Η Ιαπωνία έχει κερδίσει τους οκτώ από τους εννέα τελευταίους αγώνες της για την πισίνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ η Χιλή παραπαίει στον απογευματινό ήλιο.

Αναρωτιέται όμως κανείς γιατί η Ιαπωνία δεν μπόρεσε να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες απέναντι σε μια ομάδα που βρίσκεται στην 22η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, την πιο αδύναμη από τις 20 ομάδες που αγωνίζονται στη Γαλλία.

“Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι παίζουμε πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλο και μερικές φορές κάνουμε πολλά λάθη”, δήλωσε τη Δευτέρα ο βοηθός προπονητή Τόνι Μπράουν. “Ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι να παίζουμε όλο και πιο γρήγορα. Πρέπει να μειώσουμε το ποσοστό των λαθών μας και να βεβαιωθούμε ότι κάθε φορά που έχουμε μια ευκαιρία, την εκμεταλλευόμαστε και σκοράρουμε.

“Η πρόκληση είναι να βελτιώνουμε την εκτέλεση σε κάθε παιχνίδι. Για παράδειγμα, η Αγγλία (η επόμενη αντίπαλος της Ιαπωνίας την Κυριακή) είχε το χαμηλότερο ποσοστό λάθους στον πρώτο γύρο στο 22%, αλλά δεν έκανε τίποτα (με την μπάλα). Πρέπει να παίξουμε γρήγορα για να κερδίσουμε και δεν πρέπει να κάνουμε λάθη.

Η Ιαπωνία έκανε 11 “κακές πάσες” απέναντι στη Χιλή και έχασε έξι rucks and mauls, έναντι τεσσάρων για τους Κόντορες, οι οποίοι έμειναν στο παιχνίδι μέχρι το τελευταίο τέταρτο της ώρας.

Ο Τζακ Κόρνελσεν (Γ) της Ιαπωνίας κάνει ένα τάκλιν εναντίον της Χιλής κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου του αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι Pool D στην Τουλούζη της Γαλλίας, 10 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

“Είχαμε σωματικές δυσκολίες στο τέλος του αγώνα, ίσως επειδή αγωνιστήκαμε για 20 λεπτά με 14 άνδρες”, δήλωσε ο αρχηγός της Χιλής Μάρτιν Σίγκρεν, αναφερόμενος στις δύο κίτρινες κάρτες που συμπλήρωσε η ομάδα του.

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι στο Παγκόσμιο Κύπελλο έδειξαν μεγάλο πάθος και ταλέντο, με κορυφαίους τον κλειδαρά Κλεμέντε Σααβέδρα, τον αμυντικό Μαρσέλο Τορεάλμπα και τον αμυντικό Ινάκι Αγιάρζα.

Αλλά στο τέλος της ημέρας, η φυσική κατάσταση και η πειθαρχία των Brave Blossoms – με εξαίρεση μια κίτρινη κάρτα για τον Dylan Riley – τους χάρισε μια άνετη νίκη.

Ο Amato Fakatava άξιζε το βραβείο του άνδρα του αγώνα για το μπρέικ του και τα 17 τάκλιν του, αλλά και άλλοι παίκτες τράβηξαν τα βλέμματα, ή όχι στην περίπτωση του Jack Cornelsen, ο οποίος πήρε το παρατσούκλι “Σιωπηλός Δολοφόνος” από τον πατέρα ενός συμπαίκτη του.

Αρχικά είχε επιλεγεί να παίξει στο Lock, ο Cornelsen μετακινήθηκε στο Νο 8 όταν ο Kazuki Himeno αποχώρησε το πρωί του αγώνα με τραυματισμό στη γάμπα. Όπως φαίνεται να κάνει τακτικά, ο γιος του θρύλου των Wallabies Greg έπαιξε και τα 80 λεπτά, κάνοντας 19 τάκλιν και όντας υπεύθυνος για αρκετές από τις τέσσερις αναχαιτίσεις στην επαφή που επέβαλαν οι Brave Blossoms στους Χιλιανούς.

Η επιστροφή στη φόρμα του Rikiya Matsuda ήταν επίσης μια ευλογία για την Ιαπωνία ενόψει του αγώνα με την Αγγλία. Όμως η υπόλοιπη αμυντική τετράδα θα πρέπει να είναι λίγο πιο οξυμένη αν θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στην άμυνα της Αγγλίας.

Ο Ιάπωνας Rikiya Matsuda εκτελεί μια μετατροπή κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου του αγώνα του Rugby World Cup Pool D εναντίον της Χιλής στην Τουλούζη της Γαλλίας, 10 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

“Ο Ματσούντα έπαιξε καλά και πέτυχε σημαντικά γκολ για να κρατήσει την πίεση στον πίνακα των σκόρερ όταν το χρειαζόμασταν”, δήλωσε ο Μπράουν. “Έλεγξε πολύ καλά το παιχνίδι, κάτι που είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε από τους 10 κορυφαίους παίκτες μας.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι η Ιαπωνία προσπάθησε να βάλει την μπάλα στα χέρια των εξωτερικών της αμυντικών, με τους Kotaro Matsushima, Jone Naikabula και Semisi Masirewa να μεταφέρουν την μπάλα περισσότερο και να κερδίζουν τα περισσότερα μέτρα για την ομάδα. Αλλά συνολικά, η Χιλή ήταν αυτή που έκανε τα περισσότερα μαρκαρίσματα και προχώρησε περισσότερο στον αγωνιστικό χώρο με την μπάλα στα χέρια.

“Η Χιλή έκανε καλή δουλειά, μας πίεσε και δεν καταφέραμε να κυκλοφορήσουμε την μπάλα”, εξήγησε ο Μπράουν. “Το θέμα είναι να έχουμε αυτοπεποίθηση και να επιτεθούμε ως μπλοκ και όχι μεμονωμένα. Πρέπει να δουλέψουμε στην επίθεσή μας και να βγάλουμε την μπάλα στα πλάγια στα χέρια του Ματσουσίμα και των δύο παιδιών από τα Φίτζι, που είναι επικίνδυνοι παίκτες.

Το θετικό είναι ότι οι Brave Blossoms έχουν τιμωρηθεί μόνο έξι φορές, όχι μόνο λόγω του τρόπου με τον οποίο ο Τζορτζ Φορντ κλώτσησε στη νίκη της Αγγλίας επί της Αργεντινής.

“Κάθε παίκτης προσπαθεί να γίνει καλύτερος και εργάζεται σκληρά για να βελτιωθεί”, δήλωσε ο Μπράουν. “Όλοι καταλαβαίνουν τον τρόπο που θέλει να παίξει η Ιαπωνία και πώς να τον παίξει, αλλά πρέπει να είμαστε καλύτεροι στην εκτέλεση απέναντι σε καλές άμυνες. Μπορούμε να το πετύχουμε γρήγορα, απλά πρέπει να δουλέψουμε σκληρά.