Ράγκμπι: Η Νότια Αφρική νίκησε τη Νέα Ζηλανδία με έναν πόντο στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι

Η Νότια Αφρική υπερασπίστηκε το στέμμα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι το Σάββατο με μια οριακή νίκη επί της Νέας Ζηλανδίας και έγινε η πιο επιτυχημένη χώρα στην ιστορία του τουρνουά.

Με τη νίκη 12-11 σε ένα βρεγμένο Stade de France, οι Σπρίνγκμποκς κέρδισαν και τους τέσσερις τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι που διεξήχθησαν – το 1995, το 2007, το 2019 και το 2023 – και τώρα βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα με τις περισσότερες νίκες στο τουρνουά, μία μπροστά από τη Νέα Ζηλανδία, που έχει τρεις.

“Στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο, η χώρα είχε την ελπίδα ότι μπορεί να υπήρχε μια ευκαιρία να το κερδίσει και αυτό που συνέβη μετά από αυτό ήταν η πίστη αυτής της ομάδας”, δήλωσε ο αρχηγός της Νότιας Αφρικής Siya Kolisi.

“Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που πάνε καλά στη χώρα μας και έχουμε το προνόμιο να μπορούμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και να εμπνέουμε τους ανθρώπους στη ζωή, όχι μόνο τους αθλητές.

Ο Siya Kolisi (Νότια Αφρική) σηκώνει το Κύπελλο Webb Ellis μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Αφρικής στο Stade de France στο Saint-Denis της Γαλλίας στις 28 Οκτωβρίου 2023. (World Rugby/Getty/ WeLoveSports)

Ένα ψηλό μαρκάρισμα του αρχηγού των All Blacks, Σαμ Κέιν, στο 28ο λεπτό, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα η κίτρινη κάρτα να μετατραπεί σε κόκκινη, αποτέλεσε σημείο καμπής στον αγώνα.

“Είμαι πολύ περήφανος για τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα πάλεψε και έδωσε στον εαυτό της την ευκαιρία να κερδίσει αυτό το παιχνίδι. Λέει πολλά για την ομάδα στο σύνολό της… υπάρχει μεγάλη θλίψη στα υπόστεγα αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Κέιν.

Όταν ο Cane αποβλήθηκε, η Νέα Ζηλανδία είχε ήδη χάσει με 9-3 στη μονομαχία των πέναλτι. Με παίκτη λιγότερο, το έργο τους έγινε ακόμα πιο δύσκολο.

Ένα πέναλτι για κάθε ομάδα πριν από την ανάπαυλα σήμαινε ότι το σκορ ήταν 12-6 όταν οι παίκτες αποχώρησαν από το γήπεδο.

Το προβάδισμα έξι πόντων και το πλεονέκτημα του παίκτη έφεραν τους Σπρίνγκμποκς, οι οποίοι είχαν κερδίσει κάθε νοκ-άουτ αγώνα τους με έναν πόντο διαφορά, σε ισχυρή θέση στο δεύτερο ημίχρονο.

Ωστόσο, η Νότια Αφρική σύντομα έμεινε χωρίς τον αρχηγό της, καθώς ο Kolisi δέχθηκε κίτρινη κάρτα για επαφή με το κεφάλι κατά τη διάρκεια ενός μαρκαρίσματος στο 45ο λεπτό.

Ο Aaron Smith σημείωσε μια προσπάθεια στο 54ο λεπτό μετά από ένα σπάσιμο του Richie Mo’unga, αλλά το σκορ ακυρώθηκε για προηγούμενο φάουλ.

Οι All Blacks αντέδρασαν γρήγορα σε αυτή την αποτυχία, με τον Beauden Barrett να σκοράρει λίγα λεπτά αργότερα για να κάνει το 12-11. Ο Mo’unga έχασε την ευκαιρία να πάρει το προβάδισμα, όταν η προσπάθεια μετατροπής του πέρασε άουτ.

Ο Jordie Barrett είχε την ευκαιρία να παίξει τον ήρωα για τη Νέα Ζηλανδία με πέναλτι από απόσταση μετά από κίτρινη κάρτα στο 73ο λεπτό για τον Cheslin Kolbe του Tokyo Sungoliath, αλλά αστόχησε και η Νότια Αφρική κράτησε για να σφραγίσει τον τίτλο.